A Borrajongó

Tegnap ittam - Sike Balázs Pincéje Zeus 2018

2020. június 10. 06:00 - furmintfan

Tavaly nyáron jártam utoljára a Skizo Borászat badacsonytördemici aprócska borteraszán, ahol előbb kényelmesen végigkóstoltam a szortiment túlnyomó részét, majd a késve érkező baráti társaság megjelenését követően közös erővel több palackot is kiürítettünk. Mind a színes címkés könnyű, reduktív tételek, mind a komolyabbnak szánt terroir-borokat felvonultató "Hegyeink" borcsalád tagjai kellemes benyomást tettek rám, így vártam már az alkalmat, hogy idén is megkóstoljam az aktuális borokat. Időközben a Hegyeink sorozat megújult, tagjai - egy olaszrizling, egy chardonnay, egy furmint, egy kéknyelű, egy zeus, egy pinot noir rosé és egy cabernet franc - immár a tulajdonos-főborász Sike Balázs neve alatt - Sike Balázs Pincéje - kerültek forgalomba.
Tavasszal csak tervezgetni tudtam a következő badacsonyi látogatást, de gondoltam, addig is vigasztalódok néhány palack tartalmával. Amikor megláttam a megújult sorozat borait a pince honlapján, megkértem egy az év kellemesebb hónapjait Badacsonytördemicen töltő barátomat, hogy amikor legközelebb Budapestre jön, hozzon néhány palackot a pincétől (a pince is kiszállítja a webshopos megrendeléseket Magyarországon, de azóta a legtöbb bor a Bortársaságnál is elérhető). A Sike Balázs sorozatból egyértelműen a zeus/zeusz a legritkább fajta, én sem gyakran kóstolok belőle bort, úgyhogy ezt választottam ki a mai íráshoz.

sikebalazszeus2018.jpg

A zeusz vagy zeus - a Király Ferenc által, Pécsett nemesített "z-sorozat" - zefír, zengő, zenit, zeus és zéta - egyik tagja. A zeus - a zengőhöz és a zenithez hasonlóan - ezerjó és bouvier keresztezésével jött létre, 1951-ben. Állami elismerésére csak 1994-ben került sor, azóta leginkább Badacsonyban lehet találkozni vele, nem kis részben Szeremley Huba tevékenységének köszönhetően.
Késői érésű (október közepe-vége), bőtermő, hajlamos a rothadásra, fekvés és talaj szempontjából kimondottan igényes, szárazságtűrő, viszonylag fagyérzékeny. Badacsonyban a legtöbbször késői szüretelésű borként találkozni vele, zamatos, markáns savú, extraktban gazdag, hosszan érlelhető borokat képes adni.

Sike Balázs Pincéje A Badacsony Zeus 2018
A bort adó zeusz tőkék magasan a Badacsony déli oldalán teremnek, a Ranolder kereszt és a sziklák alatt, természetesen bazaltos talajon. Kis terheléssel, sok kézi munkával, egészséges szőlőből készült, mindössze 700 palackot töltött le a borász.
Az illat eleinte kicsit neutrális, majd ahogy levegőzik, sós-köves jegyek, vadvirágok, virágpor, némi sárga húsú gyümölcs és egy kevés füst izgalmas elegyét idézi. Kóstolva elég koncentrált bort kapunk, széles savakkal, enyhén olajos textúrával. Nem egy gyümölcsomba, de kifejezetten karakteres és izgalmas, a hegy leve szófordulat itt más értelmet nyer. Sós jegyek, mandula, sárga alma, őszibarack, ringló, sóban eltett citrom, pici füstölt hús jelenik meg ízben, a végén érintésnyi édesfűszer is, a lecsengés kitartó, hosszú. Biztosan nem mindenki találja meg benne a számítását, nem egy klasszikus "ivóbor", én négy napnyi kóstolgatás alatt kifejezetten érdekesnek találtam (formahanyatlásnak semmi jele nem volt) és az utolsó cseppig élveztem az ismerkedést. 6p (4290 Ft - Bortársaság)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015752212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.06.11. 09:31:17

Balázs vajon miért nem a Skizón belül csinált egy másik vonalat a komolyabb boroknak?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.06.11. 09:42:55

@Hepci: Eredetileg csinált, ha emlékszel, korábban a Hegyeink a Skizo részeként futott, és előtte is voltak komolyabbnak szánt borok az alapszériától eltérő címkével. Nem tudom, hogy mi a váltás oka (gondolom, valamilyen marketing-szempont), de ha eljutok a pincéhez, megkérdezem.

tarjanig 2020.06.14. 16:32:55

@Hepci: "Nevére" akarta venni a borokat elvileg ennyi volt csak az oka, mert hogy "beért" ez a termékcsalád és így ketté tudják venni, hogy a Skizo a könnyedebb borok a Sike Balázs pincéje pedig a terroir jellegű erősebb tételek.
süti beállítások módosítása