A Borrajongó

A zöldveltelini mennybemenetele - Domäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 1996

2019. május 15. 06:00 - furmintfan

Amikor Magyarországon bormarketingről van szó, Ausztriát szinte már közhely követendő példaként felhozni. Az érvelés egyik állandó része, hogy lám, a sógorok milyen ügyesek, hiába dolgoznak egy olyan középszerű fajtával, mint a zöldveltelini, elérték, hogy osztrák "grüvé"-t már a világon mindenhol találni az éttermek borlapjain, milyen jó lenne, ha a tokaji furminttal ezt mi is el tudnánk érni. Szőlészeti szempontból nem tudok hozzászólni a témához (kb. annyit tudok, hogy a zöldveltelini egy kevésbé problémás szőlőfajta), de sosem értettem az állítás magyar bormarketing szempontból valószínűleg legkevésbé releváns, mindenesetre a velteliniről kissé lefitymálóan nyilatkozó részét. Persze nem minden veltelini tündöklő wachau-i smaragd, sőt, de a fajta nekem számos alkalommal bizonyította már, hogy több tiszteletet érdemelne. (Egyébként magyar borászok is készítenek szép velteliniket, elég itt Bott Frigyesre vagy a Villa Tolnay-ra gondolni, és Etyekről is kóstoltam már 1-2 szép példányt.) 

Még március végén jártam Bécsben, amikor a Naschmarkt melletti Wein&Co. borbárban egy 1996-os smaragdot poharaztak. Nem minden nap van lehetősége az embernek 22 és fél éves bort kóstolni, pláne fehéret, így természetesen éltem a kínálkozó alkalommal. Nem vártam többet egy tisztességesen megöregedett, ám még fogyasztható bornál, de kiderült, hogy nem is tévedhettem volna nagyobbat.
 domanewachaurachelitengrunerveltlinersmaragd1996_1.jpg

Domäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 1996
Összetett és mély illata érett, de messze nem öreg bort sugall, a színe is meglepően világos. Pici petrolosság, aszalt gyümölcsök, barack, érett citrusok színezi az illatot, már finoman megjelennek a tercier jegyek, de gyümölcsöket is találni még. Testes, egyszerre feszes és krémes, savai csiszoltak, most is remekül mozgatják a bort, szépen, hosszan ki is tartanak, az egész struktúra nagyon selymes, élmentes. Aszalt gyümölcsök, citromkrém, érett citrusok, grapefruit, finom fűszeresség, pici grillázs, só, és minimális dohány komplex elegye jellemzi az ízképet. A kortyban minden a helyén van, nincsenek üresjáratok, kiegyensúlyozott, nyugodt. Olyan ez a bor, mint egy mosolygós, bölcs és agilis idős ember, aki még mindig aktívan tölti a napjait, de már nem tesz felesleges mozdulatokat. Kb. 15 évet tagadhatna le a korából. 22 years young, ahogy az angol mondaná. 7p

domanewachaurachelitengrunerveltlinersmaragd1996_2.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8614818456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sümegi Gábor 2019.05.15. 08:19:25

"Valószínűleg ausztriai eredetű. Bőtermő. Fürtje és bogyója közepes. Bogyóhéja középvastag. Középtermésű, alig rothad. Cukortartalma közepes. Borának illata, sav- és extrakttartalma közepes." Eperjesi: Borászati technológia

Az én olvasatomban mindez kb. ezt jelenti: elsősorban SAJÁTJUK, az összes területük 1/4-én ezt termesztik, viszonylag sok van belőle. Gazdaságosan termelhető, betegségeknek jól ellenáll, nem rohad, ráadásul jó fagytűrő képességű is. Minden szempontból középoptimum tulajdonságokkal bír, az évjárati eltérések ellenére is megbízhatóan szüretelhető. Bora jellemzően nem lesz alkoholhangsúlyos, a technológiai érettséget mindig eléri. Lehet rá építeni. Mintha egyenesen nekik, vagy inkább ő maguk találták volna ki. El lesznek vele egy darabig...

Vörösben a kékfrankos kb. ugyanez.

Nálunk fehérek közül egyedül az olaszrizling hasonló tulajdonságú, minden más kihúzható a listáról.

zoli 2019.05.15. 09:55:49

Onnan származik a hazai lenézése, hogy nálunk az átkosban vezették be, mint az egyik legbővebben termő faját (kékben ugyanez a helyzet a zweigelttel), jellemzően függönyművelésben termesztették, tőkénkénti ~8-12 kg-os hozamokkal. Ilyen körülmények mellett nem csoda, ha olyan, amilyen. Ideális termesztési körülmények mellett is többnyire aroma- és savszegényebb nálunk a bora a klimatikus különbségek végett (sógoroknál is Felső-Ausztria borvidékei az ideális termőhelye), így nem is nagyon várható a fajta hazai rehabilitációja.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.05.15. 10:20:20

@zoli: Köszi a kiegészítést, némileg árnyalja a képet. Rehabilitálni azért én sem terveztem, pont Szentesi József említette a hétvégén, hogy ő sem teljesen elégedett a veltelinijével, szerinte az ő területein már túl meleg van a fajtának.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.05.15. 20:05:46

Majd akkor lesz a furmint szerteszét megtalálható a világ éttermeiben, amikor tömegesen lesznek 22 éves, élő, 7 pontos száraz furmintok...
(hehehe)
süti beállítások módosítása