A Borrajongó

Egymás hegyén - Somló a Gellértben 2016

2016. április 21. 06:00 - furmintfan

Újra tavasz, újra Somló-kóstoló a Hotel Gellértben. A helyszín és a tavaszi időpont maradt, de a rendezvény jellege sokat változott. Az elsősorban szakíróknak szóló ültetett kóstolót a közönség számára nyitott sétálókóstoló váltotta fel és három mesterkurzust, illetve kerekasztal-beszélgetést is meghallgathattak az érdeklődök. A "Virtuális geotúra a Somlón" címmel dr. Vári Kovács József tartott előadást a Somló geológiájáról. A "Tanúhegyek, ha találkoznak" című mesterkurzuson vendégként 3 balatoni borász - Laposa Bence, Pálffy Gyula és Török Csaba (2HA) - beszélgetett a Barcza Pince, a Tornai Pincészet és a Tóth Pince borászaival. Végül, a "Vulkánkitörések, ha találkoznak" kerekasztal-beszélgetésen Tokaj képviseletében Homoky Dorka, a Somlón is borászkodó Zsirai Kata, és a Somlót szintén jól ismerő Takács Lajos, valamint a Somló képviseletében Kis Tamás (Somlói Vándor), Kolonics Károly és Várszegi György (Kreinbacher) mesélt a két borvidék jellegzetességeiről.

somlotokaj.jpg
A sétáló kóstoló kiállítóinak borait csak részben szondáztam meg, közben viszont Somló-Tokaj beszélgetést is végighallgattam. Így is találkoztam sok régi ismerőssel és új arcok is bekerültek képzeletbeli Somló-albumomba.

A tavalyi rendezvényről ugyan lemaradtam, de a két évvel ezelőtti sorhoz képest érezhető volt a fejlődés a borok minőségét illetően. Nem állítom, hogy minden egyes általam megkóstolt tétel – szigorú magánvéleményem szerint - egyedi, izgalmas, vagy akár jó volt, főleg az újabb neveknél akadtak még kisebb technológiai botlások vagy egysíkú borok, de az átlagszínvonal mindenképpen magasabb, mint ahogy az két évvel ezelőttről az emlékeimben élt és találtam néhány új szereplőt is a Hegyről, akikre oda fogok figyelni a jövőben.
A sétáló szakaszban kilenc pincészet borait tudtam megkóstolni, ezek következnek most abc-sorrendben, a kerekasztal-beszélgetés borait külön csokorba szedtem. Azt hiszem a legtöbb borral el tudtam tölteni annyi időt, hogy egy szigorúan jelzésértékű pontszámot melléjük biggyesszek (a mintákat szokás szerint nem pontoztam), de ezt azért tényleg kéretik nem túl komolyan venni.

somlocsetvei.jpg

Csetvei Pince
Kő-Papír-Olló Papír Olaszrizling 2015
Üde, könnyed tartályos tétel, frissítő aromákkal, virágokkal, zöldalmával, nyári almával, citrusokkal. Nem egy bonyolult bor, de tiszta és jól iható. 4p+

Juhfark Barrique 2013
A hordó határozottan érvényesül már illatban is, de hagy teret a gyümölcsöknek is: édesfűszerek, pici fa, seprős jegyek, érett őszibarack és alma. Közepesnél nagyobb test, finoman krémes textúra jellemzi, éppen elég sav tartja. Érett gyümölcsök, fűszerek, pici fa és mogyoró jellemzi ízét. Jó anyag, de a hordó az én ízlésemnek kicsit sok, és lehetne a borban több lendület. 5p

somlogero.jpg

Géró Péter
Hárslevelű 2015 (M)
Vásárolt szőlőből készült, hordót nem látott. Élénk, gyümölcsös illatában körte, őszibarack, nyári alma és csipetnyi só. Nagyon üde, gyümölcsökre hangolt bor, kellően intenzív, jó arányokkal, telis-tele friss fehér húsú gyümölcsökkel. Remekül iható, behízelgő, jól elkészített bor.

Somlai 2015 (M)
Juhfark, furmint és hárslevelű házasítása. Szintén gyümölcsökre építkezik aromatikában: körte, alma, őszibarack, pici méz, zöldfűszerek. Fiatalos, leheletnyit még cseres felületű, de jó arányokkal bír.

Juhfark 2015 (M)
Visszafogottabb, de mélyebb, súlyosabb, nehezen szálazható illat, talán egy leheletnyi illó is beköszön. Teltebb és koncentráltabb az előző két bornál, masszív savait kicsi maradékcukor ellensúlyozza. Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök viszik a főszólamot ízben.

Furmint 2013
Fűszeres, érett fehér húsú gyümölcsös illat- és ízvilág, pici fával, őszibarackkal, naranccsal, érett citrusokkal. Testes, tömör, masszív savak támasztják, a korty felülete picikét érdes, leheletnyit húzós cserességgel. Összességében véve nekem tetszett. 5p

somlojaszlaci.jpg

A nagy bajuszú Jász Laci pincéje
Perverzitás 2013
Olaszrizling és egy vegyes ültetvény termése,m 60 napig ázott héjon. Illata nehezen szálazható, kis grillázst, érett gyümölcsöket mutat. Jó egyensúlyt mutató, rusztikus stílusú bor, pici cserességgel, grillázzsal, naranccsal, citrusokkal, őszibarackkal. Érdekes, egyedi karakter. 5p

Csak Zsak 2015 (M)
80% olaszrizling és szürkebarát, valamint kisebb részben egy vegyes ültetvény termése, 60 napig héjon tartva. Narancsszín, törkölyös illat, piros bogyós gyümölcsökkel. Rusztikus stílus, kissé rendezetlen struktúra, grillázs, törköly, enyhe oxidáció.

Vulkán Lehelete 2015 (M)
Primőr erdei gyümölcsös illat és íz, feketeribizli, meggy, pici túrókrém. Még van benne egy kis fiatalos nyersesség, de érdemes lesz rá odafigyelni.

somlokolonics.jpg

Kolonics Pincészet
Furmint 2013
Tölgyfahordós tétel. A hordó jobban érvényesül az aromatikában, különösen illatban: édesfűszerek, kókusz, vanília, ízben érett citrusok, körte, őszibarack csatlakozik. Jó felépítésű, izmos testű bor, picikét emelkedett alkohollal. 5p+

Furmint 2013
Akácfahordós tétel. Illatban virágos, mézes jegyek jelentkeznek, a hordó fűszerei inkább a háttérben maradnak. Elegánsabb, érzetre kicsit feszesebb, mint a tölgyfahordós tétel, a hordó sokkal jobban beépült a bor szövetébe, finoman fűszerez. Őszibarack, édes citrusok, körte, narancs, szép fűszeresség és egy csipet só. Szép. 6p+

Olaszrizling 2012
Vegyes fahasználat: akác és tölgy. Finoman fűs, enyhén füstös illat fűszerekkel, sóval, pici őszibarackkal. Kerek korty, enyhén olajos textúra, érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, enyhe sósság, pici fűszer és méz. 5p+

Olaszrizling 2003
Az egyik mesterkurzusról maradt meg. Illatban grillázs, dió, aszalt barack, ízben aszalt gyümölcsök, dió, sós citrom, halvány sósság, pici fűszer. Érett, érezhetően megy lefelé, de még fogyasztható. 4p

somlomarton.jpg

Marton Pincészet
Furmint 2015 (M)
Kissé fülledt és kusza illat: földes jegyek, füst, hordófűszerek, picike illó. Szájban lágy, laza, fehér húsú gyümölcsökkel, pici kesernyével.

Furmint 2013
Nagyon hasonló karakter, de valamivel megállapodottabb: alma, pici fűszer, lágy és laza szövet, pici illó ismét. 3p

Juhfark 2013
Zárt, füstös, halványan fűszeres jegyek, kevés neutrális gyümölccsel. 3p

Syrah 2015 (M)
Fiatalos, lilás szín, primőr erdei gyümölcsös, kék virágos, rózsaborsos, málnás, szedres aromatika. Könnyed, szellős struktúra, puha savakkal.

somlovandor.jpg

Somlói Vándor
Olaszrizling 2015 (M)
Tiszta, tartalmas, zamatos bor, jó egyensúllyal, jól definiált gyümölcsösséggel: nyári alma, körte, citrusok, finom zöldfűszerekkel.

Juhfark 2015 (M)
Egy fokkal visszafogottabb, mégis komplexebb, almával, zöldalmával, ringlóval, zöldfűszerekkel, köves-sós aláfestéssel. Tömörebb, koncentráltabb anyag, mint az olaszrizling, picikét még cseres, a kevés maradékcukor is jól áll neki.

Vándor Cuvée 2014
Furmint, juhfark, olaszrizling és sauvignon blanc. Kicsi botritisz és a sauvignon blanc zöldes jegyei egyaránt megjelennek benne, érdekes mixet alkotva. Penge savak vezetik, pici krémesség kerekíti, érett őszi- és sárgabarackos, körtés, zöldfűszeres jegyek keverednek ízében. 5p

somlostmargit.jpg

St. Margit Pince
Bazalt Chill Olaszrizling 2015 (M)
Lassan nyíló illat körtével. A hosszú héjon tartásnak köszönhetően narancsboros jellegű ,pici cseres, rusztikus szerkezetű. Ízében narancs, körte, őszibarack, kis kesernye.

Bazalt Hárs 2015 (M)
Visszafogott illat, fehér húsú gyümölcsökkel, pici mézzel. Tartalmas bor, jó savakkal, pici cukorral, mézes, csonthéjas gyümölcsös, körtés ízvilággal, pici kesernyével a finisben.

Szemtelen Ság Juhfark 2015 (M)
Félszáraz. Ez is kicsit zárkózottan indul. Végig moderált marad az intenzitás, kissé neutrális gyümölcsösség, pici só, citrusok, zöldfűszerek.

somlokofejto.jpg

Tóth Pince
Hárslevelű 2015 (M)
Édesfűszeres, édes gyümölcsös, körtés, virágos illat és hasonló íz, zöldfűszerekkel megszórva. Kicsit még nyers, simulnia kell.

Olaszrizling 2015 (M)
Könnyedebb, simább, lazább szerkezetű, jól iható bor, körtével, kis citrusossággal.

Furmint 2015 (M)
Visszafogottabb, körtés gyümölcsösség és só érkezik illatban, ugyanez zöldalmával, zöldfűszerekkel, citrusokkal egészül ki ízben. Jó felépítésű, élénk savú, az eddigieknél tömörebb, de kicsikét még cseres felületű a korty.

Juhfark 2015 (M)
Pici virágosság, körte, nyári alma, zöldes húsú őszibarack, zöldfűszer jellemzi az aromakészletet. Szerkezetben talán a legtömörebb, legmasszívabb a sorban, jó savakkal, pici cserességgel. A minták közül ez tűnt a legmeggyőzőbbnek.

Kőfejtő Cuvée 2011
Olaszrizling, juhfark és hárslevelű. Széles, picikét lágy, tompa és neutrális mérsékelt égövi gyümölcsökkel, marcipánnal, édesfűszerekkel, enyhe sóssággal, pici aldehidességgel. 4p

somlozsirai.jpg

Zsirai Pincészet
Somlai 2012
Olaszrizling, hárslevelű és furmint. Érdekes, egyedi illat: kis édesség, sóska, zöldes jegyek, az új hordó fűszereivel. Széles, közepesnél teltebb bor, alapvetően jó szerkezettel, pici cserességgel. A hordó fűszerei dominálnak ízben, a gyümölcsösség kicsit tompább, inkább a háttérbe szorul, a lecsengés picit fás. 5p-

Somlai 2011
Olaszrizling, hárslevelű, juhfark és egy vegyes ültetvény termése. Visszafogottabb illat, mérsékelt égövi gyümölcsökkel, fűszerekkel, halvány sóssággal. Ízben halvány érettséget hordoz, fehér húsú gyümölcsök, körte, érett citrusok, mérsékelt fűszeresség, érintésnyi fa, halvány sósság fedezhető fel ízében. 5p

Olaszrizling 2012
Illatban édes fűszeresség, őszibarack, pici barackmagos jegy. Széles, krémes korty, érett gyümölcsökkel, enyhe fűszerességel, pici fával és sóval. 5p-

Olaszrizling 2011
A fűszeresség visszafogottabb, a gyümölcsösség élénkebb, édes alma és őszibarack formájában, csipetnyi sóval. Simább, élénkebb, mint a 2012-es, több gyümölccsel, finom érettséggel. 5p

A kerekasztal-beszélgetést Ripka Gergely (Táncoló Medve) moderálta, az eszmecsere közben természetesen tokaji és somlói borokat kóstoltunk, elsősorban a 2013-as évjáratból. Sok érdekes dolog elhangzott, ezek közül néhány gondolatot - kissé talán csapongva - megosztanék.
(Aki ott volt a teremben és eddig izgult, hogy vajon készít-e még Takács Lajos bort, az megnyugodhatott és "hivatalosan" is értesülhetett róla, hogy a ma már Bodrogkisfaludon élő borász most tállyai dűlőkkel dolgozik.)
A terroir szerepe kapcsán Takács Lajos megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint a vulkanikus talaj jó esetben - tehát mondjuk technológiai hiba nélkül elkészített bor esetén - karakteresebb és hosszabban érlelhető bort ad, mint más talajok. Tokaj és Somló borait egymással összehasonlítva megjegyezte, hogy - már amennyire lehet általánosítani - azonos évjáratból Tokaj illatosabb és lágyabb, Somló feszesebb, határozottabb, kevésbé gyümölcsös borokat produkál. A sokáig Somlón dolgozó borász szerint fontos lenne elkészíteni a Hegy geológiai térképét, ezzel is segítve a termelőket.
A ma Somlón borászkodó, korábban egy egri borászatban is dolgozó Kis Tamás szerint Tokaj, Somló, Eger egyaránt határozottan felismerhető karaktert csempésznek a borokba. Takács Lajos hozzátette (azt hiszem, a tavalyi kóstolóról nálunk megjelent cikk egyik borleírására utalva), hogy a "Somló-karakter" nem évjárat-függő, mindig megjelenik a borokban.
Takács Lajos és Várszegi György is egyetértettek abban, hogy az idősebb ültetvények sokkal intenzívebben közvetítik a terroir-t. Homoky Dorka szerint a szőlőben, az erjedő mustban a dűlők közötti különbségek még jobban kiütköznek, mint a kész borban, amelyben az erjedéssel és érleléssel már sok más aroma is megjelenik.
A résztvevő borászok kiemelték, hogy Tokaj-Hegyalján a rendkívül változatos talajoknak köszönhetően akár dűlőkön belül is teljesen eltérő az alapkőzet és a fedőtalaj összetétele (ahogy Homoky Dorka is elemezte, csupán Tállya környékén is négy teljesen egyedi jellemzőkkel rendelkező termőhelyet lehet megkülönböztetni), ezt tükrözve eltérő ízű a szőlő és ennek megfelelően a belőlük készülő bor is. Somlón - az adott fekvések közötti - a kitettségből, az ültetvény korából, a talaj szerkezetéből adódó - különbségek ellenére is van egyfajta univerzálisnak mondható "Somló-karakter", ami minden borban megvan.
Zsirai Kata rátapintott, hogy a Tokaji Borvidék változatossága nagy területének köszönhetően nem csupán a dűlők eltérő jellemzőiben mutatkozik meg, hiszen vannak a borvidéknek fejlettebb és kevésbé fejlett régiói is, míg Somlón ilyen tagoltság már csak a kis méretek miatt sem igazán figyelhető meg.
Kolonics Károly és Kis Tamás megfigyelései szerint a "Somló-karakter" idővel jelenik meg a bor életében, a fiatalkori gyümölcsös fázis után, kb. 3-4 év elteltével teljesedik ki igazán, addig inkább csak a háttérben bújik meg. Kis Tamás és Várszegi György is megjegyezte, hogy talán a juhfark képes leginkább megjeleníteni Somlót, tudja a "legsomlóibb" bort adni, valószínűleg alapvetően neutrális karakterisztikája miatt.
Kolonics Károly elismerte, hogy az erjedés során lezajló rengeteg kémiai folyamat miatt nehéz megmondani, mit hozhat a talaj a borba. Tekintettel arra, hogy a Somlónak még nincs egy saját borvidéki szelektált élesztője, a pincénél saját élesztővel erjednek a borok, a faanyag viszont fontos szerephez jut, hiszen Kolonics Károly tölgy- és akáchordókkal egyaránt dolgozik. Tapasztalatai szerint utóbbi ízben kevesebbet ad hozzá a borhoz, jobban érvényesül mellette a gyümölcsösség.

A kerekasztal-beszélgetés alatt kóstolt borok sorrendben:
Somlói Vándor Furmint 2015 (M)
Kicsit zárkózott még, de arányos, túlzások nélküli bor. Édes fűszerek, és édeskés fehér húsú gyümölcsök határozzák meg az ízképet, kis őszibarackkal, körtével.

Hollóvár Furmint 2013
Ez is kissé zárt és fülledt eleinte, időt kell neki hagyni a pohárban. Szájban jó egyensúlyt mutat, közepesnél tömörebb, kellően lendületes, citrusos, körtés ízvilággal, zöldfűszerekkel. 6p

Kreinbacher Furmint 2013
Fehér húsú gyümölcsök, virágok, őszibarack, egy csepp méz, leheletnyi petrolos érintés érkezik illatban. Zamatos, gördülékeny korty, tiszta ízek, körtével, őszibarackkal, citrusokkal. Van egy kis riesling-es beütése, nekem bejött. 5p+

Kvaszinger Birtok Furmint 2013
Borvidéket váltunk: Tokaj, Olaszliszka. Tűzköves, édes fűszerességgel tarkított illat. Nagyon feszes korty, penge savakkal, citrusokkal, nyers körtével, őszibarackkal, édesfűszerekkel, marcipánnal. Ígéretes, de fiatalosan zabolátlan. 5p+

Homoky Dorka Nyergesek Furmint 2013
Érdekes, egyedi jegyeket hordoz az illat: birs, málna, szegfűszeg, szegfűbors, leheletnyi illóval. Jó savak dolgoznak a maradékcukor alá, de még így is kicsit édeskés, különféle almákkal, fűszerekkel, mandarinnal, körtével, málnával, édesfűszerekkel. 5p+

Kolonics Furmint 2013
A már fentebb leírt akáchordós tételt kóstoltuk.

Zsirai Középhegy Furmint 2013
Érettséget mutat már az illat, érett fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, fűszerekkel, frissen reszelt almával. Ízben a reszelt alma kevésbé érezhető, de jelen van, érett citrusokkal, fehér húsúakkal karöltve. Nagyon feszes, fiatalos szerkezetet villant, de a kezdődő oxidáció miatt kissé disszonáns. 5p-

Kreinbacher Juhfark 2013
Illatban pici virág, grillázs, fűszerek, fa, visszafogott gyümölcsösség keretezi. Koncentrált, masszív, jó szerkezetű bor, pici krémességgel, a korty végén kissé fűtő alkohollal. A citrusok és fehér húsú gyümölcsök mellett a hordó fűszeressége és halvány sósság is megjelenik. 6p

A kóstolókra a szervezők hívtak meg, amit ezúton is köszönök.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr138634636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.21. 06:32:49

Takács Lajos nyitott ajtókat dönget :) A Somló (és az egész ország) talajtani térképe publikus és mindenki számára elérhető: www.geo-portal.hu/ ahol alegközérthetőbb a map.mfgi.hu/fdt_alapszelvenyek/ térkép.
Ahogy a Kolonics Karcsi is valamit félreérthetett, hiszen a Kreinbacher Birtok a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás szakembereivel vagy tíz éve csináltak egy élesztőszelekciós projektet aminek az eredményeit a Kreinbacher birtok azóta is használ.

Abban viszont a Kolónak tökéletesen igaza van, hogy a feldolgozás és erjesztés technológiája túl sokat maszkol a terroir hatásán.

Jó lett volna ott lenni :) de néha a család magasabb prioritást élvez mint a boros rendezvények.
süti beállítások módosítása