A Borrajongó

Külföldi egyveleg 2017/4

2017. november 11. 06:00 - furmintfan

Az év utolsó hónapjaira valahogy felszaporodtak a külön posztba nem öntött külföldi boros jegyzetek, úgyhogy még a kötelező évzáró mix elé is jut egy külföldi egyveleg, benne sok észak-olasz bor, egy kis szlovén és szlovák részleg, miegymás...

egyvelegdugokk12.jpg

Pezsgő

domainedelevechecremantrose.jpg

Domaine de L'Éveché Cremant de Bourgogne Rosé
100% pinot noir. Finom krémesség, apró bubik, piros bogyós gyümölcsök, zamatos, lendületes korty. Nem sokat írtam fel róla, de nagyon tetszett. 6p (09) 

Freixenet Cordon Negro Cava Gran Seleccion
Alma, őszibarack, érett citrusok határozzák meg az aromaprofilt. Jók a bubik, pont jó a sav, remekül iható, bár semmi extra. 5p (10) 

Veuve Clicquot Brut
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, friss, üde aromák, minimális élesztős jegy, jó szerkezet. Emlékezetből ennyit sikerült felidézni, tehát: profi munka, de semmi olyan, amit akár hónapok múlva is emlegetnék. 6p (10)

Fehér

liviofellugasharis2016.jpg

Livio Felluga Sharis delle Venezie 2016 Veneto
Chardonnay és ribolla gialla tartályban erjesztve és 6 hónapig finomseprőn érlelve. Kicsit neutrális a nyitány, idővel azonban egészen részletgazdaggá válik az illat, benne fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok, citrushéj, érintésnyi trópusi gyümölcs, fűszerek, virágok, seprős jegyek. Széles, de hosszan tartó, finoman vibráló savak vezetik, az alkohol picit emelkedett érzetű, az egész kortyot végigkíséri egy meszes-krétás érzet. Ízében alma, őszibarack, kis citrus, halvány sósság és egy kis mandula. 6p (09)

La Collina Biancaspino Bianco Valcalepio 2016 Lombardia
Chardonnay és pinot grigio. Virágos, almás, őszibarackos illat. Szikár, maximum közepes testű, jó savú bor, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, őszibarackkal, citrusokkal, finom fanyarsággal. 5p (09)

tiarecolliosauvignon2008.jpg

Tiare Collio Sauvignon 2008 Friuli
Kis redukcióval nyit, utána jönnek a fajta jellegzetes jegyei, meglepően friss formában: bodza, zöldalma, szőlő, zöldfűszerek, articsóka, zellerszár, kis vegetális jegy. Meglehetősen masszív testű bor, de máig vibráló savai remekül megtartják és fókuszálják a kortyot, jó intenzitást mutat és hosszan kitart. Citrusok, zöldalma, szőlő, zöldfűszerek, articsóka, zöldes jegyek, főleg a lecsengésben. Éveket tagadhat le. 6p+ (09)

Prager Grüner Veltliner Wachstum Bodenstein Smaragd 2016 Wachau
Kristálytiszta, elegáns illat: fehér húsú gyümölcsök, szőlő, őszibarack, diszkrét fűszeres. Remek egyensúlyt mutat a korty, a savak finom játéka végig kitart, egyenletes, szép intenzitást mutat. Fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, édes citrusok, szép fűszeresség díszíti. 7p (09)

Hisa Vina Cuk Rajnai Rizling 2015 Podravje
Illatban kezdődő petrolosság, visszafogott gyümölcsösség, pici alma és őszibarack. A korty eléggé telt és koncentrált, széles, kis krémesség és jó sav találkozik benne, az alkohol viszont érezhetően magas, fűt és fedi a gyümölcsöket, a bornak pedig kesernyés lecsengést kölcsönöz. Hűtve még elmegy, de ahogy melegszik, egyre rosszabb a helyzet. 5p- (09)

vigneonsdeboxyginternivelonmaconvillages2016.jpg

Vignerons de Buxy Gonter Nivelon Macon-Villages 2016 Bourgogne
Tiszta illat fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, kis fűszerrel, leheletnyi mandulával és mogyoróval. Kristálytiszta, lendületes, bonyodalmaktól mentes bor, ami idővel csak egyre jobb lesz a pohárban. Őszibarack, citrusok, citromhéj a vezető ízjegyek, mellettük tényleg csak érintésnyi trópusi gyümölcs, banán, halvány édesfűszeres kíséret. A feszes savaknak leheletnyi krémesség ágyaz meg. 5p+ (10)

Domaine Bellevue Sauvignon 2016 Touraine
Illatában zöldalma, zöldfűszerek, egres, bodza és vágott fű. A várthoz képest kicsit lágyabb karakterű, lassúbb ritmusú a korty, leheletnyi édesség is felfedezhető benne. Zöldalma, édes alma, citrusok, egres, szőlő és zölddfűszerek. 5p+ (10)

Fratelli Martini Secondo Luigi Spa Gavi Tesco Finest 2016 Piemont
Illatában virágok, édes citrusok, alma, minimális édesfűszer. A savak pont a helyükön, se több, se kevesebb nem kell, a korty kellően zamatos és intenzív. Almafélék, édes citrusok, finoman fanyar zárás. 5p+ (10)

Movino Chardonnay 2015 Stredoslovenska Vinohradnícka Oblast
Tiszta és kellemes illat: édes fehér húsú gyümölcsök, banán, krémes-seprős jegyek. Könnyed és arányos felépítésű, ízben is jönnek az illatban megismert aromajegyek, a végén pici kesernyével. Tiszta, kicsit híg és laza, de technológiailag hibátlan kivitelezés. Hozza a kötelezőt, amit egy alap chardonnay-tól elvárhat az ember, de a tartós memóriában biztos nem marad meg. 4p (10)

Chateau Topolcianky Chardonnay 2015 Juznoslovenska Vinohradnícka Oblast
Zavaros, gazos illat, benne alma, hóvirág, földes és zöldes jegyek vegyesen. A korty is hozza ezt a fura katyvaszt, ott még némi citrust is fel tudtam fedezni, de igazából annyira kusza, hogy semmi kapaszkodót nem kínál. Szerkezetre is kicsit széttart, bár bevallom, nem nagyon volt kedvem elemezgetni, az egy kiköpött korty is sok volt belőle. Nem tudom, hogy itt mire gondolt a költő. 2p (10)

drvonbassermnnajordanaufdermauer2013.jpg

Weingut Dr. von Bassermann-Jordan Riesling auf der Mauer 2013 Pfalz
Gyönyörű illat, finom érettséggel, ananásszal, őszibarackkal, nyári almával, édes citrusokkal, csipetnyi édesfűszerrel, kezdődő palackbukéval. Letisztult, élmentes szerkezetében a finoman csiklandozó savak remekül tartanak, de legömbölyödtek, finom krémesség, éppen csak érezhető hordójelenlét ad hozzá még egy dimenziót, összességében véve parádés egyensúlya van. A húsos kortyot kitöltő ízvilágban is visszatérő ananász, őszibarack, alma, édes citrusok, finom fűszeresség mellett kis citrushéj is feltűnik. Egy dologba tudtam nagy nehezen belekötni: lehetne hosszabb. 7p (10)

Matua Sauvignon Blanc 2015 Marlborough
Megérintette már egy kicsit az érettség, a szokásos harsány sauvignon blanc-jegyek valamelyest lecsitultak, de még ott vannak. Citrusok, lime, grapefruit, zöldalma, őszibarack, pici trópusi gyümölcs és fűszeresség, menta, zsálya, citromhéj díszíti. Savai nem veszítettek lendületükből, de szépen a kortyba simulnak, intenzitása, hossza még mindig jó. 6p (10)

 

Rosé

Chateau Saint-Pierre Cotes du Provence Rosé 2016 Provence
Halvány szín, illatában piros bogyós gyümölcsök, pici mandarin, zöldfűszerek. Elegáns, finom, minimálisan krémes korty, frissítő savakkal, amelyek elég hosszúra is nyújtják. Nem közhelyes rosé, végig van benne egy kis grapefruit-héjas fanyarság, a korty végére talán kicsit sok is jut belőle. Citrusok, pink grapefruit, piros bogyós gyümölcsök, mandarin, pici málna és eper. 5p+ (09)

Hisa Vina Cuk Főnökasszony Bora 2016 Podravje
100% pinot noir, áztatás nélkül préselve. Ennek megfelelően nagyon halvány, az illata viszont nagyon tetszetős: őszibarack, barackvirág, cseresznye, szamóca. A korty selymes, elegáns, de jó beltartalmat tudhat maga mögött, finom őszibarackos, visszafogott piros bogyós gyümölcsös ízvilággal. 5p+ (09)

 

citarirose2016.jpg

Citari 18 e Quarantacinque Garda Classico Chiaretto 2016 Lombardia
Groppello, mazemino, sangiovese és barbera, acéltartályban erjesztve és érlelve. Meleg érzetű illatában szamóca, cseresznye, pici grapefruit, minimális seprős-édesfűszeres jegy. Széles savai mellett finom krémesség is feltűnik, szamóca, cseresznye, pici édesfűszer, vanília, finom fanyarság, viszont kicsit gyorsan eltűnik. 5p (10)

 

Vörös

Azienda Agricola Pecis San Pietro delle Passere Rosso Valcalepio 2010 Lombardia
Merlot és cabernet sauvignon 25 hektós francia hordókban érlelve. Finom érettséget mutat, érett-aszalt meggy és szilva a vezető illatjegy, mellette kevés édesfűszer és érett piros bogyós gyümölcsök. Élénk savak, minimális édességérzet és bársonyos tannin kíséri a kortyot. Ízben is az illatjegyek köszönnek vissza. Nem túl bonyolult, de jól iható, korrekt bor. 5p (09)

ilcalepinocalepinus2014.jpg

Azienda Vitivinicola Il Calepino Calepinus Valcalepio Rosso Valcalepio 2014 Lombardia
Merlot és cabernet sauvignon kb. fele-fele arányban. Édes piros bogyós gyümölcsök dominálnak illatában - meggy, cseresznye, málna - mellette pici édesfűszer, kék virág és minimális földesség. Lendületes sav és moderált alkohol keretezi, a tannin nem sok, de még picikét harapós. A korty gurulós, sok édesre érett piros bogyós gyümölccsel, halvány fűszerességgel. 6p- (09)

Castello degli Angeli Il Frate Lombardia
Fele cabernet sauvignon és merlot, a másik fele többféle kékszőlő. Viszonylag egyszerű, meggyes, piros bogyós gyümölcsök, enyhén gyógynövényes karakterű, vékonyabb testű, hűvösebb érzetű, egyszerű, de jól fogyasztható bor. 4p+ (09)

 

caminellalunarossa2013.jpg

La Caminella Luna Rossa Reserva Bergamasca 2013 Lombardia
50% merlot, 45% cabernet sauvignon, 5% pinot noir házasítása. Az előbbi két fajtát 30-40 napig szárították. 12-16 napi héjon áztatás után kíméletes préselés, acéltartályos erjesztés, végül 16-18 hónapos barrique hordós érlelés következett. Érett, aszalt piros bogyós gyümölcsök, - meggy, cseresznye, szilva, málna - és édesfűszerek illatban, ráadásnak kis étcsoki, fahéj, cédrus ízben. A gyümölcsök egyszerre hatnak édesnek és fanyarnak, ami egyébként jól áll a bornak, a hordó finoman keretez, a savak élénkséget adnak. 6p

 

montesantocciovalpolicellasuperiore2015.jpg

Monte Santoccio Valpolicella Classico Superiore 2015 Veneto
Aszalt meggy, kis fűszer, karamell, pici illó együttese adja ki az illatképet. Emelkedett érzetű sav repíti a max. közepes testet, a tannin szépen besimul, az alkohol is moderált. Érett, itt-ott aszaltba hajló piros bogyósok, meggy, kis fűszer, zöldfűszer, pici konyakmeggy és egy hintésnyi étcsoki fedezhető fel ízben. 6p (09)

Hisa Vina Cuk Hadik's Blood - Hadik Vére 2015 Podravje
Nagyrészt pinot noir, egy kis zweigelttel, kékfrankossal és cabernet sauvignon-nal, tartályban erjesztve és érlelve. Illatában édes- és zöldfűszerek, kékszőlő, meggy, meggyszár, fanyar, de érett erdei gyümölcsök, pici fahéj és csoki. Ízben gyakorlatilag teljes mértékben ugyanazt hozza, amit illatban, éppen közepes test és arányos felépítés mellett. 5p+ (09)

maindividetehaureservepinotnoir2012.jpg

Main Divide Tehau Reserve Pinot Noir 2012 Canterbury
Hiperintenzív, összetett és tömény illat, szinte kiugrik a pohárból: frissen főzött meggy- és málnalekvár, kakukkfű, rozmaring, édesfűszerek, pici füst. Érettebb karakterű pinot, de az elképesztő intenzitást szájban is reprodukálja, miközben rágható beltartalommal bír. Direkt, kirobbanó, harsogó ízek: érett piros bogyósok, erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, rozmaring, kakukkfű, zsálya, kis édesfűszer, pici kakaó és kávé. Egy pohárral mindenképp érdekes, izgalmas, de nagyobb mennyiségben valószínűleg ételt vagy palackos érlelést kívánna. 7p (09)

vinedodelosvientostannat2013.jpg

Vinedo de las Vientos Tannat 2013 Canelones
Életem talán második uruguay-i bora, ha nem csal az emlékezetem. Átláthatatlanul sötét, sűrű. Illatában porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, gyógynövények, ánizs, édesgyökér, kis fa. Savai lágyak, a tannin sok, bár nem túlzó és érett, az alkohol emelkedett, bár túl soknak azért nem mondanám. Ízben is jönnek a gyógynövényes, ánizsos, negrós, porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsös jegyek. 5p+ (09)

Domaine La Barroche Signature 2011 Rhone
Érett meggy, erdei gyümölcsök, remek fűszeresség határozza meg az illatot. Elegáns, szép egyensúlyt mutató, biztos kézzel és intelligensen elkészített bor, finomszemcsés, érett tanninnal, pont jó savval, minimális érettséggel. Burgundiára emlékeztető stílus, Rhone-ból. Meggy, szeder, erdei gyümölcs, szárított zöldfűszerek díszítik. 7p (10)

conchaytorocasillerodeldiabloshiraz2015.jpg

Concha Y Toro Casillero del Diablo Shiraz Reserva 2015 Central Valley
Illatban érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, eper, fűszerek, pici feketebors. A korty élmentes, lágy, selymes, de nem lusta, a tannin bársonyos, az egyensúlyra nem lehet panasz. Az érett erdei gyümölcsök a bor ízében is visszaköszönnek, finom édes fűszerességgel, leheletnyi borssal körítve. Profi munka, még ha extrát nem is mutat. 6p- (10)

Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2016 Colchagua Valley
Áfonya, feketeribizli, pici édesfűszer, csipetnyi feketebors színezi az illatot. A savak lágyan kezdenek, majd kicsit beleerősítenek, a tannin finomszemcsés, mennyiségre nem sok, a test közepesnél könnyebb. Jól iható, egyszerű, tökéletesen kivitelezett és megfizethető techno-bor. 5p (10)

Alvaro Palacios Camins del Priorat 2012 Priorat
40% garnacha, 25% carinena, 18% cabernet sauvignon, 10% syrah, 7% merlot. A meleg érzetű illat finoman érett, nehezen szálazható, benne pici bőr, grafit, erdei gyümölcsök, pici édesfűszer. A korty élmentes, sima, kellő mennyiségű sav, selymes tannin és enyhén emelkedett alkohol keretezi. Az érettség szelének köszönhetően már kevésbé gyümölcshangsúlyos, de az érett erdei gyümölcsök - szeder, áfonya, fekete faeper, feketecseresznye - még azért ott vannak, ha nem is elsöprő erővel. Mellettük grafit, halvány földes jegy, kevés fűszer jelentkezik hosszan tartó ízében. 7p (10)

plaimontorigami2012.jpg

Producteurs de Plaimont Origami des Pyrénées 2012 Madiran
Tannat, cabernet sauvignon és cabernet franc. Savanykás tejjel, pici animalitással nyit, majd érett fekete bogyósok, szamóca, édesgyökér, kis földesség zárkózik fel. Meglehetősen markáns bor, sav és tannin is jutott bele, de egyik sem túlzó. Meleg érzetű a korty, középtájt kicsit felhígul, a finomszemcsés tannin picikét azért szárít. Érett feketeribizli, áfonya, feketecseresznye, szilva, édesgyökér, édeskés lecsengés. 5p+ (10)

Vina Trinidado Vespral Reserva 2013 Terra Alta
Tempranillo és garnacha. Meleg érzetű illatában meggy, neutrális erdei gyümölcsösség. Közepesnél vékonyabb, de arányos, jó savval, finomszemcsés tanninnal. Meggy, szilva, kevés erdei gyümölcs, pici fűszer, minimális pörkölési jegy, pici kesernye. Egyszerű, de mindennapok borának elmegy. 4p (10)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5613204873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergo 2017.11.11. 07:29:02

A pontok után a zárójelbe tett számok mit jelentenek?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.11.11. 08:57:21

@szergo: A hónapot jelzik, hogy mikor kóstoltam. :) Persze, amikor még fél éves rendszerességgel jött ez az egyveleg, több értelme volt. :D
süti beállítások módosítása