A Borrajongó

Kettőezer-tizennégy Tokajban – Holdvölgy és Kikelet

2018. január 25. 06:00 - ungert

Az idei év januárjának közepe már túl távolinak tűnhet ahhoz, hogy ebből a sokszor téves előítéletek mentén, néha viszont inkább csak rossz tapasztalatokra alapozva kudarcosnak minősített 2014-ből kóstoljunk vissza borokat. Főleg a mindenféle beragadástól szenvedő készlet kisöprésének ürügyén kívül. Ugyanez a hónapközép egyúttal messze van a tematikus február úgynevezett bevezetéséhez is. Ráadásul éppen változó arányokban furmintot is tartalmazó fehérborokkal. Aztán mégis csak az van, hogy időhiány, fogyasztás- és írásbőség okán éppen most, a témahónaphoz közel jutottunk el odáig, hogy megemlékezve róluk kedvet csináljunk Hegyalja fehérboraihoz. Meg az is van, hogy bár időtekintetben valóban távol akarjuk tudni magunktól kettőezer-tizennégy szenvedéseit, de azért igenis készültek érdekes, szerethető, sőt, akár nagy borok – többnyire egyébként fehérek – határainkon belül abban az évben is. Ráadásul olyanok is, amelyek majd' négyévnyi távlatból is mernek érdek nélkül tetszeni. Kapásból itt van kettő lentebb, szokásosan, négykezileg.

img_2250.jpg

Holdvölgy Vision Dry 2014

furmintfan: 40% furmint, 40% hárslevelű, 20% kabar. Intenzív illat, sárga húsú gyümölcsökkel, érett citrusokkal, őszibarackkal, körtével, szép fűszerességgel, kezdődő érettséggel. Lendületes, de csiszolt savak vezetik, egy kevés maradékcukor kerekíti és teszi kedvesebbé. Zamatos, lédúsan gyümölcsös, finoman fűszeres, szerethető bor. Sárga húsú őszibarack, körte, ananász, lime, mandarin, édes citrusok a fő ízjegyek, a háttérben diszkrét fűszeresség színesíti. 6p (4000 Ft - pincétől)

ungert: Sötétebb színű, gazdag, hedonista gyümölcsökkel támadó anyag. Inkább a direktségre hajt. Barack, édes fűszerek, citrusosság. Sava van bőven, de inkább csak tartást, mintsem zavaró fanyarságot kölcsönös az összképnek. A kortyot érett citrusok és trópusi jegyek vezetik, a feszességet némi maradékcukor kerekíti. Visszafogott csereséggel, de tisztán búcsúzik el. A középátlagnál nagyobb és érdekesebb bor remek állapotban. Nem kell feltétlenül sietni az elfogyasztásával, bár minek is várnánk vele, ha most is jó formában van. Hat pont.

Kikelet Váti Furmint-Hárslevelű 2014

furmintfan: 50% furmint, 50% hárslevelű. Illata kissé visszafogott, fehér húsú gyümölcsökkel indít, majd egzotikus fűszerekkel folytatódik: zöldalma, citrusok, koriandermag, korianderzöld. Masszív testét feszes savak támogatják, és nyújtják hosszúra a kortyot. Nem a legcizelláltabb savak ezek, van egy egészen minimális rusztikus élük, de szépen teszik a dolgukat és az izmos test mellett nem tűnik savhangsúlyosnak a bor. Nem egy ízbomba, mégis elég tartalmas és komoly ahhoz, hogy megkedveltesse magát. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, lime, grapefruit, zöldalma, pici vanília és fűszerek a háttérben. 7p-

ungert: Szerkezetivók előnyben. Kevesebb direkt a gyümölcsélvezet, cserébe kapunk helyette több dimenziót és réteget. A trópusi gyümölcsök helyett van masszív, de nem bántó citrusosság, alma és valami meghatározhatatlan fűszercsomag, ami vagy a hordóból, vagy a gyümölcsből törekszik az összkép meggazdagítására. A korty lehengerlő, savai ugyan nem a legkifinomultabbak, de nem is döntik le az összbenyomást az otrombaság irányába. Feszes, elegáns, mély és hosszú. Több komplexitással menne ez feljebb is, de teljesítménynek azért így is átlag feletti. Erős 6 pont.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8113598957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geemoney 2018.01.25. 07:45:52

Készültek komoly borok ebben az évben is, vörösből például a Hegyi-Kaló Örökségül 2014 Turán száraz vörösbor.
Számomra a legjobb, legemlékezetesebb száraz Turán azok közül, amiket eddig kóstoltam.
süti beállítások módosítása