(Kedves olvasónk, wine underground vendégposztja következik egy érdekes témában. Köszönjük!)
Mivel zárjuk le a palackot? A lezárási módok milyen irányban befolyásolják a bor fejlődését? Van-e érezhető különbség rövid-, illetve hosszú távon? Nagyjából ezek a kérdések foglalkoztatták Földi Bálintot, amikor pár éve palackzárási kísérletbe kezdett.
(Földi Bálint)
A badacsonyi borvidéken tevékenykedő Földi Bálint “A két jóbarát meg az Anti” nevű garázsborászat oszlopos tagja, emellett a Sabar Borház borásza is. A fenti kísérlethez egy kis mennyiségű, vásárolt szőlő biztosította az alapot a hűvös, csapadékos 2014-es évjáratból.
Mi került a palackba?
Rajnai rizling a Badacsony-hegy déli oldaláról, magasan fekvő területről, amelyet Püspök-udvarnak is szoktak nevezni. 40 éves tőkék egy mikroteraszon, vékony termőtalaj réteggel. Két mázsa egészséges szőlő kosaras préssel kíméletesen préselve, műanyag tartályban spontán erjesztve. 2015 májusában lett palackozva, analitikai adatok: 12,6% alkohol, 6 g/l sav, 2 gramm maradékcukor.
Lezárási módok
A kétszáz palackos kis tétel 50-50 palackonként ugyanazon a napon, más-más lezárással kezdte meg a palackos érést egy helyen, azonos körülmények között, egy ideális klímájú kis pincében. Ezek a következők voltak: csavarzár, üvegdugó, DIAM 5 és natúr parafa.
Frissen bontva, mintha 4 különböző bor lenne...
Az érdeklődők vakkóstoló keretében saját érzékszerveik által szembesülhettek a kísérlet eredményével. Az eseménynek március második péntekén a badacsonyi Pláne Borterasz adott otthont. Öröm volt látni, hogy a borkedvelőkön túl badacsonyi borászok is szép számmal vettek részt az eseményen, érdeklődve hallgatva és hasznos adalékokkal gazdagítva fiatalabb kollégájuk előadását. A koncepció az volt, hogy mind a négy zárási módot frissen bontott palackból random módon kóstolja és pontozza a társaság, majd második körben ugyanezt még egyszer a borok négy órája dekantált verzióival.
A résztvevők felállították a saját erősorrendjüket, ahol egymáshoz viszonyítva a legjobb az első, a legkevésbé tetszetős a negyedik helyet kapta. Az összesítésnél pedig összeszámolták, hogy hány első és hány utolsó helyet kapott az adott tétel. Az összesített +5 / -6 tehát azt jelenti, hogy a résztvevők közül öten első helyre, hatan utolsó helyre tették az adott tételt. A hosszúra nyúlt bevezető után jöjjenek a tételek és eredmények, kóstolási sorrendben, amelyek mellett a saját rövid jegyzeteimet tüntettem fel. Zárójelben a lezárási mód, amely a résztvevők számára csak az eredmények összesítése után derült ki.
- Tétel: Világos aranysárga szín, almás, ásványos illat, narancsos-citrusos lecsengés. Szép gazdag bor, számomra a sorból ez a legfrissebb. +5 / -6 (üvegdugó)
- tétel: Telt, petrolos illat, erőteljesebb palackbuké. Gazdag íz, őszibarackos, teafüves lecsengés. Számomra ez a legérettebb. Volt is meglepetés. +5 / -8 (csavarzár)
- tétel: Őszibarackos, tengeri sós illat. Nagyon ízes, szép, gazdag bor, grapefruitos-narancsos-sós lecsengéssel. Számomra ez a legelegánsabb. +8 / -3 (parafa)
- Világos sárga szín, visszafogottabb illatok-ízek, közepesen petrolos illat, kis füsttel, komplexitással, sós ízzel. Nekem itt a megállapodottság, kiegyensúlyozottság tetszett, de a hangerő, mintha le lett volna tekerve. +3 / -4 (DIAM)
Összesítésben tehát a parafa végzett az élen, második az üvegdugó, harmadik a csavarzár és végül a DIAM. Frissen bontva, tényleg, mintha négy különböző bor lenne, érezhető stílusbeli különbségekkel.
“Nem alkalmaztunk inert gázt, ezért a csavarzáras tételnél számottevően több oxigénnel érintkezett a bor, mint a többi zárás esetében, bár próbáltunk kisebb légrést hagyni, mint egy parafadugó” - szolgált újabb adalékkal Földi Bálint, amely megmagyarázhatja, hogy miért az a tétel tűnt a legérettebbnek és miért tippelték többen is parafadugósnak.
“Érdekes tanulság, hogy csavarzáras is lehet olyan, mint egy parafás, ha nem kap inert gázt és a DIAM dugós lehet annyira reduktív, mint az a csavarzáras, amelyik kapott inert gázt” - mondta Alföldi Merlot borblogger a kóstoló után.
Ezek után rákanyarodtunk a dekantált tételekre, ahol érdekes módon ezek a különbségek elhalványodtak, jobban kezdtek egymásra hasonlítani a borok. A dekantált kör eredménye:
- tétel: 0 / -5 (csavarzár)
- tétel: +5 / -3 (DIAM)
- tétel: +5 / -7 (üvegdugó)
- tétel: +6 / -3 (parafa)
Vagyis a parafa megőrizte a vezetést, a DIAM összeszedte magát és feljött a második helyre, az üvegdugó és a csavarzár pedig hátrébb kerültek.
Érdekességként elhangzott, hogy a vakkóstolást egy évvel korábban is megtartották, amikor is frissen bontva a csavarzár nyerte a pontozást, ezt követte a natúr parafa, majd a DIAM és végül az üvegdugó. Dekantálás után a DIAM akkor is feljött a második helyre.
“Tapasztalatom szerint a DIAM esetében nagyon kevés oxigén jut át, melynek következtében sokkal lassabb az érés. Szeretnék megbízható natúr parafához jutni, ami egyenletes érést biztosít. Az idén kipróbálom a TCA-mentes parafát is, meglátjuk az milyen...” - összegezte tapasztalatait Földi Bálint.