A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Bierzo - Casar de Burbia

2017. szeptember 12. 06:00 - furmintfan

Biztosan lehetne vitatkozni rajta, hogy Bierzo mennyire tekinthető "rejtőzködő borvidéknek", ezt aláírom. A világ borai iránt mélyebb érdeklődés tanúsító borkedvelők simán belefuthattak már egy-egy innen származó borba, de abban biztos vagyok, hogy az átlagfogyasztó spanyol fronton jó esetben Rioja-ig, Priorat-ig, Ribera del Duero-ig, Penedes-ig jut el. Az utóbbi 10 évben Bierzo-t ráadásul egy szőlőfajta tette ismertté és elismertté a szakmában, ez pedig a mencía, többnyire ezzel lehet találkozni a borkereskedések polcain is. A Fill the Winebox kínálatának köszönhetően viszont most sikerült egy fehérborhoz is hozzájutnom a borvidékről, így adta magát a lehetőség, hogy egy párossal Bierzo is betagozódjon a sorozatba.
 casardeburbia1.jpg

Bierzo
Bierzo Spanyolország északnyugati részén, Kasztília és León tartományban található, a hegyek között. Az Atlanti-óceán közelsége miatt az éghajlat óceáni és kontinentális hatások által egyaránt meghatározott. A tél nem túl hideg, a nyár nem túl forró, a csapadékmennyiség évente átlagosan kb. 720 mm. Bierzo szőlőültetvényei többnyire 450-800 méteres tengerszint feletti magasságban terülnek el, összesen kb. 3000 hektáron. Az agyagos talajba palateraszok és kvarcos részek visznek színt, és ezek teszik izgalmasabbá a terroir-t is.
A római kor és a középkor - elsősorban cisztercita szerzeteseknek köszönhető - bortermelési hagyományait a 19. századi filoxéravész törte derékba. A szőlőtermesztés és bortermelés lassan kapott újra erőre, maga Bierzo DO 1989-ban került bejegyzésre.
A legfontosabb szőlőfajta tehát a mencía, mellette még kék szőlők közül az alicante buschet, fehér szőlők közül a godello, dona blanca, malvasia és palomino említhető meg. Szokás szerint egy fehér- és egy vörösbor került nálam terítékre. Utóbbi természetesen egy mencía, előbbi pedig egy godello, amelyből általában izgalmas tételeket sikerült csőrvégre kapni.
A godello Északnyugat-Spanyolországra, ott is leginkább Valdeorras-ra jellemző fajta, de Bierzo-ban, Riberio-ban és Riberia de Sacra-ban is megtalálható. Egy időben majdnem eltűnt az országból, az utóbbi évtizedekben azonban újra egyre népszerűbbé vált. Gazdag, a termőhelyet jól megmutató, érlelhető, vibráló borokat képes adni, egyes szakértők egyensen a chenin blanc-hoz és a chardonnay-hoz is hasonlítják.
A mencía különleges, elsősorban Bierzo-ra jellemző, őshonos kékszőlő. A legtöbb híres spanyol borvidék vörösboraihoz hasonlítva jellemzően könnyedebb, gyümölcsösebb, elegánsabb borokat ad, a hordóhasználat általában visszafogottabb. A legendás spanyol borász, Alvaro Palacios sokat tett a fajta és a borvidék elismeréséért, ő kifejezetten burgundi stílusú borokat készít a fajtából.

Casar de Burbia
1989-ben Nemesio Fernández Bruna belefogott régóta dédelgetett álma megvalósításába, és öreg tőkés ültetvényeket vásárolt szülőföldjén, Bierzo-ban. Nem riasztotta el a hegyek magasabb fekvésű ültetvényeinek művelésével járó megemelkedett költségvonzat sem. Ma a birtok 27 hektárnyi területen, 52 parcellán gazdálkodik. Miután Nemesio megvásárolta a legjobbnak ítélt termőterületeket, a borászat irányítását harmadik fiára, Isidro Fernández-re bízta, aki jelenleg is a birtok igazgatója és főborásza.


bierzo.jpg

(Fotó: Vino2 Travel)

Casar de Burbia Casar Godello 2014
100% godello Valtuilla de Arriba lejtőinek középső részéről, tartályban erjesztve, és érlelve, 8 hónapos finomseprőn tartással.
Illatban neutrális fehér húsú gyümölcsök, alma, a seprő krémes jegyei, pici vas, jód és só. Savai pont megfelelő tartást adnak, nem túlzóak, nem is lusták, kis krémességgel egészülnek ki, a kortynak van eleje, közepe, vége. Alapvetően nem a gyümölcsökről szól, kicsit neutrális ízben is: citrusok, kis nyári alma, finom krémes jegyek, pici só jegyezhető fel díszítőjegyként. Nem rossz, de kóstoltam már érdekesebb bort a fajtából. 5p

Casar de Burbia Casar Mencía 2012
Valtuilla de Arriba alsó, kb. 600 méter magasságban elterülő agyagos talajú parcelláiról, átlagosan kb. 40 éves tőkékről szüretelt mencía (a felfelé haladva egyre kövesebb, egyre magasabb pala- és kvarctartalmú parcellák termése a premium borokba kerül). Hűtött tartályban erjedt, erjedés után 2 hónapig maradt finomseprőn a tartályban, majd 1 évig francia hordókban érlelődött.
Érett gyümölcsök dominálnak illatában, meggy, szilva és erdei gyümölcsök formájában. Pici bőr és vas, leheletnyi érettség egészíti ki az összképet és némi likőrös, édesgyökeres illatjegy is feltűnik. Enyhén emelkedett érzetű sav és alkohol, bársonyos tannin foglalja keretbe a közepes testet, komolyabb kilengésektől mentes, sima textúrájú a bor. Meggy, szilva, feketecseresznye, kis erdei gyümölcs, enyhe földesség és sósság, pici fa és dohány jellemzi szájban. 6p

 

Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza
Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

http://www.authenticbierzo.com/bierzo/

http://winefrombierzo.com/en/

http://www.crdobierzo.es/en/

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9312819242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása