A Borrajongó

Tegnap ittam - Nals Margreid Gennen Sauvignon 2015

2017. augusztus 14. 06:00 - furmintfan

Amikor először megpillantottam a Nals Margreid nevet a címkén, magamban elkönyveltem, hogy biztosan a birtok tulajdonosáról vagy alapítójáról van szó. Nos, messze jártam az igazságtól.
Dél-Tirol tartomány központja, Bolzano környékén járunk. A Nals (Nalles) városkájától a tőle 15 kilométerre délre fekvő Margreid településig húzódó területekről 160 hektárról 138 termelő ad el szőlőt az 1932 óta létező, a két "határtelepülés"-ről elnevezett borászatnak. A 200-900 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő 14 dűlő változatos adottságokkal bír, mind klimatikus, mind geológiai szempontból.
A fajtaválaszték is igen széles: pinot bianco, pinot grigio, sauvignon blanc, chardonnay, moscato giallo (muscat blanc-származék), müller thurgau, gewürztramainer, kerner (fehérszőlő, riesling és vernatsch keresztezése), lagrein (helyi kékszőlő), riesling, vernatsch (más néven schiava, Németországban trolliner, egy feltehetően dél-tiroli eredetű kékszőlő), pinot noir, merlot, cabernet sauvignon.
A Classic szérián túl vannak dűlős borok is a szortimentben, mint például a ma megénekelt áldozat is. A meszes-kavicsos Gennen dűlőn kb. 250-300 méteres magasságban terem az öregtőkés sauvignon blanc, amelyet 6 hónapig érleltek acéltartályokban.

nalsmargreidgennen2015.jpg

Az illat fajtajelleges, intenzív és vannak rétegei is (ráadásul másnapra se fordul be, mint a fajta több boránál is tapasztaltam). Elsőre fehér húsú gyümölcsök ugranak be, talán leginkább zöldalma és egres, a háttérben csalánnal, zöldes aláfestéssel. Utána citrusok, grapefruit, sós citrom és bodza tűnik fel. Vibráló, de még nem túlzó savakra építkezik, az egyenes kortynak elég tömör magja van, a 14 térfogatszázaléknyi alkohol sem okoz benne döccenőt. Intenzív és zamatos, érdekes és szórakoztató bor, grapefruitos, citrusos, zöldalmás, halványan vegetális és sós jegyekkel. 6p+ (4950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9112732952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása