A Borrajongó

Koccints aszúval! - Pannon Tokaj Dominium 6 Puttonyos Aszú 2013

2019. november 30. 06:00 - furmintfan

Ez az ötödik év, hogy a Borrajongó részt vesz az aszú népszerűsítésére indított decemberi "Koccints aszúval" kezdeményezésben. Tokaj legnemesebb bora sajnos máig nem kapta meg a neki járó figyelmet és tiszteletet, nem vált a fogyasztási kultúránk szerves részévé. A kampány célja, hogy az adventi időszakban közelebb hozza a fogyasztókhoz ezt a tokaji csodát és arra ösztönözze az embereket, hogy aszút is bontsanak az ünnepi asztalon.

A Pannon Tokaj Pincészetről kevesebbet hallani, olvasni, mint sok más hegyaljai birtokról, én is viszonylag ritkán kóstolok tőlük bort, úgyhogy ezt a 6 puttonyos aszút most kétszeres izgatottsággal kortyolgattam. A 2000-ben alapított birtok ma 20 hektárnyi területtel (ebből 18 termő) rendelkezik, a birtokközpont Tolcsván található, ahogy az ültetvények nagy része is. A tulajdonos Nyári László, a birtokigazgató-főborász Krimin Attila, aki anno Balassa Istvánnal és Szilágyi Lászlóval együtt koptatta az iskolapadokat. A borok több kategóriában készülnek a három fő tokaji fajtából, én most a premium tételeket lefedő Dominium borcsalád 6 puttonyos aszúját kaptam meg kóstolásra.

pannontokajdominium6paszu2013.jpg

Pannon Tokaj Dominium 6 Puttonyos Aszú 2013
Illatban jönnek a klasszikus aromák: kajszibarack lekváros és aszalt formában, narancshéj, méz és őszibarackbefőtt, körtekompót, valamint egy csipet dohány. Kóstolva közepesen testes és közepesen koncentrált, arányos felépítésű bort kapunk. Nem annyira dús és telt, mint számos hömpölygős, hedonista 2013-as aszú, viszont karcsúságának és alacsonyabb cukortartalmának köszönhetően nem is telít el annyira, mint amazok. A savak, a maradékcukor és az enyhe krémesség jó egyensúlyt alakítanak ki, a korty gördülékeny, élvezetes. Sárgabaracklekvár, méz, narancshéj, aszalt gyümölcsök, körte- és birsalmakompót, pici dohány határozzák meg az ízvilágot is, a lecsengés közepesnél valamivel hosszabb. Már nem "bébi", a friss gyümölcsös fázison túllépve van egy kialakult aszús karaktere, de talán még nincs ereje teljében sem. 
A bor 6 puttonyos és 2013-as ugyan, de könnyedebb stílust képvisel, igaz, cukortartalmát tekintve a hat puttonyos kategória legalsó szegmensében helyezkedik el (számokban kifejezve: 150 g/l maradékcukor, 8,6 g/l sav, 11,2% alkohol, 50 g/l cukormentes extrakt). Így talán nem ördögtől való a felvetés, hogy számomra ez az aszú stílusban, koncentrációban, fogyaszthatóságban közelebb állt egy öt puttonyoshoz. Talán éppen ez volt az oka annak is, hogy egészen tempósan fogyott, önmagában és desszerthez is. 7p


A bort köszönöm szépen a Wineglass Communication csapatának és a Pannon Tokaj-nak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8915327322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása