Ahogy telnek az évek, egyre gyűlnek a tokaji termelők és egyre több száraz bor tűnik fel a piacon. A növekedési tendencia dicséretes, áramlik a tőke Hegyaljára. Ami 20 éve Villány volt, az most már végérvényesen Tokaj. Ezzel párhuzamban szépen emelkednek az árak és a dűlős boroknál nem épp ritka a tízezerbe hajló palackár. Nem kétséges, a nagy száraz fehéret próbálják meg sokan célkeresztbe vonni. Az árcédula ehhez már biztosan a jó irányba mutat, a story adott, a palackok színes kövekkel kitámasztva csalogatnak. Kérdés persze nem sokkal van kevesebb, mint egy évtizeddel ezelőtt volt, de legalább a piac fejlettebb és úgy tűnik átmozogtunk a nagy és a drága vörösekről a krőzus-Tokajira. Hogy megérik-e ezek a pénzüket? Hát erősen véleményes és egyénje válogatja, ki és mit vár – bármit is jelentsen ez a fogalom – a nagy érett fehérbortól. Ezen a téren néztünk most körül a Dagadtos barátunk által összeállított kóstolósorral. Szóval, mire mennek a viseltes tokaji száraz furmintok és hárslevelűk?
A borok érlelése tökéletes körülmények között történt. A tételeket vakon kaptuk hármas-négyes tematikus csoportokban, majd utána megtörtént a leleplezés. Táncoló Medve kolléga már régen megírta a sort, az ő véleményét itt olvashatjátok.
Szepsy Birtok Furmint 2008
Kis kukoricás és meursault-os redukció (gyufa), de nem ül rá szerencsére. Erősen savas, cseres is, a fa integrálódott, ugyanakkor gyümölcsöt már szinte nem mutat. A lecsengés erősen héjas, sós, keserű, némi töppedt-érzettel. 4p
Györgykovács Somlói Furmint 2008
Kontroll palack. Szép, vonzó illat, kellemes fahatással. Testes, de szinte üres, erősen öreg, kenyeres, reszelt almás, sok és fanyar savval, a végén kesernyével. Megöregedett. Mindenkit meglep leleplezéskor, hogy egy somlai csak eddig bírta. 4p
Kerkaborum Vörcsöki Furmint Reserve 2009
Szintén kontrollnak került a sorba. 80% furmint és 20% hárslevelű. Profi illat, tiszta, kellemes fás hatással. Testes, tartalmas, fehér húsú gyümölcsök lekvárjaival, mézzel, héjas hatással, marcipánnal, sütőtökös oxidációval. Meglepően édes, akár 10g körüli cukra is lehet. Erőteljes a töppedt hatás, a sok cukrot a lusta sav nem képes ellensúlyozni, de a markánsan édesfűszeres-hordós jeggyel sincs kibékülve. 12,5%. 5p-
Demeter Zoltán Veres Furmint 2009
Az elsők közül, amelyek nem voltak hordóban. Viszonylag szép illat, egy kevés fehér virággal és kukoricával. Testes, enyhén akácmézes, már semmi frissesség, a gyümölcsök teljesen kilúgozva. Némi citrus pattog benne, de meghökkentően öreg az aromatika. Erős meglepetés, hiszen ez anno egy 7000Ft-os bor volt! Régen sem szerettem, de most sem adnám többre. 5p
Demeter Zoltán Lapis Furmint 2009
Illatában kukorica, talán némi illó is pluszban. Kóstolva áttetszően tiszta, a közepesnél teltebb, fehérborsos, kukoricás, fehér húsú gyümölcsökkel, bár ezek némiképpen ürülnek már. Rengeteg fát érezni, ehhez jön némi cseres érzet is. Jó az egyensúly, szép a sav, a hordót leszámítva profi a kivitel. Riasztóan koros, de még van benne egy kevés frissesség is. 6p-
Szepsy Nyulászó Furmint 2007
Friss gumis redukció uralja az illatát. Olajos folyású, komoly beltartalmú bor, gazdag fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, enyhe héjas érzettel. Egészen zamatos, ebben minden bizonnyal segít a plusszos mennyiségű cukor is. A hordó igen erős, az alkohol sok, bár a sav jó, alig bírja a hátán elvinni az egészet. A lecsengés hosszú, benne enyhén fáradó gyümölcsök. 6p
Yves Boyer-Mortenot Meursault Perrieres 1er Cru 2008
Kontroll tétel. Szép és vonzó illat, minőségi fahordóval, de nem mond túl sokat. Közepes test, érett citrusosság viszi, mellé igen magas sav társul, nehéz kóstolni a sok olajos, maradékcukros, alkohol-felé kacsintgató magyar bor között. A fa és annak kezelése olyan minőségű, amitől a sor minden borának lenne mit tanulnia. Ugyanakkor szinte savanyúba fordul, a szép lecsengés ellenére is nehezen tudom élvezni a kontextusban. 6p
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008
Igen gazdag, krémes és olajos, szép intenzív zamatokkal. Már érést mutat, a gyümölcsök részben aszaltba fordulnak. A cukor bár nem sok, ebben a borban zavar a markáns fás hatással együtt, valahogy nem tud találkozni a kettő. Mindazonáltal a bor életben van és bőven élvezetes. 6p-
Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2008
Szép és tiszta illat, elegáns fűszerezettséggel, finomkodó aromákkal, fehér virágokkal. Kóstolásra egészen meghökkentően jó és érezhetően átléptünk egy határt. Remek szerkezet és intenzitás, szép arányokkal. Kiválóan beépült, fűszerekkel játszó fahatás, fehér húsú gyümölcsök, a lendületes savnak köszönhetően nyári alma és némi savanyú gyümölcsösség fokozza a komplexitást. Még frissesség van benne, tetszik a feszessége. Hosszan megmarad, öregségről szó sem lehet. 7p
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2009
Kiváló illat, birsalmasajttal, szép fás-fűszeres jegyekkel. Kóstolva meglepően idős, az oxidáció már majdnem átvette a vezető szerepet, nem csodálnám, ha valaki nem lenne képes élvezni. Rendhagyó módón azonban az oxidáció mögé tekintve egy igen komplex, rétegzett és gazdag bort láthatunk. Szárított fűszerek, birsalma, érett citrusok, kiemelkedően finom savszerkezet és szép lecsengés. Hogy ez palackhiba-e vagy sem, biztos nem lehetek benne, de szerintem ez megöregedett. 6p
Szepsy Király Hárslevelű 2006
Mélyebb szín. Szép illat, már egyértelműen korosabb érzetű. Gyönyörű palackérési illatjegyekkel, egzotikus fűszerekkel, remek fás hatással és persze a redukciós-puskaporos kézjeggyel, ami szerencsére itt nem a gumiról szól. Testes, kiemelkedő szintű egyensúllyal, a kornak finoman ellentartó feszes és finoman textúrált savakkal. Az illatban megismert jegyekhez fehér húsú gyümölcsök társulnak, a tíz éves kor ellenére köszönik szépen kiváló intenzitásnak örvendenek. A lecsengés hosszú, kiegyensúlyozott, a benne megjelenő enyhe reszelt alma sem tudja elrontani az összképet. 7p
Szepsy Birtok Furmint 2006
Anno ez egy kiváló birtok furmint volt, több dűlő adta az alapanyagát. Egyértelműen oxidált, aldehides, sherry-s. Üres, öreg bútoros karakter. A sav jó, az alkohol picit kilóg, a lecsengés kesernyés. Kevés élvezettel kecsegtet. 4p-
Lenkey Birtok Hárslevelű 2005
Erősen reszelt almás, öreg bútoros, cider-es és sajtos karakterű. Igen testes és tartalmas, fűszeres, héjas és erősen keserű. Alig találni benne valami értéket. 2p
Szepsy Nyulászó Furmint 2005
Illatát erős redukció uralja, mögötte édes fehér húsú gyümölcsök, jó fahatás és némi bútorápoló. Vastag, héjas érzetű, túlérett karakterű, fűszerekkel, vegetális zöld aromákkal és fakuló gyümölcsökkel. Négyszögletes bor, fárasztó fogyasztani, igaz életben van és ebből az évjáratból ez is erény. 5p
Szepsy Szent Tamás Furmint 2005
Kissé szappanos érzetű, zöldfűszerekkel, fehérborssal, erős zöld vegetálissággal. Kissé üres, nagyon savas és erre még a tapadós cseresség is rátesz egy lapáttal. Nem öreg, de azért erősen üresedik. Összességében fura szerzet. 5p
Szepsy Király Hárslevelű 2005
Illatában egy kevés redukció érezhető. Testes, olajos, enyhe vegetálissággal, zöldfűszerekkel, kukoricával, lejtmenetbe került gyümölcsökkel. Van benne még élet, érezni a hűvös évjáratot, a sav még egészen jól tartja. Talán ebben a Szepsy-blokkban ez tetszett a legjobban. 5p+
Szepsy Szent Tamás Furmint 2003
Még mindig szép világos színt mutat. Az illat vonzó, kiváló fás hatással, öregségnek nyoma sincs. Kóstolásra először a meghökkentően fiatalos aromatika vágja mellbe az embert, hiszen nála fiatalabb borokat hazudtol meg erősen. Az intenzitás remek, a fa minőségi és már régen beépült, izgalmas fűszerességként folytatja az útját. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack jönnek kiváló intenzitásban, hozzájuk gumis redukció vegyül, amely némileg rá is ül a borra. Az alkohol picit magas, érezhetően fűti a kortyot. A lecsengés nagyon hosszú, a finom savak csak vezetik és vezetik a kortyot. A negatívumoktól eltekintve is egy kiemelkedő bor, szép egységgel és rétegzettséggel. Vélhetően jó sok ként kapott, ezért is maradhatott ennyire életben, talán még jobb lett volna egy erősebb szellőztetéssel. 7p+
Szepsy Hárslevelű 2003
Szép és vonzó, szinte kortalan illat, prémium hordós fűszerekkel, enyhe trópusi gyümölcsösséggel és igen erős, a tüdőbe markoló kénnel, konkrétan köhögésre ingerel. Testes, még szinte friss, intenzív kortalan gyümölcsöket mutat, kis füstölt sonkás aláfestéssel és persze a kénből származó igen enyhe gumissággal. Semmi harsogás, semmi túlzó gazdagság, de mégis az intenzitás pont olyan, amilyennek lennie kell, a kortynak komoly magot ad és szépen kitart a hosszú lecsengés mellett. Az egész bor úgy nagy és kerek, ahogy van, bombasztikus meglepetés. 7p/8p
Szepsy Cuvée 2007
A nagy Szepsy Cuvée, annak idején rengeteg kolléga rajongott érte és simán kapta a nyolc és kilenc pontokat. Mások meg a sárgamuskotály többlet miatt nem tartották soha komoly bornak. Mindenesetre az illat remek, vonzó és tiszta, mézzel, fűszerekkel, trópusi gyümölcsökkel, birssel. Testes, krémes folyású, rendkívül szép aromákkal, persze érezhető muskotály felhangokkal. Trópusi gyümölcsök, felezett barack, aszalt gyümölcsök, töppedt szőlő, méz. Már némi érettséget mutat, a sava nem túl acélos, szinte elomlik a korty. Ettől függetlenül egy igen élvezetes, szerintem fogyasztásra bőven érett bor. 7p
Köszönet ezért a ritka és érdekes sorért Dagadtosnak. Nem mondanám, hogy lehengerelve álltam fel az asztaltól, sőt, azt hiszem inkább enyhe csalódottság lett úrrá rajtam. Továbbra sem érzem, hogy 4000-5000Ft felett kellene költenem egy bármilyen száraz Tokajira. Mint írtam, kérdés van dögivel, egyértelmű válasz pedig annál kevesebb. Hogy mitől tarthatók el a száraz tokajiak? Főleg, mitől tartható el az oxidációra érzékenyebb furmint? Legyen túlérett? Legyen alulérett? Ázzon kicsit héjon, netalántán egész fürtösen kerüljön feldolgozásra? Hordóban erjedjen? Jó sok ként kapjon? Üvegzár, csavarzár, avagy parafa alá kerüljön? Lehetne folytatni. Mindenkinek megvannak a vélt válaszai és egyéni preferenciái és remélhetőleg felnőtt módjára el tudja dönteni, mekkora bizodalmat helyez a száraz Tokajiba.
(A képen Szepsy István pincéje látható.)