A Borrajongó

2016 II. félév - magyar egyveleg, fehérek és édesek

2017. január 06. 06:00 - furmintfan

Amíg kipihenjük az ünnepi evés-ivás fáradalmait, jön a szokásos évzáró egyveleg, az első félév magyar borai után itt 2016 második hat hónapjának összefoglalója a magyar borokat illetően, a terjedelem okán két részletben.
Fehérben természetesen erős Tokaj-túltengés van, már csak azért is, mert a 2011-es és 2012-es palackjaimnak igyekszem a végére járni. A Balaton kicsit alulreprezentált, ennek legfőbb oka, hogy ősszel kiírtam magamból sok balatoni borélményemet.
A kóstolási körülményektől függően a jegyzetek között vannak nyúlfarknyiak és valamivel terjedelmesebbek, a pontok között visszakézből odavetettek és jobban átgondoltak. Így bevezetően ennyi elég is, következnek a borok.

egyvelegdugokm2.jpg

Fehér


Szépvölgyön ÁT Sárgamuskotály 2013
A friss gyümölcsök már eltűntek belőle, érettséget mutat az illata: birsalma és érett barack a két vezető jegy, már talán egy kis oxidáció is bujkál benne. A korty jól felépített, a máig élénk savak élét pici maradékcukor gömbölyíti le. Ízében birsalma, pomelo, töppedt szőlő, kis keleti fűszer, enyhe héjas jegyek. 5p- (07)


Árvay Családi Pincészet Hárslevelű 2011
Érett, petrolos palackbuké, talán kezdődő oxidáció jelei, birsalmakompót. Szájban széles, tartós érzetű savak alapozzák meg a kortyot, ízében sós, citrusos, érett-aszalt gyümölcsös jegyek, majd enyhe kesernye. Élvezhető még, de úgy tűnik, túl volt a csúcson. 5p (07)

tuzkogv2014.jpg
Tűzkő Zöldveltelini 2014
Fülledten nyit, majd zöldalma, citrusok, virágok bújnak elő, némi krétás-kőporos színezettel. Könnyed, zamatos, jól iható, feszes, de nem túlzó savakkal. Citrusok, zöldalma, zöldes, fehérborsos, zöldpaprikás villanások. 5p (07)


Gervai Öreghegy Zöldveltelini 2014
Illatában visszafogott zöld gyümölcsös jegyek, ringló, zöldalma, egres, fehér húsú őszibarack. Masszív savak adják a korty gerincét, amelyet citrusos, fehér és zöld gyümölcsös (ringló, egres, körte, pomeló, őszibarack) jegyek díszítenek. 5p+ (07)


Tokaj Nobilis Birtokbor Furmint 2013
Hűvös hangulatú illatában citrusok, neutrális fehér húsú gyümölcsök, halvány fűszeresség és egy pici nedves gyapjú. Meglehetősen kemény savak uralják, picit cseres is, így van egyfajta rusztikus éle, az idő talán szelídebbé teheti. Ízében főleg citrusok dominálnak: lime, citromvelő, mandarin, zöldfűszeres villanásokkal. Erős 5p (08)


Tokaj Nobilis Birtokbor 2012
Érett illat: őszibarack, birs, sárga húsú gyümölcsök, pici méz, kezdődő oxidáció jelei. A kortynak nem adnak elég tartást a savak, szétomlik, édeskés, ugyanakkor a vége kesernyésbe hajlik. Narancs, édes alma, őszibarack, méz adja az ízképet. 4p (08)


Tokaj Nobilis Birtokbor 2011
Fülledten induló illat, amiben egy enyhe tornacipős vonal végig megmarad a citrusok és zöldfűszerek mellett. Ízében citrusok, lime, sóska, zöldfűszeres és zöldséges jegyek, zöld dió, tűzkő és puskapor. A sav elég, de a finis környékén kicsit csíp az alkohol. 4p (08)

nobilisbirtokborok.jpg
Tokaj Nobilis Birtokbor 2010
Ebben az évjáratban a Barakonyi Furmint is a Birtokbort gazdagította. Meglátszik rajta. Pici fülledtség után zöldfűszerek, sárga húsú gyümölcsök, köves-sós jegyek, sóska, sárgabarack bukkannak fel. Jó intenzitást mutat, savai kellően magasak, ugyanakkor szélesek is, a korty koncentrált és hosszú. Van egyfajta érett rajnais beütése. Édes citrusok, narancs, sárgabarack, enyhe zöldfűszeres színezettel. 6p (08)


Tokaj Nobilis Birtokbor 2009
Meglepően fiatalos illat: fehér tea, virágok, halvány fűszeresség, pici körte. Remek egyensúlyt mutat, könnyed, és bár intenzitása már kicsit megkopott, máig hordoz friss jegyeket is körtével, citrusokkal, enyhe fűszerességgel. 5p (08)


Bősz Adrián Rajnai Rizling 2013
Visszafogott illat, érett citrusokkal, gombával, pici viasszal, némi palackbukéval. Ízben is van rajta érettség, alma, citrusok, őszibarack, halvány fűszeresség, némi gombával kiegészítve. 5p (08)


Radics Barni Irsai Olivér 2015
Irsai Olivér Tokajból. Fajtajelleges, mégsem túl közönséges illat, szőlős, szőlővirágos, licsis, citrusos aromatika, enyhe szappanosság, pörgős savak, könnyed test. 4p (08)


Radics Barni Sauvignon Blanc 2015
Újvilági iskola intenzív és friss aromatikája. Zöldpaprika, lime, csalán, vágott fű a fő díszítőjegyek, tokaji jellegként betudható köves-sós villanásokkal. Lendületes és zamatos, kellően hosszú is. 5p+ (08)


Royal Tokaji Furmint Dűlőválogatás 2015
Fűszeres, körtés, őszibarackos, édes citrusos fehér húsú gyümölcsös illat- és ízvilág. A savak és a hordó még kicsit szertelen módon külön életet élnek, de idővel valószínűleg mindegyik megtalálja a helyét. 6p- (08)


Royal Tokaji Szent Tamás Furmint 2013
Rengeteg fűszer és érettebb fehér húsú gyümölcsök dominálnak intenzív illatában. Komolyabb anyagot sejtet, jó savakkal és enyhén emelkedett érzetű alkohollal, ízében érett citrusokkal, nyári almával, körtével, sok fűszerrel és a finisben leheletnyi kesernyével. 6p+ (08)


Konyári Pincészet Szárhegy 2015
Olaszrizling, sauvignon blanc és hárslevelű. Illatban leginkább talán sauvignon blanc-t idéz citrusokkal, egressel, lime-mal. Lendületes, könnyedebb, kevésbé telt és krémes, mint a korábbi évjáratok, a hordó is visszafogottabb. Citrusos, zöldfűszeres, enyhén füves, egy kis őszibarackkal megtoldva. 6p- (08)

karadibergerpalandor2013.jpg
Karádi és Berger Palandor Furmint 2013
Érdekes, egyedi illat: orgona, viola, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack. Széles savak támogatják, a korty közepe azonban kicsit megdöccen, némi érés is érezhető a boron. Kicsit rusztikus hatást kelt az enyhe cserességnek is köszönhetően. Ízében narancs, körte, édes alma, őszibarack. 5p+ (08)


Babiczki Chardonnay 2013
Vaníliás túrókrém, banán, pici puncs, némi trópusi gyümölcs, hordós-seprős jegyek határozzák meg illatát. Széles, de arányos, jók a savak, a hordó is beépült. Ízében édes fehér húsú gyümölcsök, banán, sárgadinnye, puncs, édesfűszerek, enyhe tutti-fruttis beütés. 5p (08)


Árpád-hegy Pince Mézes-Mály Hárslevelű 2011
Érett, krémes érzetet ébresztő illat, édesfűszerekkel, érett őszibarackkal, sárgabarackkal. A korty széles, finoman krémes, kis cukorral megemelve, sok fűszerrel, aszaltasba hajló gyümölcsökkel, barackkal, trópusi gyümölcsökkel, körtével. 5p+ (09)


Basilicus Első Szerelem Sárgamuskotály 2015
Hordós erjesztésű, tartályban érlelt sárgamuskotály. Nagyon visszafogott, citrusos, szappanos illat. A szőlős-licsis muskotályos jegyeket a hordó fája és fűszerei, valamint citrusok egészítik ki. Viszonylag egyszerű és rövid, de korrekt. 4p (09)


Basilicus Hárslevelű Tokaj Dry 2015
Tompa illat, egy kis körtével, almával, citrusokkal, agyagos jegyekkel. A savak erősen kezdenek, de gyorsan leülnek, a korty kicsit híg és rövid. Zöldalma, lime, zöldfűszerek, gyurmás jegyek érkeznek ízben. 4p+ (09)


Basilicus Mestervölgy Furmint 2015
Hűvös érzetű illat, körte, alma, őszibarack, fűszerek. Közepesen tömör anyag, jó egyensúllyal, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, barackkal, fűszerekkel, pici sóval, a korty végén még egy kicsit kilógó fával. 6p- (09)


Erzsébet Pince Zafír 2011
Furmint és hárslevelű. Illatban érett sárga húsú gyümölcsök mellett a hordó határozott jegyei: kókusz, vanília, puncs, továbbá egy pici só. Inkább markáns, erőteljes, mintsem elegáns bor. A korty enyhén cseres és a sárga húsú gyümölcsökre (narancs, sárga húsú őszibarack, körte) valamelyest ráül a hordó is, kókuszos, vaníliás jegyei mellett azért egy kis sósság is szóhoz jut. 6p (09)


Maurus Rajnai Rizling 2007
Érett illat: őszibarack, virágpor, kamilla, érett  citrusok. A korty első fele kissé nyers érzetű, de élénk savakkal támad, a második felé leül, kiüresedik. Érett citrusok és őszibarack, aszalványok, vanília, fűszerek, pici só elegyedik ízében. 5p- (09)


Dereszla Kabar 2015
Illatában hóvirág, virágok, sokféle édesfűszer és fehér húsú gyümölcsök. Telt, enyhén édeskés érzetű, emelkedett alkohollal, körtével, fűszerekkel, pici fával. Még nagyon fiatal, de ígéretes. 6p- (10)


Tokaj Nobilis Susogó Furmint 2015
Illatában konzerv őszibarack és kajszibarack, süteményes jegyek, édes fűszerek. Az illat gyümölcsös jegyeit ízben kis vanília és gyógynövény színezi. Vannak benne izgalmas vonások, de kicsit több savval jobban tudnám szeretni. 5p (10)

 
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2015
Gazdagon fűszeres és gyümölcsös illat: körte, fehér húsú gyümölcsök, menta, szegfűszeg, vanília, virágok. Koncentrált, szikár, hosszú és arányos felépítésű, jól használt hordóval, körtével, őszibarackkal, szép fűszerességgel, mentával, vaníliával, enyhe cserességgel. Szép. 7p (10)


Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2015
Illatában mentol, körte, őszibarack, ananász, gyógynövények és pici kakaó. Kicsit kerekebbnek és leheletnyit lágyabbnak tűnik a furmintnál, valamivel zárkózottabb is, az illatra rímelő ízvilággal. 6p+ (10)


Hímesudvar Sárgamuskotály 2015
Visszafogott muskotályos jegyek ízben és illatban: szőlő, ananász, licsi, virágok, alma. Kerek savak, érzetre enyhén emelkedett alkohol, pici fanyarság. 4p+ (10)


Erzsébet Pince Estate 2011
Furmint a Királyból és a Zafírból. Édes fűszeresség által uralt illat, kókusszal, vaníliával, punccsal, a háttérben megbújó édes fehér húsú gyümölcsökkel. Erőteljes, masszív bor, 5 évesen se mutat sok érettséget, a savak nagyon élnek, a hordó viszont kicsit ráül, picikét cseres is. Kókusz, vanília, édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, sós-köves villanások. 6p (10)


Erzsébet Pince Betsek Hárslevelű 2011
Picit fülledt az elején az illata, majd citrusok, édesfűszerek, érintésnyi virágosság fedezhető fel. A korty kiegyensúlyozott, sima, a savak és a hordó is beépültek. A szegfűszeges-vaníliás-kókuszos fűszeresség és az őszibarackos-körtés-édes citrusos gyümölcsösség egyaránt utat talál magának, pici maradékcukor is kiemeli a gyümölcsöket. 6p+ (10)


TR Művek Nyári Hárs 2014
Eleinte fülledt, szúrós illata szellőzéssel fehér húsú gyümölcsöket, őszibarackot, kevés trópusi gyümölcsöt mutat, némi petrolosság kíséretében. Könnyű, feszes, kicsit savhangsúlyos, citrusokkal, zöldalmával, őszibarackkal, pici palackbukéval. 4p+ (10)

szentesizengo2012.jpg
Szentesi Pince Zengő 2012
Illata nagyon visszafogott, némi sárga húsú gyümölcsöt sikerült kipörgetni a pohárból. A korty jól kitöltött krémes, a "félszáraznyi" maradékcukor jól érezhető, az alkohol picit emelkedett, így kissé lágy az összhatás, de nem vészesen. Íze gazdag, sárga húsú gyümölcsöket, trópusiakat, sárgabarackot idéz, pici vaníliával körítve. 6p (10)


Szepsy Pince Birsalmás Furmint 2011
Érett fehér húsú gyümölcsös illat birsalmával, vaníliával. Kissé lágy, édeskés, a korty végén enyhén kesernyés, almával, birssel, körtével, édesfűszerekkel, vaníliával. 5p+ (10)


Bott Pince Teleki 2015
Jól definiált fehér húsú gyümölcsös, körtés, őszibarackos, citrusos illat és íz, amelyet ízben egy kevés maradékcukor domborít ki és szép fűszeresség keretez. Jó egyensúlya van, feszes és jól iható, bár még kicsit talán zárkózott. 6p+ (10)


Árpád-hegy Pince Zafír Furmint 2015
Illatában őszibarack, kevés trópusi gyümölcs, édesfűszerek és egy pici málna. Könnyed, friss, nagyon zamatos és jól iható, rengeteg gyümölccsel és finom fűszerességgel. 6p (10)


Vayi 100 Éves 2015
Furmint és hárslevelű. Visszafogott illatában körte, alma. Könnyed, laza, ugyanakkor kicsit tompa és fénytelen, édes citrusokkal, körtével, őszibarackkal, leheletnyi gyógyszerességgel és fűszerekkel. 4p+ (11)

petranyitramini2015.jpg
Petrányi Pince Tramini 2015
Kicsit fülledt eleinte, de utána is meglepően visszafogott és neutrális marad, legalábbis a fajtához képest, édes fehér húsú gyümölcsök, ananász, alma uralják. Aránylag lágyabb savú, picit édeskés, ízében édes alma, ananász, körte, licsi, édes citrusok, pici vanília. 4p+ (11)

 
Erzsébet Pince Betsek Hárslevelű 2012
Kicsit fülledten nyit, utána jönnek a fűszeres, mogyorós, érett fehér húsú gyümölcsös jegyek. Közepesnél testesebb, elég tömör, picikét cseres, komoly savai vannak, de kis maradékcukor is kerekíti. Fűszeres, édes almás, őszibarackos jegyekkel operál. A nyitás napján a hordó volt előtérben, másnapra a fás jegyek visszahúzódtak és több teret adtak a gyümölcsöknek. 6p (11)


Árpád-hegy Pince Király Furmint 2012
Érett illat, alma, körte, barack, birs, fűszerek, vaníliakrém és egy kevés sütőtök. Szájban is érezni már a kort, bár a savak szépen kitartanak, az alkohol viszont emelkedett. Ízében érett alma, körte, birs, érett trópusi gyümölcsök, fűszerek, kis kókusz, megint némi sütőtök, a végén egy kis kesernye. 5p (11)

Erzsébet Pince Király Furmint 2012
Kis fülledtség után karácsonyi fűszerek, kókusz, vanília, édes fehér húsú gyümölcsök. Tartalmas, feszes, tömör korty, határozott hordóhasználattal, emelkedett alkohollal, enyhe cserességgel. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, alma, enyhe trópusi gyümölcsös színezet, sok édesfűszer adják egymásnak a kilincset. A bontás másnapján szebb formáját mutatja. 7p- (11)

szarkajuharos2011.jpg 
Szarka Pince Juharos Furmint 2011
Érett illat, fehér húsú gyümölcsökkel, főleg almával, tompa fűszerességgel. A kortynak nincs elég tartása, laza szövésű, lágy, szétterül és üresedik. Íze sem túl intenzív, érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, barack, kis fűszer, diszkrét hordó, pici méz érezhető. 5p- (11)

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2014
Illatban citrusok, pici petrolos palackbuké, ízben citrusok, gyógynövények, őszibarack, hűvös fűszeresség, menta, citromkrém, leheletnyi benzin. Masszív savak vezetik, a hordó szépen beépült, viszont picit kesernyés a korty vége. 5p (12)

Aprókertek Tarkaborka 2015
Tramini, zöldveltelini, chardonnay, olaszrizling és szürkebarát házasítása az etyeki pincétől. Illatban zöld gyümölcsök, egres, zöldalma, citrusok és egy kis pinceszag. Vékony, de arányos, ugyanakkor az illatra rímelő ízjegyek mellett is van egy kis bizonytalanság benne. 3p (12)

Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2011
Illatában vaníliakrém és édes barack, ízben ezek mellett keleti fűszerek, kevés trópusi gyümölcs. Testes, krémes, de a savak is a helyükön vannak, a hordó szépen besimult, a korty elég koncentrált és jó íve van. 6p+ (12)

szttamasszttamas2011.jpg
Szent Tamás Pincészet Szent Tamás Furmint 2011
Érett fehér húsú és trópusi gyümölcsök dominálnak illatában, ananász, vilmoskörte, őszibarack, finom fűszerességgel megtámogatva. A korty vaskos, telt, kissé szétterül, a lágy savak nem tudják megfelelően fókuszban tartani. Íze viszont rendkívül gazdag: ananász, trópusi gyümölcsök, narancs, érett citrusok, vanília, gyömbér, keleti fűszerek és egy csipet só. 6p (12)


Első Mádi Borház Sárgamuskotály 2015
Szintén a Szent Tamás Pincészet készíti. Illata tiszta, fehér húsú gyümölcsöket, körtét, őszibarackot, almát idéz elsősorban, a szőlős-muskotályos jegyek nem tolakodnak az előtérbe. Zamatos, arányos, lendületes tétel, citrusokkal, almafélékkel, körtével, őszibarackkal, frissítően fanyar lecsengéssel. 5p (12)


Csendes Dűlő Olaszrizling 2014
Kicsit fülledt eleinte, majd mogyoró, mandula, fehér húsú gyümölcsök illata érződik. Szájban savhangsúlyos, vékony, a hordó kicsit lötyög rajta, citrusos, finoman sós, a végén mandulás-marcipános jegyekkel és pici kesernyével. 4p (12)

degenfeldmuscatblanc2015.jpg
Gróf Degenfeld Muscat Blanc 2015
Nagyon intenzív, buja illat: trópusi gyümölcsök, mangó, maracuja, licsi, őszibarack, egzotikus virágok, szőlő. Finom savai mellett a maradékcukor szépen kiemeli a gyümölcsöket. Szájban hozza az illatban megismert aromatikát egy finom citromhéjas-citromfüves fűszerességgel megtoldva. Csúszik, mint a veszedelem. 5p+ (12)

Szentesi A Cuvée 2013
Zengő, rajnai rizling és egy kevés zöldveltelini házasítása. Az illata kissé neutrális, némi fehér húsú gyümölcsöt mutat. Szikár, feszes, eleinte majdhogynem élesnek ható savak vezetik, pici cukor tart ellen nekik. Citrusok, citromhéj, zöldalma, pici fűszer díszíti, a vége kellemesen fanyar. 5p+ (12)

Sziegl Pince Tündérfalu 2015
Amolyan birtokfehér kb. egy tucat fajtát tömörítő vegyes ültetvényről. Az illata fura, a gyümölcsei neutrálisak, talán almát és citrusokat mondanék, közben egyféle édes rágógumis vonulat is benne. Savai pörgősek, de a többi alkotórésztől kissé külön életet élnek. 4p- (12)

Sziegl Pince Úridomb 2015
Cserszegi fűszeres, olaszrizling, zöldveltelini és hárslevelű. Hasonló az előző bor, bár szerkezetileg jobban egyben van, aromatikailag kellemesebb, jobban meghatározható jegyei vannak, leginkább zöldalma és édes citrusok képében. 4p (12)

szieglfurmint2015.jpg

Sziegl Pince Furmint 2015
Mikrotétel, 50 palack sem készült belőle, ha pontosak az információim. Kár, mert egész jó. Visszafogott, de tiszta, körtés, őszibarackos, édes citrusos. A savak puhák, savfetisisztáknak talán már lágyak is, a bor jól iható, bár kicsit rövid, de zamatos. 5p (12)

Tokaj Kereskedőház Furmint 2014
Illatában leginkább érett alma, ízében ugyanez, némi citrusossággal. Egy kicsit már érett, savai picit rusztikusak, bárdolatlanok, de iható. 4p (12)

Pelle Pince Király Furmint 2015
Körtés, őszibarackos vezérszólam mellett finom virágosság és enyhe fűszeresség jellemzi az aromatikát. Szellősebb struktúrájú, laza, kedves, jól iható bor ez, de én személy szerint többet vártam. 5p+ (12)

Hilltop Olaszrizling 2015
Tiszta, technológiailag hibátlan, egyszerű, de jól iható bor, zöldalmás, enyhén fanyar ízvilággal. 4p (12)

Nyakas Pince Aligvárom 2015
Intenzíven illatos, fehér húsú gyümölcsös, virágos, kicsit tutti-fruttis, rágógumis aromatika, jó egyensúly, gördülékeny korty. 4p (12)

pelleharslevelu2012.jpg

Pelle Pince Hárslevelű 2012
Illatban pici érettség némi avar és gomba formájában, fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, nyári alma, finom fűszerességgel, nedves kővel és fehér virágok emlékével. Érezhetően jó anyag, de a korty közepétől mindene elhalkul. Érett gyümölcsök, alma, citrusok, grapefruit, szép fűszeresség jellemzi. 5p+ (12)

Szépvölgyön ÁT ZöldSárga 2014
Fülledten nyit, majd citrusos, halványan zöld és fehér gyümölcsös jegyek jelentkeznek illatában, enyhe zöldes, zöldséges villanásokkal. A korty savhangsúlyos, feszes, ízében citrusok, zöld gyümölcsök, zöldfűszerek, a finis felé édes fűszerekkel. 5p (12)

Árvay Családi Pincészet Istenhegy Furmint 2011
Illatában cirtusok, érett körte és őszibarack, halvány fűszeresség, nedves kő. Szikár, az évjárat boraihoz képest meglepően alacsony alkohollal és jó savakkal operál. Zöldalma, citrusok, érett őszibarack, a háttérben megbúvó fűszeresség mellett érezni benne kissé előrehaladott hangulatot árasztó calvadosos jegyeket is. 6p- (12)

arvaypadihegy12.jpg

Árvay Családi Pincészet Padi-hegy Furmint 2012
Illatában elsősorban a fűszerek meghatározóak, vanília, szegfűszeg formájában, az érett fehér húsú gyümölcsök egyelőre másodhegedűs szerepre kényszerülnek. Szájban karcsú, puha textúrájú bort kapunk, alacsony alkohollal, kis maradékcukorral, éppen elég savval. Őszbarack, nyári alma, körte, citrusok, karácsonyi fűszerek díszítik. 6p (12)

 

Édes

Gizella Pince Látomás Cuvée 2013
Finoman kezdődő érettség, érett sárgabarack, trópusi gyümölcssaláta, diszkrét fűszeresség. Ízben narancs és kajszibarack frissen főzött lekvárja, mangó, maracuja, kandírozott citrusok, finom fűszerek. A műfajhoz képest koncentrált, sűrű, remek egyensúllyal. Nagyon élvezetes és elegáns késői szüret. 7p (07)


Oremus 5 Puttonyos Aszú 2005
Borostyánba hajló színe már mutatja a korát, és az illat sem hazudtolja meg: aszalt füge, datolya, kajszi, mazsola, szivardoboz, füstölő, avar, valamint pici aszalt paradicsom és balzsamecet is feltűnik. Szájban virgoncabb, elsősorban az iszonyatos mennyiségű, bombasztikusan nyitó savnak köszönhetően, ami egyrészt lemossa a cukortartalmat, másrészt elképesztő erővel feszíti a korty elejét. Középtájon azért valamelyest elkezdenek fokozatosan halkulni a savak, csökken a korty intenzitása. Narancs és kajszibarack lekvárja, szivardoboz és fűszerek, aszalt füge és datolya. 8p- (08)


Árpád-hegy Pince 5 Puttonyos Aszú 2003
Illatában sárgabarack és narancs lekvárja, narancshéj, fűszerek, kandírozott citrusok, sárgadinnye és egy csipet dohány. Közepes teste mellett jó koncentrációt és egyensúlyt, valamint kifejlett aszú-karaktert mutat. A barack- és narancslekvár ízben is megjelenik, kandírozott trópusiakkal, sárgadinnyével, narancshéjjal, fűszerekkel, dohánnyal. 7p+ (08)


Sauska Tokaj Late Harvest 2010
Sárgabaracklekvár, kandírozott trópusi gyümölcsök, határozott botrytises karakter és egy kis palackbuké fogad a pohárban. Élénk savak feszítik, a citrusos, sárgabaracklekváros, narancslekváros, vaníliás jegyek mellett avar és gomba jelzi az érettséget, a végén pedig savanyú cukros, majd selyemcukros ízzel búcsúzik. 6p+ (08)


Holdvölgy Signature 2007
Érett jegyek is feltűnnek illatában: aszalt kajszi és trópusi gyümölcsök, pici dió. Sűrű, jól kitöltött korty, talán enyhe édességhangsúly. Ízében aszalt kajszi, kandírozott trópusi gyümölcsök, csokoládé, dió, pici dohány. 7p- (08)


Szarka Pince Tokaji Cuvée 2012
Édes gyümölcsök, őszibarackbefőtt, pici trópusi gyümölcs, körtekompót és egy kis illó érkezik az egyébként visszafogott illatban. Főleg gyümölcsökre építkezik: körtekompót, őszibarackbefőtt, ananász, sárgadinnye, kevés fűszer. Lehetne intenzívebb és lendületesebb, bár erre ugye nem 2012 volt a példaértékű év. 5p+ (09)

szenttamas39092010.jpg
Szent Tamás Pincészet 3909 2010
Furmint és sárgamuskotály. Aszalt sárgabarack, füge, kandírozott narancshéj, pici birsalmakompót és fűszerek karikírozzák az illatot. Masszív sav tart ellen a maradékcukornak, a korty második felé azonban már lazább. Az illatban megismert gyümölcsös jegyek mellett mintha halvány sósság is feltűnne. 6p (09)


Puklus Pince Késői Szüretelésű Furmint 2013
Aszalványok, kajszibarack, dohány, fűszerek, jó sav-cukor egyensúly. Kicsit az "old school" stílus felé hajlik, de ezzel együtt is jó. 5p+ (10)

 
Füleky Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2007
Intenzív trópusi gyümölcsös illatot áraszt mangóval, ananásszal. Széles, krémes, gazdag, a trópusi gyümölcsök mellett sárgabaracklekvárral, őszibarackbefőttel, vaníliával. 7p (10)

erzsebetforditas2008.jpg
Erzsébet Pince Fordítás 2008
Érett édes boros illat: füge, méz, datolya, aszalt barack és egy kis dió. A remek savaknak köszönhetően szép egyensúlyt tart, közepesnél hosszabb a lecsengés is, az érettség is jól áll neki. Ízében aszalt gyümölcsök, mazsola, füge, datolya, méz, kandírozott citrusok és egy kevés konyakmeggy. 7p (10)


Árpád-hegy Pince Kövérszőlő 2012
Illatban és ízben trópusi gyümölcssaláta, majd édesfűszerek, selyemcukor, leheletnyi szalonna. Könnyed, kissé lágy és nem is túl hosszú, de jól fogyasztható. 5p+ (10)


goncolszamorodni2013.jpg

Göncöl Szamorodni 2013
Oremus másodcímke. Pici fülledt az eleje, majd fűszerek, őszibarack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, édes alma következnek, pici zöldfűszer. Inkább késői szüretes jellegű, könnyed, picit még fás. Fűszerek, édes citrusok, őszibarackbefőtt, sárgabarack, ananász, édes alma díszíti, picike kesernyével. 5p+ (11)

oremus3paszu2007.jpg

Tokaj Oremus 3 Puttonyos Aszú 2007
Illatában sárgabaracklekvár, kandírozott trópusi gyümölcsök, édesfűszerek és pici dohány. A korty meleg érzetű, a savak lágyabb karakterűek a meleg évnek megfelelően, még éppen ellentartanak a maradékcukornak. Barack- és édes narancslekvár, vaníliakrém, édesfűszerek és pici dohánx díszíti a telt, krémes kortyot. 6p+ (12)

Tokaj Oremus 5 Puttonyos Aszú 2007
Narancslekvár, kandírozott narancs, aszalt kajszi dominál illatában és ízében, szájban szép karácsonyi fűszerességgel kiegészülve. Sűrű, koncentrált, a meleg évjárathoz képest a cukortartalmat jól ellensúlyozó savak munkálkodnak benne, a lecsengés is szép hosszú. 7p+ (12)


Tokaj Oremus Szamorodni 2011
Tiszta és vonzó, bár nem túl intenzív illatában őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcssaláta, édesfűszerek. Szájban jó sav-cukor egyensúlyt mutat, viszont eleinte a hordó még kicsit az előtérbe tolakszik, a fűszeresség eleinte kicsit a háttérbe szorítja a gyümölcsöket. Nyitás után pár nappal gyakorlatilag egy az egyben maracuja illatot áraszt és ízében is a trópusi gyümölcsök veszik át az uralmat. 6p (12)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2212042127

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kijózanító újév 2017.01.18. 11:50:10

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Van itt minden, mi szem-szájnak, léleknek ingere: sör, bor, pálinka, kocsma, faloda. Mivel mások is írnak róla, heti rendszerességgel gondoskodunk arról, hogy egybegyűjtve tárjuk elétek a most induló...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása