Nehéz műfaj a merlot itthon, már régen ittam igazán jót. Egyszerűen túl meleg van neki augusztusban, nekimegy a kánikula, hamar megérik, sokszor alkoholos, lapos és édes lesz, belefullad az unalomba. Még Pomerolban is azt mondják, hogy merlot pár nap alatt elvesztheti a potenciálját, így egy nagyon szűk időablakba kell belőni a szüretet. Magyar viszonylatban a csúcs merlot egyre ritkább, minden bizonnyal megvannak ennek a maga okai és ezt részben biztosan az időjárásban kell keresni. Ha valamivel hűvösebb van, az csak segíthet, pont ezért, ha merlot-t veszek, inkább az északot keresem. Valamikor még tavaly egy osztrák bortúrából visszatérve Ráspihoz estem be, akkor hoztam el magammal ezt a palackot. Nézzük, hogyan muzsikál a merlot Sopronban egy meleg évben!
Ráspi Merlot 2011
Nagyon mély, meleg hatású, virágos-fűszeres illat, őszibarackos, fekete cseresznyés gyümölcsösséggel, elég sok, de jó minőségű fával. De persze nem lenne Ráspi a bor, ha nem lenne valami fura benne, a kénhiány erősen érezhető rajta, sajnos enyhe oxidáció lengi át az illatot. Ahogy a bor melegszik és szellőzik, egyre inkább húzódik az előtérbe. A közepesnél éppen teltebb, remek savval és szépen egyensúlyozó tanninnal. Intenzitása igen jó, betölti a szájat, fűszerességét a hordó és talán a borvidék együtt adják, előbbi egy jó adag, de pillanatra sem zavaró vaníliával dolgozik (amennyire tudom Ráspi amerikai fából készült hordókkal is dolgozik egy ideje). Hosszú, szaftos, zamatos és feszes, telis-tele rétegekkel. De, hogy miért nem ez az évjárat legjobb magyar merlot-ja? Mert könnyen az lehetne, de az emelkedett illó és a céklás-pincepadlós aromatika azért inkább ront rajta. Nálam 1-1.5 pontot biztosan. 14,0%. 4000Ft. 6p