Az "Egy hónap Balaton" sorozatban képzeletben most a Badacsonyi borvidék talán legkisebb hegyére, a Sabarra érkezünk, és a hegyről elnevezett Sabar Borház egyetlen aktuális vörösbora lesz a főszereplő (két olaszrizlingjükről egyébként nemrég írtunk). A Sabar Borház elsősorban fehérboros pince, a tulajdonos Ádám Gábor is a fehérborokat részesíti előnyben. A paletta színesítése céljából azonban az örök közönségkedvenc rosé nem maradhatott ki a választékból, és természetesen azért mind a tulajdonos, mind a borász Földi Bálint fantáziáját izgatja a vörösbor is. Korábban cabernet sauvignon-ból is készült Sabar vörös, végül azonban cabernet franc-t és kékfrankost telepítettek a Sabar-hegyre. A kékfrankos idén terem először, de a cabernet franc ültetvény terméséből már 2017-ben is készült bor (szerettem is), és most itt a 2018-as második évjárat, amely szerintem önállóan és ételek mellett egyaránt, akár kissé behűtve, amolyan nyári vörösként, de hűvösebb napokon is megállja a helyét.
Sabar Cabernet Franc 2018
A Sabar-hegyről szüretelt alapanyag 9 hónapig érlelődött hordóban.
Málna, szamóca és szeder vonzó és kifejező illata a fogad a pohárban, egy pici szegfűborssal és fahéjjal meghintve. Karcsú testű, filigrán bor, üde savval és kevés, de fogós tanninnal. Szájban is visszatérnek jól definiált a szedres, málnás, szamócás, édesfűszeres jegyek, enyhe ibolyás lecsengéssel. A korty szellős, kiegyensúlyozott, könnyen csúszik és tisztán hagyja a szájat. Kellemes, zamatos bor, magában és étel mellett is jól esett. 5p+ (2990 Ft - pincétől)