A Borrajongó

A Garda-tó kincse - Lugana mesterkurzus

2019. június 26. 06:00 - furmintfan

A Garda-tó Észak-Olaszország egyik legkedveltebb üdülőhelye, amely lélegzetelállító szépsége mellett a borkedvelőknek további érdekességeket is tartogat. A három tartományhoz - Trentino, Lombardia, Veneto - tartozó tó több eredetvédelem alatt álló borvidéket is határol, ezek közül az egyik Lugana DOC, amely különlegességét egy speciális geológiai eredetű terület és egyetlen sokoldalú szőlőfajta együttállásának köszönheti.
Lugana a Garda-tó déli részén található, nagyobb része Lombardiához, egy kisebb keleti szeglete Veneto-hoz tartozik. Lugana DOC 1967-ben kapta meg eredetvédelmi státuszát, a 2017-es adatok szerint 2113 ha szőlőterülettel rendelkezik, 196 termelővel, 113 palackozóval, évi nagyjából 20 millió palackos termeléssel. A Consorzio Tutela Lugana DOC 1990-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy a felügyelje, védelmezze a helyi borkultúrát és borokat, valamint hírüket vigye a világban. Egy közép-európai turné keretében Magyarországra is ellátogattak, Carlo Veronese, a Consorzio Tutela Lugana DOC igazgatója és Herczeg Ágnes kalauzolt minket végig a borvidéken és borain a Casa Pomo d'Oro-ban.

luganapomodoro1.jpg

A Garda-tó kialakulásában a gleccserek játszottak kulcsszerepet, déli részét ma is a végmorénasáncok határolják. A mára ellaposodott, Lugana déli részén is csak alacsony dombokkal tagolt vidék talaja agyagban gazdag, üledékes, felsőbb részein krétás-meszes-agyagos keverékkel, a dombosabb részeken több homokkal és kaviccsal. A jelentős agyagtartalom miatt a vízelvezetés fontos szempont a szőlőtelepítésnél, így az ültetvényeket igyekeznek úgy elhelyezni, hogy a víz le tudjon folyni, ne gyűljön fel a tőkék alatt. A tó hőkiegyenlítő hatásának és a lágy szeleknek köszönhetően a klíma enyhe, viszonylag alacsony napi hőingadozással.
A borvidék egyetlen fajtára épül, ez pedig a turbiana. Sokáig a trebbiano egyik változatának hitték, és trebbiano di lugana névre keresztelték, egy ideig a trebbiano di soave és verdicchio fajtákkal hitték azonosnak (közben kiderült, hogy a trebbiano di ... néven ismert fajták között nem feltétlenül áll fenn rokonság), a legújabb genetikai vizsgálatok szerint ezektől is különbözik több szempontból. A turbiana fajtát közepesen nagy fürtök, enyhén megnyúlt alakú bogyók, lédús, kissé neutrális ízű gyümölcshús jellemzi. A hideggel szemben ellenálló, de a szürkerothadásra (botrytis) és a lisztharmatra érzékeny. Legjobban a száraz, agyagos, szilikátos és meszes talajt kedveli, tehát a Garda-tó déli partján éppen megfelelőek számára a geológiai adottságok. Borait általánosságban véve friss, virágos, citrusos, almás, mandarinos, mandulás aromatika jellemzi, természetesen ez a készítési metódustól, érleléstől függően más jegyekkel kiegészülhet, változhat. A Lugana borokat a gasztronómiában leginkább halas ételekhez, rizottókhoz ajánlják, de - főleg a pezsgő és a frissebb borok - akár aperitifként is jól működhetnek.
A szabályozás legfeljebb 10%-ig ugyan megengedi egyéb fehér szőlőfajta házasítását a Lugana DOC megjelölésű borokba, a termelők azonban általában nem élnek a lehetőséggel, így a legtöbb Lugana valóban 100% turbiana-ból készül. A borok több, mint 90%-a az "alap" Lugana DOC, ezen kívül négy további kategória létezik: Superiore (legalább 1 éves érlelés, legalább 12% alkohol), Riserva (legalább 2 év érlelés, ebből legalább 6 hónap palackban, legalább 12% alkohol), Spumante (tankpezsgő és palackban erjesztett pezsgő is készülhet ebben a kategóriában), illetve Vendemnia Tardiva (késői szüret). Látható tehát, hogy elég széles spektrumot ölel fel a Lugana borok öt különböző kategóriája, ami a turbiana fajta sokoldalúságát igazolja.
Állítólag az 1800-as években Champagne-ból a Garda-tó déli partjára látogató pezsgőüzem-vezetők a Lugana borok megkóstolása után erősen elgondolkoztak egy itteni pezsgőüzem létrehozásán, de végül a terv kútba esett, mert az akkori alacsony mennyiségű termelés miatt nem térült volna meg a beruházás. A késői szüret még új történet, mondhatni kísérleti fázisban van, talán leginkább német és elzászi késői szüretelésű borstílust próbálnak követni.

Nyolc bort kóstoltunk a mesterkurzus keretében, amelyek a különböző Lugana-stílusokat voltak hivatottak bemutatni.

luganapomodoro2.jpg
Pasini San Giovanni Lugana Spumante Brut Metodo Classico
Kissé fülledten nyit, szellőzéssel jönnek a fehér húsú gyümölcsök, csonthéjasok, alma, körte, halvány toast-os jegyek, mandula. Pörgős savú, friss pezsgő, pici, közepesen tartós buborékokkal, citrusokkal, zöldalmával, pici mandulával, leheletnyi sóssággal. 6p-

Nunzio Chiraldi Il Gruccione  Lugana 2018
Üde, kifejező illat, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, zöldalmával, szőlővel, fehér virágokkal. Közepesnél könnyedebb test, frissítő, de kerek savak, zamatos korty, finom fanyarság jellemzi. Ízében körte, citrusok, fehér húsú őszibarack, lime és szőlő. 6p

Ottella Le Crete Lugana 2018
Mint egy új-zélandi sauvignon blanc: citrusok, zöldes jegyek, trópusi gyümölcsök kavalkádja. Lime, grapefruit, csalán, vágott fű, zöld kaliforniai paprika, mangó, sárgabarack, sárga húsú őszibarack. Intenzív, harsogó aromatika, lendületes (de nem éles) savak, vibráló, fókuszált korty. Elég meglepő volt az új-zélandi sauvignon blanc-os karakter (a magam részéről ezt meghagynám az új-zélandiaknak az olaszok helyében), de ezzel együtt is ez egy jó bor. 6p+

Zenato San Benedetto Lugana 2018
Őszibarack, körte, virágok, zöldfűszerek, édes citrusok a vezető motívumok, a háttérben ananász, mangó, sárga húsú gyümölcsök illatban és ízben egyaránt. Lendületes és intenzív, de nem annyira újvilági jellegű és áradó, mint az előző bor. Szép egyensúlya van, elég összetett és hosszú is, ízlésesen elkészített, elegáns bor. 7p-

Marangona Tre Campane Lugana 2017
Bio művelésmóddal gazdálkodó termelő. Aránylag visszafogott, fehér húsú gyümölcsös, körtés illat, zöld villanásokkal, érintésnyi pisztáciafagyis motívummal. Az egyenes, sima kortyot ropogós savak támogatják. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, narancs, almafélék, kevés zöldfűszer, finom fanyarság, halvány sós érzet, zöld jegyekkel tarkított, közepes lecsengés. Valahogy kicsit kuszább, kevésbé áll össze, mint az előző borok. 6p-

Fraccaroli Campo Sera Lugana Superiore 2017
Tiszta, hűvös karakterű, jól definiált, illatában körte, fehér húsú őszibarack, narancsvirág, ananász, csipetnyi édesfűszer, fehér virágok. Elegáns összhatás, cizellált savak, jó egyensúly, halvány fanyar érzet a körtés, őszibarackos, citrusos jegyek mellett, a végén pici sóval és mandulával. 6p+

Tenuta Roveglia Vigne di Catullo Lugana Riserva 2015
Szép, összetett illat: sárgabarack, sárga húsú őszibarack, körte, ananász, barackos ice tea, cseppnyi méz, virágok, leheletnyi édesfűszer. Elegáns, egységes szerkezetű, selymes érzettel, sok érett gyümölccsel. Gazdag, dús ízek: sárgabarack, sárga húsú őszibarack, körte, ananász, narancs, narancshéj, csipetnyi só, minimális grillázs és édesfűszer. 7p

Ca' Lojera Del Lupo Lugana Riserva 2015
Késői szüret, már botrytises szemeket is tartalmazott. Kis érettség, mogyoró, mandula, sárgabarack, barackmag, kis kesernye érezhető illatában. Széles savak dolgoznak az olajos textúrájú bor alá, ízében sárgabarack, barackmag, gyógynövények, pici barackmagos kesernye. 5p+

luganapomodoro4.jpg
A stílusokat bemutató sor után az ebéd mellé kaptunk még további négy bort.

luganapomodoro3.jpg

Cento Filari Lugana 2018
Friss illat, körtével, zöldalmával, őszibarackkal. Teltebbnek tűnik, mint a többi 2018-as, de nem lusta, csak gömbölydedebb. Zöldalma, körte, citrusok, pici édesfűszer és csipetnyi só tűnik még fel ízében. 6p-

Ca' Maiol Lugana Prestige 2018
A körtés, zöldalmás, ananászos, őszibarackos gyümölcsösséget zöldes villanások kísérik. Az összhatás kicsit sauvignon blanc-os lett itt is. Könnyed és feszes, szájban elsősorban citrusos, mellette zöldalma, alma, körte íze érezhető. 5p+

Cascina Le Preseglie Hamsa Lugana 2018
Ismét egy érettebb gyümölcsös, kerekebb érzetű bor. Érett sárga húsú őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, körte, sárgabarack színezi, ízben citrusokkal, naranccsal kiegészülve. Lendületes, arányos, friss, lédús korty. 6p+

Corte Sermana Lugana Riserva 2015
Őszibarack, körte, ananász, kis édesfűszer és cukrozott mandula a fő illatjegyek. Finoman már jelen van a kezdődő érettség, viszont még friss, jó savakkal operál a koery. Ízében is érett őszibarack, körte, alma, ananász és diszkrét fűszeresség jelentkezik, citrusokkal kísérve. 6p

luganapomodoro0.jpg(Carlo Veronese, Geppo Annoni, Herczeg Ágnes)


A Consorzio Lugana honlapja: www.consorziolugana.it

Köszönet a szervezőknek a meghívásért és a Casa Pomo D'Oro-nak a helyszínért és finom ebédért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914908194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása