A tegnap ittam rovatban viszonylag ritkán szerepelnek édes borok, pedig azért mi jó eséllyel gyakrabban fogyasztunk ilyesmit (is), mint a nagy magyar átlag és legalább ennyivel hozzá tudnánk járulni az édes borok népszerűsítéséhez, mert édes bort inni jó dolog, főleg ha ilyen remek és jól fogyasztható matéria jut a pohárba, mint a mai áldozat.
Tokaji édes bor-fronton sok változás történt az utóbbi 20-30 évben, mégsem állítanám, hogy ma már teljesen tiszta a kép az egyes kategóriák elválasztását, stílusának meghatározását illetően. Vizsgálatunk mai tárgyára vonatkoztatva ezt a gondolatot, jelenleg jól megférnek egymás mellett a laza, könnyen csúszó, 2000-3000 forintért is beszerezhető alap-szamorodnik az árban, analitikai adatokban, koncentrációban és komplexitásban egyaránt komolyabb aszúkat ostromló óriásölőkkel, aztán eldöntheti mindenki, hogy ez most mennyire jó vagy rossz. A mai bor a számok terén valahol az arany középutat képviseli, különlegessége a szőlőfajtában rejlik, ez a bor ugyanis 100%-ban sárgamuskotályból készült, ami a szamorodnik és aszúk esetében legtöbbször inkább csak kiegészítő szerepet szokott játszani.
Gróf Degenfeld Sárgamuskotály Szamorodni Selection 2017
A borkülönlegesség alapanyagát teljes mértékben október végén szüretelt, töppedt, enyhén botrytises sárgamuskotály fürtök adták a mezőzombori Galambos-dűlőből. A fő paraméterek: 120,8 g/l maradékcukor, 6,3 g/l sav, 11% alkohol.
Az illat fajtajelleges, de kellemesen mértéktartó, nem próbál egyből maga alá gyűrni: licsi, töppedt szőlő és ananász játsszák a főszólamot, finom keleti fűszeres és egzotikus virágos jegyek kíséretében. Másnap diszkréten megjelenik a hordó által hozzáadott fűszeresség is. Szájban közepesen koncentrált, elegáns vonalvezetésű, finom szövésű, sem a savak, sem az édesség nem nyomul előtérbe, így a korty elsőre légiesen könnyed és gördülékeny. Látszólagos törékenysége ellenére bőven megvan a kellő intenzitás és beltartalom a borban, ráadásul - a szőlőfajtától némileg meglepő módon - illatban sokkal visszafogottabb, mint ízben. A sárgadinnye dominál, mellette ananász, édes citromkrém, mangó, mandarin, licsi, később őszibarackbefőtt, a háttérben a fajta különleges fűszeres jegyeivel és nagyon halványan a hordó lenyomatával. Finom és izgalmas bor. 7p- (5950 Ft - Bortársaság)