A Borrajongó

Tegnap ittuk – Halmosi Pincészet Kadarka 2011

2015. május 01. 06:00 - ungert (törölt)

Ez egy fiktív bor. Azoknak legalábbis, akik hisznek az elméletben, miszerint aki nem foglalja el az őt megillető helyét az úgynevezett interneten, az nem is létezik. A Halmosi József igazgatta szekszárdi pincével kapcsolatban végzett kutatómunkám pedig ezt igyekszik alátámasztani, ugyanis a legrelevánsabb információkat ez a borvidéki holnap egyetlen helyen tartalmazza. Én úgy vagyok vele, hogy kevésbé hiányzik a méteres reklám és a heti rendszerességű propagálás, ha a borok úgy általában jók. Nem tudom, hogy célszerű-e Halmosi-szinten általánosítani, de ha igen, akkor egy palack évjárat-azonos merlot és döbbenetes mennyiségű kadarka elfogyasztása után azt tudom mondani, hogy ez az offline pince jelentősen több figyelmet érdemelne. A borok ugyanis nemcsak valósak, hanem kifejezetten karakteresek, Szekszárd vonatkozásában pedig minimum figyelemreméltóak. Utóbbiból furmintfan is magába dolgozott háromnegyed liternyit a közelmúltban, így előtúrtam néhány hónapos jegyzeteimet, hogy tapasztalatainkat összegyúrva egyesítsük erőinket.
unnamed.jpg

Tovább
8 komment

Újvilági sauvignon blanc sor ráadás pinot noir kvartettel

2015. április 30. 06:00 - furmintfan

Ennek a posztnak a története annyi, hogy az egy évvel ezelőtti sauvignon blanc-kóstolón néhány tétel végül nem került felbontásra, ezek mellé összegyűlt még sok-sok - főleg marlborough-i - bor. Végül igen tekintélyes sor állt össze, ezen "szaladtunk" végig, majd néhány pinot noirral fejeltük meg az egészet. A 2 chilei borral kezdtünk, utána Új-Zéland és azon belül is Marlborough következett 11 tételen keresztül. A bónuszként megkóstolt négy pinot noir már négy különböző országból érkezett.

 

ujvilagsb.jpg

Tovább
5 komment

Nagy Kékfrankos Kóstoló a Mátrai Tőkésekkel

2015. április 29. 06:00 - rszabi

kekfrnakosmost2015.jpgKözhely vagy sem, egy átlagos borrajongónak már tényleg felesleges bevezetőt írni egy Mátrai Tőkés kóstoló elé, így nem is teszem. Elég mondanivalóm van a borokról így is, így el is kezdeném:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább
5 komment

Somló újratöltött – így láttuk mi

2015. április 28. 06:00 - ungert (törölt)

Zseniális, párját ritkító ötlet az, amit a Somló borászai másodjára összehoztak a Gellértben. Talán ez a legfontosabb kijelentése a prológusnak. Az újratöltés olyan üzeneteket volt képes hitelesen és közhelymentesen közvetíteni a sokszor önnön problémáiból kimászni képtelen hazai szeszközélet már-már visszataszító atmoszférájában, mint az összefogás és a kritika elfogadásának képessége. A szabdalt, sokféle érdek által többféleképpen irányított magyar borászszakma dacára a somlói termelők a tavalyi botrányos visszhangú mélyrepülés után másodjára is összehoztak egy húszboros, reprezentatívnak mondható borvidék-mintát, és megmutatták azt az úgynevezett hangos-véleményformáló közepes- és nagyfogyasztóknak. Akik tavaly is végigitták magukat a Cartwright Éva és Balogh Zoltán vezette rendezvényen, szinte egybehangzóan állították, hogy a mélyrepülésből még a becsapódás előtt sikerült visszahozni a gépet. Én idén estem át a tűzkeresztségen, ezért nincsen viszonyítási pontom, de talán megfelelően fogalmazok, ha azt mondom: a mezőnyt nem volt nehéz differenciálni, a sor lefedte a teljes élménypalettát a botránytól a klasszisig. Az arányokon viszont lesz még mit finomítani, ez egészen biztos.

sut.jpg

Tovább
113 komment

Hegyaljai hétvégék - Bodrog Borműhely

2015. április 27. 06:00 - furmintfan

A Bodrog Borműhely meglátogatása már régi adósságom volt. Hajdú Jánossal a tavalyelőtti Mindszenthavi Mulatságon jól elbeszélgettünk, utána összefutottunk a tavalyi Nagy Tokaji Borárverésen is, egy helyszíni kóstoló már többször szóba került. A borokkal "fesztivál-kóstolás" szintjén többé-kevésbé képben voltam, hála a Furmint Februárnak, a Hárslevelűk Éjszakájának és a Tokaj Grandnak, és egy-két random találkozásnak, de nyugodtabb körülmények között, teljes vertikumában sosem kóstoltam végig a kínálatot. Legfőbb ideje volt, mert a borok kimondottan tetszettek. Végül idén áprilisban sikerült egy teljes délutánt a komolyabb ismerkedésre szánni Bodrogkisfaludon.
Hajdú János és Farkas Krisztián a főiskolán ismerkedtek meg, majd a két barát 2007-ben alapította meg a Bodrog Borműhelyt. A saját ültetvények mellett bérelnek is területeket, Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud, illetve Tokaj-Tarcal szomszédságában elterülő dűlők borait zárják palackba. A borok neutrális karakterű fajélesztővel erjednek, többnyire használt hordóban érlelődnek, néhány tételnél kisebb arányban új hordókat bevetnek. A dűlős száraz fajtaborok mellett a Miklós Csabi ötlete alapján Mesés névre hallgató késői szüret és megfelelő évjáratokban aszú alkotja a szortimentet. 

bodrogbormuhely1.jpg

(Kilátás a Lapis-tetőről)

Tovább
2 komment
süti beállítások módosítása