A Borrajongó

Egy Hét Alföld – Alföldi borok szemléje a Szegedi Bortéren

2016. november 09. 06:00 - drbarta

Amikor majd két hónapja stábunk részéről komolyra fordult az Egy Hét Alföld sorozat szándéka, az a gondolatom támadt, hogy nem egy palack alföldi borral fogok itthon eltölteni egy estét, hanem az akkor aktuálisan zajló Szegedi Bortérre fogok kilátogatni és úgy rendesen megszondázom az alföldi kínálatot. Rám is fért már, alföldi ember létemre szégyenteljes módon nem vagyok túlzottan képben az alföldi borokkal, volt hát mit bepótolni.

660.jpg

Szegedi Bortér. Forrás: www.delmagyar.hu 

Szóval, egyik este fogtam a lassan már porosodó jegyzetfüzet + mobil köpőalkalmatosság (+ pókerarc) kombinációt, melyek birtokában mindjárt komoly szakértőnek néz ki az ember és végigjártam az összes általam nem ismert alföldi bort mérő standot. A szortimentekből szúrópróbaszerűen kóstoltam, lehetőség szerint törekedtem rá, hogy mindenféle színű, stílusú bor kerüljön a merítésbe. Azokat a borokat, melyekből első blikkre szívesen innék máskor is aláhúzással jelöltem. Fogadjátok szeretettel:

ÚJVÁRI PINCE

Szeged-Kiskundorozsma, 10 hektár terület futóhomokon. Csak saját termést dolgoznak fel hagyományos technológiával.

Cserszegi 15- Jellegzetes illatos szőlő. Ízben visszafogottabb, de hígnak nem mondanám.

Barátok bora 15- Rajnai Rizling. Nem igazán fajtajellegzetes, nem is igazán gyümölcsös, de hangulata érettebb anygot sejtet. Szájban ennek is viszonylag van teste, de nem túl zamatos. Kissé darabos, “parasztboros” stílus.

Rosé 15 -Kékfrankos. Nagypapa házi bora jellegű. Némiképp oxidált, bárdolatlan, baltával faragott, de tulajdonképp borszerű. A lehető legtávolabb a manapság divatos tutti-fruttis sercegő űdítőitalos jellegű rozéktól.

Vörös 13 - Kékfrankos, zweigelt. Ez is az eddig megismert stílust képviseli. Gyümölcstelen-avaros íz, annyi az erénye, hogy nem híg.

Kóstolómennyiségeket kaptam, próbáltam fizetni, de nem fogadták el. Köszönöm ezúttal is a lehetőséget. Bár a borok nekem nem igazán tetszettek, de bármi féle él nélkül mondva el tudom képzelni, hogy megvan a maguk közönsége.

 

SZENTPÉTERI PINCE

Kiskőrös, 45 hektár. Homok, illetve löszös talajok. Céljuk prémium kategóriás borok előállítása rendkívül jó ár-érték aránnyal párosítva, ezáltal a Kunsági borvidék hírének öregbítése. Fiatalos, könnnyed, üde stílus. Gazdag fajtaválaszték. Hagyományos és modernebb technológiák használata.

Néró Rosé 16- Csemegeszőlő fajta, újbor. Epres, tutti-fruttis, könnyed, rövid, híg.

Kékfrankos rosé 15- Egy árnyalattal borszerűbb, de még mindig elég híg és rövid.

Blauburger 15- Elég kellemes illat. Tiszta és meggyes. Szájban könnyű, híg, rövid, de mégis jó ízű, vszeg jól vedelhető. Félénken aláhúztam, csak az íze végett. :)

Cab. Fr. 14- 6 hónapot kapott hordóban. Érett sötét bogyósok, zöldpaprika. Tiszta, kissé híg ez is, de mutat fajtajelleget. El lehetne iszogatni sütögetéshez. 2800 Ft-ért azért nekem kevés.

Kései Rajnai 13- Tiszta, lehet mondani fajtajelleges illat. Szájban enyhén édeskés, a faéknél is egyszerűbb ital.

Itt is vendégül láttak, köszönöm. Letisztultabb, modernebb borokat kóstoltam az előző pincéhez képest, beltartalomban viszont kevésnek találtam őket, még alföldi viszonylatban is.

 

POLYÁK BORÁSZAT

Kunszállás. 1983 óta a kezdeti néhány négyszögölről mára 16 hektárosra duzzadt a birtok. Saját telepítésű szőlők. Polyák Mátyás  édesapja mellett tanulta a szőlészet alapjait. Évi 100 000 palack.

Királyleányka 15- Ígéretes illat, friss szőlő, alma, fehér virágok. Szájban kis co2-s sercegés, savdominánsabb, illetve ízben picit visszafogottabb, mint vártam.

Cab. Sauv. Rosé 15- Ez is elég ígéretes illatban. Rozés gyümölcsösség, pici paprikás-mentás díszítés. Szájban arányos, annyi intenztiással, amennyit a stílus megkövetel. Korrekt.

Cab. Sauv. 13- Alföldhöz képest elég komoly. Fajtejelleges gyümölcsösség, pont annyi fa, amit az összkép elbír. Itt tartva a sorban, akár 5p-ot is megkockáztattam volna, fenntartva a lehetőséget, hogy más kontextusban talán nem jutna eddig.

Itt is megvendégeltek a kóstolómennyiségekkel, köszönöm. Stílusban maradtunk a letisztultabb, modernebb borok között, beltartalommal is meg voltam elégedve.

 

7 PRÉSHÁZ

2009-ben hét barát vett közösen egy pincét Hajós-Baján. Ezen kívül annyi derül még ki az internetről, hogy milyen hosszú az ominózus pince, mekkora a présház alapterülete, meg az, hogy van 14 hordójuk, meg kiindulásként nagyságrendileg 40 hektó boruk.

Olaszrizling 15- Jellegzetes almás-citrusos-fehér virágos illat. Testben elég korrekt bort kapunk, kicsit savanykásabb, visszafogottabb ízű, mint az illat ígérte.

Kadarka Siller 15- Sajnos nem bírom teljesen elolvasni a macskakaparásnál is rondább jegyzeteimet :) Amire emlékszem, hogy arányos, borszerű volt, de nagyon visszafogott volt illatban, ízben egyaránt.

Minden 7re cuvée 13- Pinot noir, kékfrankos. Tisztán definiált meggyes-vaníliás illat, íz. A maga vékonyabb stílusában, arányos, kitöltött. Korrekt.

 

ANTAL PINCÉSZET

Bajai székhelyű borászat 23 hektár területtel Hajós-Baja és Szekszárd borvidékeken. Löszös, homokos talajok. Nagyrészt saját telepítésű fiatal ültetvények, modern pincetechnológia.

Olaszrizling 15- Ez is jellegzetes almás gyümölcsösséget, fehér virágosságot kínál. Szájban nem túl intenzív, de elég kerek, pont annyi savval, mint kell. Ok. Félénk aláhúzás.

Cab. franc rosé 15- Elég híg. Egyébként nem rossz. Mint egy kész fröccs.

Cab. Sauv. 12- Vékony gyümölcsösség, kevés fa. Tannin nincs sok, ízben már eléggé kiürült.

 

CSANÁDI PINCE

Hajós-Bajai borvidék. 2001-ben alakult gazdaság, 210 hektárnyi birtok. Nagyobb tételben csak 2013 óta foglalkoznak borkészítéssel. Könnyen fogyasztható, friss, üde borokat kívánnak a borfogyasztók asztalára tenni.

Chardonnay 15- Almás, citrusos világ. Átlag alföldinél egyértelműen intenzívebb. Szájban is korrekt, van íze, jelenléte, közepes hossza. Egészen jó. Ha a mai felhozatalt tekintjük kontextusnak, akkor akár 5p se túlzás.

Cab. Sauv. Rosé 15- Ígéretes illat. Szájban kategóriához mérten korrekt tartalom, de mégis kicsit tompának tűnik.

Kadarka 15- Könnyű, tanninmenetesnek tűnik, mégis kicsit húzós, vagy csak a szám fáradt már el. Nem sok fajtajelleget éreztem.

Chardonnay Kései 15- Barackos, zöldfűszeres, mézes. Közepesen telt íz, kicsit rövid, de így is tartalmasabb, mint előzetesen vártam. 

Ez utóbbi három helyen fél deciket tudtam vásárolni. Különösen nem tudok nagy magvas gondolatokat megfogalmazni a végére. Legtöbb helyen találtam olyan bort, amely megfelelt az elvárásaimnak.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3811932703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.09. 08:29:19

Hű, de szép merítés.... Köszi

IWAS 2016.11.09. 22:17:05

Idén tavasszal kóstoltam a 2009-es (!) Font Ezerjó Selectiont, azt írtam róla, hogy "Egyedi, érdekes bor. Kb. 3 éve lehetett a csúcsán, de még most is nagyon jó." Mindössze 1800 forintba került. Most találtam a neten, hogy 2009 óta csak 2013-ban készült ismét Ezerjó Selection, illetve hogy bekerült a 2015-ös Magyar Bormustrán a legjobb 10 fehérbe. bacsmegye.hu/gazdasag/gasztrotour/az-orszag-tiz-legjobb-feherbora-kozott-a-2013-as-font-ezerjo-selection.html

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.10. 00:05:54

Közszolgálatilag jó kör volt: sok gyenguci bort ittál, többnyire ingyen.

loading 2016.11.10. 11:59:59

@IWAS: A 2009-es jobb volt a 2013-ashoz képest.

Szegediszomelijé 2016.11.10. 22:06:59

Hát nem válogattad meg, az tény...
süti beállítások módosítása