A Borrajongó

Tegnap ittam – Fekete Pince Somlói Juhfark 2012

2017. augusztus 15. 06:00 - ungert

A Somló ikonszerű, már-már legendás Fekete Bélája által fémjelzett Fekete Pince múltja tündöklő, jelene sorsszerűen tragikus, jövője pedig a múlt tapasztalataira, valamint a felhalmozott tudásra alapozva ígéretes. Nem szeretnék mélyebben belemászni a most helyzetproblémáiba, megtette már helyettem más elég ügyesen, azt viszont feltétlenül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a pince kétezres éveinek borai túlzás nélkül játszottak kulcsszerepet borfogyasztási jellemrajzom fejlődésében, valamint önmaguk létezésével bizonyították a somlói borvidék termőhely-adottságainak erejét, egyediségét és önálló létjogosultságát. Úgy hírlett, hogy bár a birtok tulajdonosváltása után a borok Fekete Béla felügyelete-szakértelme mellett készülnek, a stílus csiszoltabb, kifinomultabb és puhább lett, kíváncsi voltam tehát, hogy mindebből mi következik a pince minőségi folytonosságával kapcsolatban. Erre szolgáltatott kiváló lehetőséget ez a tizenkettes juhfark, ami ugyan hátcímke szerint még Béla bácsi keze munkája, de kétségkívül újszerű stílusról, újragondolt, áramvonalasított irányról igyekszik mesélni. Ráadásul elég ügyesen.

img_1646.JPG

Egyrészt ez egy klasszikus, felismerhető karakterrel bíró, a termőhelyi stílusjegyeket vakon is azonosíthatóan prezentáló juhfark. Másrészt mindezt jóval visszafogottabban, alacsonyabb izomkoncentráció mellett tudja hitelesen képviselni, már ha a viszonyítási alapként Feketéék korábbi évjáratait vesszük. Az illat érett, tiszta és inkább a sárga gyümölcsökről szól, a hordóból származó fűszerek, valamint az egyéb racionális értelmezés híján a termőhely okán megjelenő sós, húsleveses jegyek inkább csak a háttérben jelennek meg. A korty közepesen vastag, elsősorban az orrpróbával azonosan gyümölcsös, de a lecsengés száraz, sós és szikár. Érzetre egyértelműen száraz, és bár összetéveszthetetlenül somlói, nélkülözi azt a fajta vastag, petrolos-sűrű karaktert, amellyel emlékszinten merem azonosítani a régebbi évjáratok borait. Felesleges különféle mércékkel vizsgálni, remek juhfark ez önmagában is, és ez az igazán fontos. Talán eléri a 6 pontot. (3750 Ft, Bortársaság)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8612742872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2017.08.15. 14:59:03

3-4x végigkentem idén a Fekete szortimentet, sztem ez a leggyengébb, legkevésbé élvezetes bor a sorban.
Szinte zéró gyümölcs, juhfarkhoz képest meg pláne, szikár, komor.

A 08-as hárs viszont elképesztő, ahogy tartja magát. Csupa íz, csupa zamat, élmény minden cseppje.
süti beállítások módosítása