A Borrajongó

Mitigyak?

2020. május 08. 06:00 - drbarta

Az a helyzet, hogy a begubozó életmóddal az jár együtt, hogy az általam fogyasztott borok 90 százalékát webshopokból rendelem. Valahogy úgy hozta a sors, hogy ezek erős zömmel külföldieket takarnak, most viszont úgy éreztem, hogy van egy sor hazai/kárpát-medencei termelő akinek rég ittam a borait. Így most a Mitiszolra esett a választás. Rendeltem tőlük egy hatos kartonnyi nem olcsó bort, íme a tapasztalatok, csak még egy kis kitérő. :)

Kicsit az értékeléseimről, ha már "visszatértem", mert lehet egyesek furcsának találják majd a mostani pontokat, vagy épp a hiányukat. Valahogy úgy vagyok vele, hogy ha már úgyis képtelenség törekedni teljes objektivitásra, akkor törekedjünk teljes szubjektivitásra.:) Így ha egy bor jobban tetszik magasabb pontot kap, ha mérsékelten, akkor meg alacsonyabbat, ha nem ittam meg, akkor meg el is tekintek a pontozásától. Ilyen egyszerű.  Nem lesz szerkezetivás, nem lesz egyensúly mérlegelés meg utóízhossz-méricskélés. Csak szimplán, zsigerből, amilyen érzemet kivált.

 

Kasnyik Családi Pincészet: Kékfrankos 2018

Felvidék. Nem feltétlen a gyors kóstolások bora. Nem olyan értelemben, hogy nagyítóval kellene keresni az értékeit, sőt. Energikus, bővérű, csupa zamat bor ez, csak van egy olyan aromakészlete, amitől gondolkodóba esik az ember. Sokszor az ilyen “nagyon természetes” borok sajátossága, hogy azon agyalunk, hogy a tapasztalt esetlegesen újszerű aromák vajon tényleg ott kell, hogy legyenek, vagy nem igazán, csak úgy odakerültek. :) Itt is felmerül a kérdés, de végül kb. a palack felénél úgy döntöttem, hogy igen, ez így tökéletes a maga nemében, ahogy van, minden alkotórészéből kérek! Egyfelől benne van a koncentrált, érett, szaftos, meggyes gyümölcsélmény, egyszerre tiszta, natúr, de véletlen se steril, inoxos kivitelben. Plusz van egy pici ánizsos cucc, ami egyeseket megrettenthet, hogy akkor ez biztos, valami oxidált szar, de nem olyan, ez tényleg hozzáad, főleg, hogy a frissesség megkérdőjelezhetetlen. Hordóról nehéz beszélni, mert a fűszereit úgy általában nehéz lenne szétszálazni,  meg hogy közülük melyikért felel a hordó, melyikért nem, mindenestre volt, hogy éreztem valami nagyon diszkrét, nagyon jóféle vaníliarudas beütést. Aztán volt benne egy olyan tintás-földes felhang is, ami később kékvirágokká szelidült. Meg sok egyéb is, amit nem tudtam és nem is akartam azonosítani. Szép bor ez, szar érzés volt, hogy elfogyott, így sanszosan veszek még belőle, akkor is ha nem kifejezetten olcsó. 7     7499 Ft.

Horst Hummel: Jammer 2018

Dűlőszelektált portugieser Villányból. Van egy jóféle érett szedres gyümölcsössége, ami érdekesen passzol az amúgy karcsú testhez, szinte híg konzisztenciához. Viszont kár, hogy ott ólálkodik mögötte az istállószag, szájban meg az az állott kenyérhajas  aroma.  Nem mondanám erősnek, illetve meghatározónak ezeket a jegyeket, nem nyomják el teljesen a bort, de azért kényelmetlen. Végül nem ittam meg.  7699 Ft.

Losonci Bálint: Syrah 2018

Mátra, nehéz szimpatikusabb embert elképzelni a termelőnél, borok tekintetében is sok élményt köszönhetek neki. Füstös-kakaós aromák, illetve némi félénk gyümölcsösség. Nem valami komoly anyag, viszont tiszta, kellemes szájérzete van, sima, lekerekedett alkotórészekkel. Ízre sem túl bonyulult, de ha már így, én jobb szeretem, ha nem bújkál a gyümölcs a hordó mögé. Azért végül el lehet iszogatni, el is fogyott, de százszor inkább ajánlanám ugyanezen pince évjáratazonos alap pinot-ját.   4/5   5999 Ft.

Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2018

A 2007-es évjárat óta sokféle tapasztalatom volt a SAP Juhfarkkal. Volt, hogy ezt tartottam a kedvenc boromnak, volt hogy tetszett, de nem szólt akkorát, volt, hogy csalódtam benne, volt, hogy visszatértem hozzá és sok év elteltével ismét felkerült az aktuális toplistámra, és volt olyan évjárat is amelyik kimaradt. Erről az évjáratról másutt szépeket lehetett olvasni, ha jól emlékszem a gazda is úgy nyilatkoztott, hogy talán az eddigi legjobb juhfarkjuk. Ezen felbuzdulva rögtön két palackot is rendeltem, szükség is volt rá.

Egyes palack:  Ijesztően semmilyen az illat, gyümölcstelen, fülledt. Szájban édeskés, sima, egyúttal elég lapos. Nem jön a várt feszültség, illetve sokkal kevesebbnek tűnik az egész, mint az analitika sugallná. Napokon keresztül nyúzva bizonyos elemeit másképp éltem meg, de mivel érdemben nem javult, eltekintek ezek részletésétől. Nem fogyott el.

Az első palack, bár nyilvánvalóan hibásnak nem tűnt, viszont annyival gyengébbnek éreztem az elvártnál, hogy párhuzamosan kibontottam a másik palackomat is.

Kettes palack: Határozottan jobb, feltehetőleg ilyesmi lehetett, amit mások is kóstoltak. Nincs fülledtség, vannak érett barackos gyümölcsök, kis mézesség, egyáltalán jobban adja a tartalmasabb somlóit. Szájban félédesnek mondanám, ha nem olvastam volna az analitikát, de ezúttal a cukron túl is vannak benne ízek, a savak pedig ha nem is repítik, rendben vannak.  Nem akkora fazon, mint reméltem, meg mint egynéhány korábbi évjáratuk, de örömet leltem benne, ez a palack könnyedén elfogyott.  5/6     5298 Ft.

Wassmann: Villányi Cabernet Franc 2015

Na, sokszor épp ilyen szokott lenni a tipikus Loire-menti cabfranc. Nagyon szép, friss és érett feketeribizlis gyümölcsök, meg sajnos ott van a brett is. Nem durván, sőt időnként győzködöm magam, hogy mintha már kiszellőzött volna, de sajnos akkor is makacsul ott van. Írhatnék a remek arányairól, csak sajnos szájban is odarondít az az állottas íz, ami az állatos illatokkal kapcsoltan szokott jelentkezni, így érdeklődésemet vesztettem. Pedig ittam már nagyon jó dolgokat a pincétől, külön sajnáltam, hogy eredendően ez is az lett volna.   8890 Ft.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2915665872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.05.08. 08:42:23

Hát, ez találati arányt nézve nem volt egy erős kör... :(
Lesz majd valamilyen megemlékezés esetleg a külföldiekről is?
De ami a legfontosabb: örülök a visszatérésnek. :)

Sub_ 2020.05.08. 09:32:09

Érteni vélem jelen bejegyzés pontozási filozófiáját, azonban mégiscsak furcsának tartom, hogy ugyanez a Syrah egy jó hónappal ezelőtt ugyanezen blog hasábjain 6+ pontot kapott.

Ha már visszatérés, jó lenne ha akov is hasonlóképpen tenne egyszer. ;)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.05.08. 09:57:31

@furmintfan: Ha lesz kedvem es motivaciom, akkor igen. De egyebkent a kulfoldi rendelesekkel se sokkal jobb az arany.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.05.08. 10:01:12

@Sub_: Ugy, hogy kulonbozo szemelyek irnak ide, es vkinek jobban tetszett a bor, masnak meg kevesbe.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.05.08. 11:07:19

@Sub_:
"Kicsit az értékeléseimről, ha már "visszatértem", mert lehet egyesek furcsának találják majd a mostani pontokat, vagy épp a hiányukat. Valahogy úgy vagyok vele, hogy ha már úgyis képtelenség törekedni teljes objektivitásra, akkor törekedjünk teljes szubjektivitásra.:) Így ha egy bor jobban tetszik magasabb pontot kap, ha mérsékelten, akkor meg alacsonyabbat, ha nem ittam meg, akkor meg el is tekintek a pontozásától. Ilyen egyszerű. Nem lesz szerkezetivás, nem lesz egyensúly mérlegelés meg utóízhossz-méricskélés. Csak szimplán, zsigerből, amilyen érzemet kivált."
Ezt nyilván azért írta a jó doktor, mert amúgy alapvetően a pontszámok úgy alakulnak ki, vagy az ő esetében már csak alakultak ki, hogy próbálunk objektívek lenni, elvonatkoztatni a saját ízlésünktől, már amennyire ez lehetséges. Ő mostantól nem fog. :) Szerintem meg is könnyítette ezzel a saját dolgát. :)

loading 2020.05.08. 11:29:25

Az alap Hummel portugieser 2018-as is teljesen hasonló, és nálam a lefolyóban kötött ki a 3. nap után.
A Losonci alap Pinot-t 2018-ból, bár olcsóbb és nem hibás, de nem ajánlanám jó szívvel: olyan semmilyen és kicsit "higított" Pinot ízű.
Februárban kóstoltam ezt a Wassmann CF-et, akkor az remek volt és nem volt érezhető benne a brett. Van még egy üveggel itthon, remélem az is a jobbak közé tartozik majd.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.05.08. 12:48:58

@loading: Losonci alap-pinot-t még decemberben vettem, bár társasággal ittuk meg emelkedett hangulatban, akkor jóval többnek tűnt semmilyen, higitott tucat pinot-nál.
Wassmannt nagyon sajnáltam, mert tényleg olyan anyagnak tűnt, amit nagyon tudnék szeretni a lovak nélkül.

Sub_ 2020.05.08. 13:10:09

@furmintfan: Végül is alapesetben bináris rendszerben kóstolunk: tetszik a bor (1), vagy sem (0). Ez a legfontosabb kinyilatkoztatás, bár ugye erősen személy/ízlés függő. Ezen vélemények kibontása, részletezése, vagy indoklása pedig már az extra. ;) Én mindkét véglettel tudok azonosulni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.05.08. 13:36:25

@Sub_: Én egyébként magam részére nagyjából 3 fokozatban gondolkodom. Csalódás / hozza a kötelezőt / akarok még. De próbálok visszazökkenni tízeshez.

csorsza 2020.05.08. 15:54:09

Ezek ennyi pénzért szar boroknak mondhatóak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.05.08. 18:20:20

@csorsza: A Kasnyik kifejezetten tetszett, azt megvenném újra. A SAP-ból a szerencsésebb palack tulajdonképpen 15 Euro körül korrekt vásár, európai viszonylatban bele lehet futni számos jobb vételbe, de sokkal több rosszabba. A többit nem tartom jó vételnek én sem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.05.08. 19:42:11

@drbarta:
Én a te 2. palackodnál is jobbat fogtam ki SAP-juhfarkból, tele egzotikus gyümölcsökkel (is), és az analitikánál szintén többnek tűnő, de nem domináló édességérzettel.
Az első palackod enyhén hibás (lopakodó dugósság?) lehetett.
A Hummel forrásaim szerint borzalmas lett, amióta áttért a natúrborászkodásra.
A Wassmannért kár, bár loire-i stílusúnak mondott (és igen finom) CF-et vehetsz harmadáron Rácz Miklós Tamástól.
Ár/érték arányban egyáltalán nem irigyellek ezért a bevásárlásért. :D

csorsza 2020.05.08. 20:21:06

@drbarta: Ezekből a SAP a legolcsóbb még, és pont tőlük ittam már pár tételt. Nekem többnyire tetszettek, adott szép élményt.
Wassmannt egyszer ittam valamit, de nem is melékszem különösebben rá. Jó volt, de annyit nem ért az sem.
Lehet, h rosszul gondolom, de ha magyar borért ennyit kérnek, az legyen szép és jó bor. Itt már kevés kompromisszumot tudok elképzelni. Hogy veszel egy bort 8000-ért, és nem iszod meg, mert annyira gyenge... ez nekem abszurd.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.05.08. 20:46:30

@Hepci: Lehet. A második palackban kétségtelenül voltak gyümölcsök, de egzotikus gyümölcskavalkád biztosan nem volt.

@csorsza: Én is nyilván jobban szeretem, ha 8 ezer forintért elégedetten csettinthetek :) Ettől függetlenül sajnos külföldi vásárlásokban is sok a zsákbamacska, ez egy ilyen hobbi :)

csorsza 2020.05.09. 09:16:57

@drbarta: Engem az érdekelne, mire gondol a borász, amikor kitalálja a bora árát. Jó, nyilván a Hawaii-ra, meg a nagymellű szőkékre, de ettől elvonatkoztatva :)
Miért gondolja, h ez a bor ennyit ér? A brand miatt? Mert egyszer már volt egy jó évjárata ebből az elmúlt 10 évben, és akkor most már ez mindig ennyi? Mert a népek ennyiért is megveszik? Vagy? (Tudom, ez polci ár, de relatív értelemben akkor is igaz).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.05.09. 10:58:52

@csorsza:
Borhibás tételeket piacra tenni 7-8000 forintokért elég nagy önbizalomra vall.
Bár tudnék említeni neves termelőt, akinek gyakorlatilag minden tétele hibás, 3000-10000 forintig - ő nyilván hülyének nézi a kedves vásárlóit.
L. Bálintnál is megszaladt az árazó ceruza a beltartalomhoz képest...

tezu 2020.05.10. 16:00:00

2008-as Lenkey Tulelö" szo szerint ebben a zürzavaros idöben ,is nagyon ott van .(Aki az igazan erett borokat szereti)csak a 2009-es Lacibort tudnam hozza hasonlitani!
Nagyszerüek!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.12.04. 09:15:57

Kis kiegészítés ehhez a fél éves poszthoz. A fenti élmények hatására vettem még 3 palackot a Kasnyik kékfrankosból és egyik se adta a leírt élményt. Az egyik szinte hibásnak tűnt, a másik kettő egész jó volt, de hírből nem olyan mértékig, mint az első palack. Van ilyen. Néha megesik, hogy egy palack bor nagyot megy, amit nem lehet megismételni újabb palack vásárlásával.

Illetve a fenti SAP juhfrakból is volt szerencsém újabb palackhoz, és egyértelműen az volt a nyerő a 3 közül.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.12.08. 09:22:11

@drbarta:
Nem hibásak, de nem elég jók a dugók az SAP-borokban, vélhetően ezért eléggé szór a beltartalom az utolsó évjáratban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2020.12.11. 16:48:22

@Hepci: Mostanában kicsit újra rárepültem a SAP borokra. Én is elég nagy palackvariációt tapasztaltam, hozzáteszem, bármelyik esetben ha ezt szóvá tettem garanciálisan cserélték a kérdéses palackot. Mindettől függetlenül egy csomó élményt okoztak idén a boraik. pl. Kükép juhfark brutál anyag, egész biztos ott lesz az évvégi toplistámon.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.12.11. 18:15:46

@drbarta: Ez a juhfark honnan szerezhető be? A pincétől?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.12.13. 10:21:08

@drbarta:
A tulajdonos hozzáállásával nincs baj, a dugókkal talán inkább. Pont Küképből volt olyan pár hete, aminek szinte szétmállott a dugója, amikor kihúztam, és a bor nem volt rossz, de idősebbnek tűnt a koránál. Viszont annyira sűrűn nem iszom SAP-ot, hogy feltűnjön a szórás, ha nagy.
Pont BZoli közvetítésével vettem a kifutó Gérókból (Somlai) egy kartonnal, azokat viszonylag rapid módon megittuk. Ez a dugó van abban is és gyakorlatilag nem volt 2 egyforma palack a kartonban: a szinte dugóstól a jellegtelenen át a kiválóig akadt minden.
süti beállítások módosítása