Lassan véget ér a február, legfőbb ideje, hogy a Borrajongón is beszámoljunk a legnagyobb - és idén a jubileumi tizedik - Furmint Február kóstolóról, amely a hagyományokhoz híven február első csütörtöki napján a városligeti Vajdahunyad-várban került megrendezésre és szokás szerint nagy érdeklődés övezte, mind a borászok, mind a borkedvelők, mind a legtágabb értelemben vett szakmai körök részéről. Sajnos úgy alakult, hogy a blog szerzői közül idén csak én tudtam elmenni a kóstolóra, így tehát a megszokott "A Furmint Február szerintünk" helyett ez most egyszemélyes beszámoló lesz. Így viszont kicsit kevésbé kötnek terjedelmi korlátok, vettem hát a bátorságot és a fáradságot és egy nyúlfarknyi jegyzetet idekanyarítottam minden borról.
A kóstoló és úgy általában a Furmint Február méltatásától én most az olvasók engedelmével eltekintenék, nem kisebbítve a szervezők érdemeit, de úgy hiszem, ahová 10 év alatt kinőtte magát az egész Furmint Február - pici kóstolóból egy egész hónapos országos rendezvénysorozattá, és minden bizonnyal a legkomolyabb fajtatematikus rendezvénysorozattá -, az magáért beszél. A 10. évfordulóra készült egy kis kiadvány is, érdemes kézbe venni azt is. Aki pedig furmintozna még egy utolsót február utolsó napján a Furmint Február atyjával, itt megteheti.
Néhány nagyon sommás megjegyzés úgy általában a borokról. Túlnyomórészt tokaji borokat kóstoltam, kitekintve más hazai és határainkon kívüli Kárpát-medencei borvidékekre. Jellemzően 2017-es tételeket hoztak a borászok, a gyors mintavételezés alapján a savak miatt a 2016 után melegebb 2017-ből sem kell a savak hiánya miatt aggódnunk, még ha barátságosabbak is ezek a savak, mint az egy évvel korábbi borok esetében. Büntető borhibával szerencsére nem nagyon találkoztam, inkább csak apró bizonytalanságokkal vagy a borok fiatalságának számlájára is írható kócossággal. Talán elmondhatjuk, hogy van már egy stabil, és egyre szélesedő mezőny, ahonnan korrekt, sőt jó borokat lehet kóstolni, ami természetesen jó dolog, ugyanakkor kevés volt az olyan tétel, amely akármilyen extra faktor miatt igazán ki tudott emelkedni a tömegből és úgy igazán felkaptam rá a fejemet, de persze akadt ilyen is, alant megtalálhatóak, bár a pontszámokat csak úgy a fesztiválkóstolás keretein belül, jelzésszerűen vetettem oda.
Tokaj
Árpád-hegy Pince Szerencs Bora 2017
Citrusok, fehér húsú őszibarack, virágok, körte, halvány édes fűszeresség, karcsú test, könnyed kivitelezés, zamatos korty. 5p+
Árpád-hegy Pince Veresek Furmint 2017
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, masszívabb szerkezet, penge savak, szikár összhatás. Fiatal még, érdemes lehet fektetni. 6p-
Balassa Villő Mézes-Mály Furmint 2016
A FF sajtókóstolón kapott, meglepően előrehaladottnak tűnő állapotot mutató palackhoz képest egész más, sokkal fiatalosabb. Fehér és sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, méz, lime, finom fűszeresség, pici méz. Erőteljes, jól strukturált és még nincs is ereje teljében. 7p
Barta Péter Somszög Furmint 2017
Hűvös hangulat, peckes savak, egyenes gerinc. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, szájban hűvös zöldfűszerekkel, mentával kiegészülve. 6p
Barta Pince Öreg Király Furmint 2017
Édes citrusok, narancs, finom fűszeresség, szájban még őszibarack, körte. Kecses, karcsú, picikét még cseres. 6p+
Barta Pince Öreg Király Furmint 0929 2017
Egy szüreti nap termése külön palackba zárva. Érett őszibarack, körte, mandarin, édes citrusok, kis fűszer. Érezhetően magasabb a cukor, finoman édeskés a bor, amit a finisben kis fanyarság old fel. 7p
Barta Pince Kővágó Furmint-Hárslevelű 2018 (M)
Meglepő motívumokat is felvonultat: virágok, cukorka, bodza, édes körte, citrusokkal is szájban. Szép savak, egy kis maradékcukorral kerekítve.
Barta Pince Öreg Király Szamorodni 2013
Sok sárga húsú gyümölcs, főleg sárgabarack, kis méz. Szép sav-cukor egyensúly, gazdag, finoman krémes textúra, komoly beltartalom. 7p+
Barta Pince Öreg Király 6 Puttonyos Aszú 2013
Narancs és sárgabarack lekvárja, vaníliakrém illatban, ízben sárgabaracknektár, almás pite, különböző barackfélék és trópusi gyümölcsök, vonzó fűszeresség. 8p
Bott Pince Csontos Furmint 2017
Virágok, körte, fehér húsú őszibarack, finom édeskés fűszeresség, édes citrusok. Remek intenzitás és egyensúly, elegancia, cizellált szerkezet, jól definiált illat és ízek. 7p
Bott Pince Bott-rytis 2016
Lassan nyíló illat, édes körte, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök. Zamatos, inkább töppedt szőlős, mint botrytises késői szüret, szellős, elegáns szerkezet. 6p
Disznókő Furmint Dry 2017
Citrusfélék, lime, citromvelő, zöldalma, könnyed test, penge savak, egyenes, stabil gerinc. 5p
Disznókő Inspiration Dry 2017
83% furmint, 17% hárslevelű. Sok fűszer, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, édes citrusok elegye. Pörgős savak mellett határozott a hordó jelenléte, picit cseres is még a korty. 6p
Dobogó Furmint 2016
Érett fehér húsú gyümölcsök, finom hordós jegyek, pici füst, alma, körte, citrusok. Kerek, a savak inkább a vége felé húznak bele, de így szép hosszan tart szájban. 6p
Dobogó Betsek Furmint 2017
Szép fűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök, körte és őszibarack illatban és ízben egyaránt. Széles, telt korty, ehhez mérten is jó savak, enyhén emelkedett alkohol és remekül adagolt hordó keretezi. 7p
Gizella Pince Furmint 2017
Friss citrusok, grapefruit, édesfűszerek, vanília, zöldalma. Jó felépítésű, feszes, lendületes, még picit fiatal ez is. 6p+
Hangavári Várhegy 2018
Szinte sauvignon blanc-os, intenzív, illatos, citrusokkal, körtével, őszibarackkal, zöldalmával, zöldes villanásokkal, ízben kis cukorkássággal is. Könnyed, lendületes, finom. 5p
Hangavári Lapis 2017
Krémes, érett gyümölcsös, picit fás, fűszeres illat. Szájban feszes, széles, érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, citrusok, enyhén sós és fűszeres. 6p
Hangavári Száraz Szamorodni 2013
Érett barack mellett illatban jön némi technokolos illó is, ami ízben szerencsére kevésbé érhető tetten. Olajos, tartalmas, de feszes korty, érett barackkal, némi fával és egy kis kesernyével. 5p
Holdvölgy Intuition No. 4 Kabar 2017
Félszáraz. Cukorka, édesrer érett körte, némi golden alma, szájban jó savakkal, pici kesernyével a végén 6p
Holdvölgy Meditation Furmint 2016
Pici füst és kakaó, fűszeresség dominál illatban, szájban is kicsit zárt, kevésbé gyümölcsös, inkább fűszeres, jó szerkezettel. 6p
Holdvölgy Eloquence Szamorodni 2008
Baracknektár, trópusi gyümölcsök és mangó, szájban pluszban mandarinbefőtt, vanília, pici dohány. Koncentrált, komoly anyag, savból és cukorból is van benne bőven. 7p
Homoky Dorka Birtokbor Furmint-Hárslevelű 2016
Illatban kicsit tompa, belekortyolva jóval intenzívebb, gyümölcsösebb és gazdagabb, sárga almával, sárga húsú gyümölcsökkel, pici édessérzettel. Jól iható, zamatos és egyedi. 6p-
Kaláka Pince Patócs Furmint 2017
A pince legtöbb borával ellentétben ez hordós. Érett fehér húsú gyümölcsök, méz, hűvös, mentás fűszeresség jellemzi illatát. Kóstolva energikus, összetett, izmos testű, enyhén cseres is még. Barackfélék, körte, citrusok, hűvös zöldfűszerek, menta. 7p-
Kaláka Pince II. 2017
Barackfélék, a háttérben halványan botrytises jegyek és picike illó. Szájban a sárgabarackos, trópusi gyümölcsös jegyek uralkodnak, leheletnyi kesernyével, ami segít kiegyensúlyozni a cukortartalmat. 6p
Kikelet Furmint 2017
Szép, fehér húsú gyümölcsös-fűszeres illat, ízében különféle citrusok, lime, mandarin, fehér húsú gyümölcsök, pici vanília, lendületes, de nem túlzó savak és szépen adagolt hordó mellett. 6p+
Kikelet Váti Dry 2017
Furmint és hárslevelű. Az előző után érettebb karakterű fehér húsú gyümölcsöket mutat, szájban grapefruit-tal, mandarinnal kiegészülve, vonzó fűszerességgel. 7p
Montium Duhaj 2015 Magnum
Mutat már egy kis érettséget, de jól tart, savait kis cukor kerekíti le, érett citrusok és édes fehér húsú gyümölcsök jellemzik ízét. 5p+
Montium Barna-dűlő Furmint 2017
Picikét zárkózott, némi virág és érett alma bújik elő. Savai élénken kezdenek, majd kerekebbnek tűnnek. Érett alma, körte, narancs mellett pici reszelt alma is feltűnik. 5p
Montium Barna-dűlő Furmint 2018 (M)
Vonzó cukorkás, fehér virágos, fehér húsú gyümölcsös jegyek, zöldalma, körte, őszibarack. Friss, lendületes, zamatos. Ígéretes.
Oremus Mandolás Furmint 2017
Szép fűszeresség, körte, őszibarack, édes citrusok, pici mandula és marcipán. Egyelőre a savak és a hordó is kicsit elöl van még. 6p
Oremus Mandolás Furmint 2010 Magnum
Mézes tea, édesfűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök, ízben ehhez járulva aszalt gyümölcsök, méz és dohány, érett citrusok, pici kesernye. Tömör magjára stabil váz épül, még most is picit cseres. 6p-
Orsolyák Attila Szent Tamás 2018 (M)
Az illat bizonytalan, picit szúrós, szájban viszont tiszta és zamatos. Jó savak mellett enyhe édességérzet gömbölyíti ki, ízében őszibarack, almafélék, körte.
Orsolyák Attila Syrah Rosé 2018 (M)
Illatban szinte fehérboros, a kortyban már feltűnnek piros bogyós gyümölcsök eper és ribizli formájában. Élénk savak vezetik, de leheletnyit még érdes.
Orsolyák Attila Szent Tamás Hárslevelű 2011
Méz, édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök, virágok, szájban ráadásnak még pici méhviasz és dohány. A kezdődő érési jegyekkel együtt is szép, élvezetes. 6p
Orsolyák Attila 125 Furmint 2013
Édesfűszerek, pici puncs és gesztenyepüré, mellette édes sárga húsú gyümölcsök. Tartalmas, finoman krémes, talán egy picit lehetne több szerepe a gyümölcsnek a hordó mellett. 7p
Serpens Tokaj Dry 2017
60% furmint, 30% hárslevelű, 10% sárgamuskotály. Kellemes, szőlős, édes citrusos, virágos illat, ízében őszibarack, szőlő, mandarin, körte. Finom savak, üde, zamatos korty. 5p+
Serpens Királyhegy Furmint 2018 (M)
Gazdag fűszeresség, vilmoskörte, trópusi gyümölcsök, ananász. Dús, kerek korty, pici cukorral, sok gyümölccsel és fűszerrel.
Serpens Somos Furmint 2018 (M)
Visszafogottabb, inkább fehér gyümölcsöket mutat, virágokkal, fűszerekkel, grapefruittal. Hűvösebb karakterű, neutrálisabb, mint a Királyhegy.
Szélkiáltó B Furmint-Hárslevelű 2017
Moderált intenzitású, halványan gyümölcsös illat, szájban őszibarack, körte, citrusok, pici vanília. A savaknak és a cserességnek köszönhetően kicsit rusztikus a szerkezet, a krémes maggal együtt is. 5p+
Szélkiáltó C Furmint 2017
Illatban hasonló, talán egy mintha egy pici illó is bujkálna benne. Szájban az aromatika talán visszafogottabb, de az összehatás kerekebb, egységesebb, simább, őszibarackos, almás ízjegyek mellett. 6p-
Szélkiáltó Fekete Bárány 2017
Igazi különc bor, egyedi karakterrel. Narancs, narancshéj, barackfélék, mandarin, sárga húsú gyümölcsök. A maradékcukrot masszív savak ellensúlyozzák, pici cseresség is bejátszik, a korty nagyon tartalmas, izgalmas. 7p
Szűcs Pince Bohomály Furmint 2017
Érett alma, sőt, picit reszelt alma, almahéj is feltűnik benne, pici kesernyével. A szerkezet stabil, feszes savakra épül. 5p-
Szűcs Pince Bohomály Furmint 2016
Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, a háttérben édesfűszerek, némi túrókrém és vaj. Kerek korty, jó savak, jobban egyben van, mint a 2017-es. 5p+
Tokaj Nobilis Furmint 2018
Gazdagon gyümölcsös, körtével, barackfélékkel, némi trópusias színezettel. Könnyed, lédús, itatja magát. 6p
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2017
Picikét mintha hátrahúzódnának még a gyümölcsei és a hordó is árnyékol rajtuk valamelyest. Tartalmas, tömör, jó felépítésű, de kicsit zárkózottnak tűnt most. 6p
Tokaj Nobilis Barakonyi Karós Furmint 2017
Édes fűszeresség, sárga húsú gyümölcsök, citrusok, őszibarack, pici só. Talán kevésbé masszív, elegánsabb a másik Barakonyinál. 7p-
Tokaj Nobilis Amicus 2013
Őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök kompótja, édesfűszerek, jó sav-cukor egyensúly. 6p+
TR Tállya Furmint 2017
Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, kevés édesfűszer, citrusok. A penge savak élét érezhető mennyiségű maradékcukor tompítja. 6p
TR Tállya Édes 2017
Könnyed édes hangulat, trópusi gyümölcsök, pici túrókrém és gömbrágó. Könnyű, jól iható késői szüret. 5p+
Nem Tokaj
Bott Frigyes Furmint 2017
Kicsit zárkózott, érett fehér húsú gyümölcsök, méz, fűszerek, szájban citrusokkal és zöldfűszerekkel kiegészülve. Tartalmas, feszes, de egyelőre még fiatalnak tűnik. 6p-
Bott Frigyes Super Granum 2017
40% furmint, 40% hárslevelű, 20% juhfark. Fűszerek, sokféle fehér és sárga húsú gyümölcs színezi. Tömör, masszív anyag, de ez is időt kér még. 6p
Dukay-Sagmeister Kányás Furmint 2017 (M)
Szép, buja fűszeresség, sokféle gyümölcs, édes citrusok, pici zöldfűszer. Összetett, zamatos, miközben elegáns, könnyed és intenzív.
Dukay-Sagmeister "Kénmentes" Furmint 2016 (M)
Kénmentes kísérleti tétel. Őszibarack- és körtelé, almás pite, pici botrytis, némi fűszer színezi, jó savak vezetik, de mintha bujkálna benne egy minimális oxidációs jegy is.
Gross Gorca Furmint 2016
Édes gyümölcsök, alma, körte, fehér virágok. Penge savak, egyenesre húzott korty, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, enyhe krétás érzet. 6p
Gross Iglic Furmint 2016
Érett gyümölcsök illatban, lédús citrusok, alma, körte és őszibarack szájban. Lendületes, tartalmas. 6p
Pálffy Pince Furmint Méthode Traditionnelle Brut 2016
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, szájban ráadásul citrusok, finom habzás, apró bubik, jó egyensúly. Veszedelmesen csúszik. 6p
Pálffy Pince Olivin Furmint 2016
Moderált intenzitású, kissé neutrális karakterű bor, fehér húsú gyümölcsökkel, halvány sóssággal, enyhén olajos textúrával, jó arányokkal. 6p-
Pálffy Főbor 2017 (M)
Barackfélék, méhviasz, vaj, botrytises jegyek, pici törkölyös jegy. Tartalmas, jó savak és enyhe cseresség támogatják. Érdekes, egyedi bor.
Petrányi Pince Furmint 2015
Gyurmás, sós, visszafogott intenzitású illat, szájban kerek, kissé neutrális, némi citrussal, halvány sóssággal, kevés nyári almával. 5p+
Petrányi Pince Furmint 2016
Ez is eléggé neutrális, de hűvösebb karakterű, feszesebb, citrusokkal, lime-mal, zöldalmával, szikárabb felépítéssel. 5p+
Heidi Schröck Furmint 2017
Egyszerre fás, vegetális és érett gyümölcsös az illat. Feszes savak mellett is kicsit krémes és hordós, de valahogy nem áll össze. Édesfűszerek, citrusok, barackfélék, zöldes villanások jelennek meg ízében. 5p-
Heidi Schröck Furmint 2016
Könnyedebb, hordómentes, lendületes, egyszerű, de jól iható, citrusok és fehér húsú gyümölcsök nem túl intenzív ízével. 5p
Heidi Schröck Ruster Ausbruch 2014
Furmint és sauvignon blanc. Különböző barackfélék és kandírozott citrusok mellett pici illót is érezni. Krémes, selymes, de savai jól ellentartanak a cukornak. Sárgabarack, édes citrusok, trópusi gyümölcsök, kandírozott citrusok. 7p
Somlói Vándor Moric Project Hidden Treasures feat. Kis Tamás Nagy-Somlói 2016
Furmint, hárslevelű és egy kevés olaszrizling. Fehér húsú gyümölcsök, enyhe sósság, körte, őszibarack, pici zöldfűszer, elegáns kivitelezés. 6p+
Szent Donát Márga 2016
Fülledt, termálvizes, szellőzéssel enyhén sós-köves, neutrális jellegű. Szájban jó szerkezetet mutat, de meglehetősen aszketikus. 5p+
Szent Donát Márga 2017
70% furmint, 30% olaszrizling. Neutrális, enyhén gyurmás illat, krétás, őszibarackos motívumok. Nagyon szép, sima, kerek, egységes szerkezetű bor. 6p+
A kóstolóra a szervezők hívtak meg, köszönet érte!