A Borrajongó

Marlborough a házban II. - Yealands Estate a Veritas Borbárban

2019. január 28. 06:00 - furmintfan

Ma már minden valamire való (és esetleg nem specializált) hazai borkereskedés tart a szortimentjében új-zélandi borokat, elsősorban persze sauvignon blanc-t és esetleg pinot noir-t, jellemzően persze Marlborough régióból. Az már kevésbé mindennapos dolog, hogy valamelyik új-zélandi pincészet képviselője mutassa be ezeket a borokat kis hazánkban (bár ilyenre is volt már példa akár a Drop Shopban, akár a Bortársaság Borsuliban).
A Veritas az egyik legnagyobb termelőt, a Yealands Estate-et válogatta be portfóliójába néhány éve, mind sauvignon blanc-ból, mind pinot noir-ból több bor is tartva a kínálatban. Január közepén Lars Venborg, a cég európai képviselője Budapesten járt, és több kóstolót is tartott, Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnok segítségével, a nagyközönségnek és a szakma képviselőinek is. Az egyik ilyen eseményen én is ott jártam és most röviden át is adnám a tapasztalatokat.

yealands02.jpg


A Yealands Estate nem egy túl hosszú múltra visszatekintő birtok, még akkor sem ha a modern új-zélandi borászat szintén nem túl hosszú, kb. 40-45 éves történelmét vesszük alapul. Az 1948-ban született Peter Yealands számtalan dologgal foglalkozott már a borászkodás előtt: kagylófarm, faexport, erdészet, bányászat, lazacfarm, aranybányászat, tehát hosszú a lista, és nincs is vége. Yealands 2002-ben vásárolta meg a mai birtok alapjait jelentő első területeket, bort Yealands márkanév alatt először a 2008-os évjáratból palackoztak. Ma már több, mint 1500 hektárnyi területtel rendelkeznek, és több, mint 80 országba exportálnak borokat, számos márkanév alatt. Ezzel a Yealands Estate jelenleg az ország legnagyobb magántulajdonban álló borászata. Egy 10 éves vállalkozástól nem akármilyen eredmények ezek... A tulajdonos, Peter Yealands máig nagyon aktív és folyamatosan új terveket szövöget, nem csak a borászat terén, most ugyanis éppen a fenyőmagolaj-biznisz a következő.
Marlborough szőlőültetvényeinek jelentős része a síkságon helyezkedik el, Peter Yealands volt az egyik első borosgazda, aki már a domboldalakra is telepített szőlőt. A pincészet tulajdonában áll több különösen előnyös elhelyezkedésű, óceánpart-közeli ültetvény is, ahol az átlaghoz képest 2 héttel hosszabb a tenyészidőszak. 130 parcellára (block) osztották a területeket, ezeket szőlészetileg és borászatilag is külön kezelik, adott esetben a termést is külön palackozzák, ha az évjárat kiemelkedő minőséget adott és önálló bemutatásra is érdemes. A fenntartható gazdálkodás fényében számos újítást vezettek be, fűkasza helyett törpebárányok "nyírják" a sorközökben a füvet, óriási napelem-táblákat és szélturbinákat telepítettek a pincészet épületének tetejére a természeti energia felhasználása érdekében, a szőlőültetvényekben és közelükben igyekeznek a biodiverzitást elősegíteni.

yealands01.jpg
Peter Yealands Sauvignon Blanc 2018
A bogyózótt termés tartályban fajélesztővel erjedt és érlelődött. Tankönyvi új-zélandi sauvignon blanc: citrusok, tv paprika, trópusi gyümölcsök, bodza, zöldalma, passion fruit, pici virág. Szájban szinte robban, intenzív és hosszú, könnyed test és üde savak mellett. Lédús gyümölcsösség, citrusok, tv paprika, fehér húsú és trópusi gyümölcsök. 5p (3720 Ft - Veritas)

Yealands Estate Single Vineyard Sauvignon Blanc 2017
Két parcella (1 partmenti, 1 szárazföldi) termésének házasítása tartályban erjesztve és érlelve, egy hűvös, esős évjáratból.
Picit fülledten nyit, utána elég hűvös, közepesen intenzív illatot produkál. Inkább a zöldes, mintsem a gyümölcsös vonalon mozog: zöld kaliforniai paprika, fekete ribizli levele, zöldfűszeres, vegetális jegyek, citrusok, karalábé, idővel több gyümölcs, őszibarack. A hűvös jelleghez képest egészen kerek, puhább, de tartós savai vannak, a sorban relatíve lazább szövésű. Határozott sósság szövi át elejétől a végéig, citrusos, zöld kaliforniai paprikás, zöldfűszeres ízekkel, sóban eltett citrommal. 6p- (4770 Ft - Veritas)

Yealands Estate L5 Sauvignon Blanc 2018
Magasan fekvő, hűvösebb területen fekvő parcella termése, amely tartályban erjedt és érlelődött.
Illatában citrusok, kis krétás-sós fuvallat, zöldalma, őszibarack, sárgadinnye, ananász. Savai lendületesen kezdenek, de a korty sima felszínű, kerek, hosszan kitart. Citrusok, lime, zöldalma, sós, zöldfűszeres finis. Szikár, inkább óvilágira hasonlító stílusú bor. 6p+ (5365 Ft - Veritas)

Yealands Estate S1 Sauvignon Blanc 2018
Napos, melegebb klímájú, szélvédett rész termése, tartályban erjesztve és érlelve.
Folyamatosan nyílik az illata, amely inkább gyümölcsös, mint "zöldes": őszibarack, nektarin, idővel mangó, édes citrusok, ananász, passion fruit. Az előző bor után gömbölyűbb, gazdagabb, bujább, leheletnyi édességérzettel. Trópusi gyümölcsök, citrusok, mangó, ananász, őszibarack, citrusok sorakoznak fel, némi zöldfűszerrel, majd középtájon jön egy váratlan sósabb csavar. 6p+ (5365 Ft - Veritas)

yealands03.jpg

Yealands Estate Winemaker's Reserve Sauvignon Blanc 2015
A G2 parcella termése. A bor 70%-a tartályban erjedt és érlelődött finomseprőn, a másik 30% francia hordókban erjedt és érlelődött, a hordók 8%-a volt új.
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, zöldfűszeres, zöldes és hordófűszeres jegyek érdekes elegye: sárga húsú őszibarack, zöld kaliforniai paprika, menta, kakukkfű, zsálya, pici édesfűszer. Kóstolva a hordó mind textúrában, mind ízben is érvényesül, de nem túlzóan. Kerekebb test, krémesebb textúra jellemzi a többi sauvignon blanc-hoz képest, széles savakkal, a korty végén pici fával. Citrusok, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, pici zöld paprika, spárga, édes fűszerek, a finisben citrusos és hordós motívumok. 7p- (5950 Ft - Veritas)

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2015
Hideg áztatás után viszonylag magas hőmérsékleten gyorsan erjedt, majd 12 hónapig francia hordókban érlelődött, amelyek 20%-a volt új.
Érett cseresznye, piros bogyós és erdei gyümölcsök, pici zöldfűszer és virág jellemzi az illatot. Kóstolva elegáns, szellős szövésű, könnyed pinot noir. Főleg a lédús piros bogyós gyümölcsökre épít, cseresznye, meggy, ribizli, piros szilva viszik a főszólamot. Kevés erdei gyümölcs, zöldfűszer, némi édesfűszer, pici étcsoki, egy kevés frissen szedett gomba és minimális vadhús is feltűnik. 6p- (5405 Ft - Veritas)

Yealands Estate Winemaker's Reserve Pinot Noir 2015
A termés 10%-át egész fürtösen dolgozták fel, a bor 12 hónapig érlelődött francia hordókban, amelyek 15%-a volt új.
Az illat komplexebb, bujább, a gyümölcsök inkább a sötétebb spektrumba hajlanak, a fűszeresség áradóbb, gazdagabb. Málna, szeder, erdei gyümölcsök, cseresznye, fekete cseresznye, meggy, édesfűszerek, potpourri. Szerkezetben is feljebb léptünk az előző bor után, a remek sav mellé nagyobb test és több tannin társul, az alkohol picikét melegíti a korty végét. Ízben is piros bogyós és erdei gyümölcsök, karácsonyi fűszerek színezik, leheletnyi sós aláfestéssel a háttérben. 6p+ (7460 Ft - Veritas)

 

A pincészet honlapja: https://www.yealandswinegroup.co.nz

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8014580088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mo21 2020.02.17. 22:21:54

Mellesleg itt lehet a legjobb áron kapni ezeket a borokat: www.borkereskedes.hu/borok/kulfoldi/uj-zeland/yealands-331
süti beállítások módosítása