A Borrajongó

Tokaji narancs - Demeter Zoltán Narancsbor 2011 és 2015

2017. november 03. 06:00 - furmintfan

A narancsbor ősrégi múltra visszatekintő műfaj, amely mostanában reneszánszát éli, egyre több fogyasztó keresi, és egyre több borász kísérletezik vele. Előrebocsátom: nem vagyok a műfaj tudora, viszonylag ritkán kóstolok ilyen borokat, vásárlásra meg aztán végképp csak elvétve adom a fejem. Ha kóstolón megkérdezi a házigazda, hogy megkóstolom-e, igent mondok - a kíváncsiság azért persze hajt - , de alapvetően nem kajtatok a narancsborok után a vinotékákban. Egyébként már önmagában a definícióval kapcsolatban sem feltétlenül van egyetértés, legalábbis abban a kérdésben, hogy milyen hosszú héjon erjesztés után számít egy bor narancsbornak. A konszenzus talán minimum 2-3 hét környékén áll meg, de már önmagában ez az intervallum is elég tág lehet. Hogy mást ne mondjak a jelen poszt borai is kegyelemkettessel csúsznának át a rostán, ha szigorúan ezt a minimum 2-3 hetes héjon tartást vennénk figyelembe. 
Amiért jómagam ritkán nyúlok ilyen palackok után, annak az az oka, hogy a készítési módból adódóan ezek a borok általában robosztusak, olykor rusztikusak és cseresek, így én inkább étel mellé fogyasztanám őket. Célzottan tehát nem keresem a narancsborok társaságát, de egy pincénél azért előfordult, hogy roppant kíváncsi lettem, mit hoz ki a borász ebből a műfajból. A precizitásáról és perfekcionizmusáról híres Demeter Zoltán is készített narancsbort több évjáratból is, én meg pont rábukkantam két palackra, ahogy a múlt hétvégén a régebben félretett borok között keresgéltem. 

dznarancsborok.jpg

Demeter Zoltán 13 Nap Együtt Narancsbor 2011
A Holdvölgy és a Betsek furmintja 13 napot ázott héjon. Egészen egyedi, gazdag illat fogad: narancshéj, édesfűszerek, szegfűszeg, bergamot, méz, érett sárga húsú barack, méz, fekete tea, petrol és pici csokoládé. A korty széles, krémes, sima, de savai jól megtartják, cserességet gyakorlatilag nem lehet érezni. Gazdag, finoman érett, ízében narancs, narancshéj, barack, sokféle egzotikus fűszer, szegfűbors, szegfűszeg, vanília, gyömbér, a korty végén leheletnyi kesernye. Nem éppen a mindennapok bora, viszont határozottan érdekes kísérlet, és még finom is. Magabiztos 6 pont.

Demeter Zoltán Narancsbor 2015
Ezúttal a Betsek hárslevelű tőkéi adták az alapanyagot. Ennek a bornak intenzívebb az illata és több benne a gyümölcs is: sárga húsú barackfélék, narancs, birsalma, karácsonyi fűszerekkel és leheletnyi levendulával körítve. A korty itt is selymes, krémes, egészen minimális cserességgel, az előző borhoz képest lágyabb érzetű savakkal. Ízében is főleg az érett gyümölcsök dominálnak: barack, körtekompót, birs, édes citrusok, karácsonyi fűszerek. Aromatikáját tekintve ez a bor tetszett jobban, a 2011-es viszont jobb felépítését tekintve egy fokkal erősebbnek tűnt, így végül egálra hozták a meccset. Itt is jár tehát simán a 6 pont.

 

A 2015-ös Narancsbort Demeter Zoltántól kaptam, köszönet érte!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6213134680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása