Az Olaszrizling Október kapcsán tartott „Olaszrizling Somlón” című kiváló mesterkurzuson vettem részt, amely a Kreinbacher birtok olaszrizlinggel kapcsolatos életútját mutatta be és felidézte az idén tizenhárom éves pincészet történetének főbb állomásait. Az érett borokkal szegélyezett előadást a birtok alapításától jelen lévő Baráth Sándor, valamint a borász, Várszegi György tisztelték meg jelenlétükkel. A beszélgetést Tóth Adrienn moderálta.
Kezdjük talán a pince történetével. A Kreinbacher Birtokot 2002-ben alapította Kreinbacher József. Az elsődleges cél egy minőségi kisbirtok létrehozása volt. 2004-ben azonban Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, ennek köszönhetően támogatások és pályázati alapok nyíltak meg, így érdemesnek tűnt egy picit nagyobb méretben gondolkodni. A birtok végül a 40 hektáros méretnél állt meg. A kisbirtokhoz elképzelt termelési filozófia azonban maradt, a cél a borvidékhez hű hordós erjesztésű és érlelésű tételek készítése volt. Ehhez zömmel 500 literes hordókat használtak, főként francia, kisebb részben osztrák kádárműhelyek termékeit. A borászat jellegzetes épületét 2005-ben adták át, amelyet hat év alatt sikerült kinőni. 2011-ben készült el – szintén EU-s támogatások bevonásával – a hegy lábához simuló, egymillió palack kapacitású borászat és pezsgőüzem. Az új helyen megfordult a hordó-tartály arány, a borok nagy része ma már tartályban erjed és érik, amely az időközben bevezetett egészfürtös feldolgozással együtt határozott stílusváltást eredményezett. A szőlőket igen dicséretes módon 2008-tól kezdve organikusan művelik. Bár nem volt témája az előadásnak, de szúrjuk ide, hogy az első pezsgők 2014-ben készültek el a champagne-i Paul Bara szakmai támogatásával, elsősorban furmint fajtából. 2015-től a birtok látogatóközponttal, bisztróval és szálláshelyekkel várja a Somlóra érkező turistákat. Ez utóbbi azért is lényeges, mert pont ez a két dolog hiányzott a hegyről: a jó szállás és az élvezetes étkezési lehetőség.
A Kreinbacher Birtok szőlőinek egynegyede olaszrizling, kb. 10 hektáron gazdálkodnak vele. A fajta előnye a megbízhatóság, az ellenálló képessége jó és művelni is egyszerű, más fajtákkal összehasonlítva kevesebb zöldmunkát igényel. Jól igazodik a somlói klímához, amely évenként 1950-2000 óra napsütést és 650-700 mm csapadékot jelent. Mivel a birtok száraz borokat készít, a botrytisz jelenléte nem kívánatos, amennyiben mégis megjelenik a bogyókon, akkor lehetőleg már a szedéskor válogatás áldozatául esik.
A védett eredetű somlói borokra vonatkozó szabályozás szerint minimum 6 hónap hordós érlelés és 3 hónapos palackos érlelés az előírás. A birtoknál az erjesztés esetenként spontán, de többnyire saját élesztőszelekcióra támaszkodik. A Kertészeti Egyetemmel együttműködve korábban kiszelektáltak 20-30 közötti törzset, majd az erjesztési kísérletek során a legjobb 3-4 darabot különítették el. A szüret előtt ezeket az Egyetem felszaporítja, majd erjesztéskor ezzel oltják be a mustokat.
A kóstolt borok:
Olaszrizling 2013
Somlón ideális év. 2009 adta az utolsó önálló olaszrizlinget, négy évet kellett várni a következőre. A szüret szeptember közepe és október eleje közé esett. Részben fahordóban (500 és 1500 literesek), részben tartályban erjedt és érett, végül ezeket házasították.
Nehézkes és fedett illat, olajos magokkal, fura fás hatással, enyhe vajassággal, seprőn tartás jellegzetes illatával. Tartalmas-testes, de viszonylag neutrális, a zöld gyümölcsös vonalat viszi. Sava emelkedett, nyersbe fordul. A korty kissé üres, nem túl definiált, benne fa, olajos magvak, fehér húsú gyümölcsök és némi kesernye a végén. 5p-
Szent Ilona Olaszrizling 2009
Nagyméretű francia és osztrák hordókban (5-20 hektó) erjedt részben spontán, részben a szelektált élesztővel.
Szép és tiszta illat, a fát már beépítette. Fehér húsú gyümölcsök, virág, naspolya, olajos magvak, méz és viasz köszönnek benne vissza. Olajosan testes, már érettséget mutat. A meleg év miatt lomha a korty, szinte elomlik a szájban. Kissé üres a közepe, a fát ugyan magáévá tette, de egyértelmű a borra tett határozott befolyás. Szép fehér húsú gyümölcsösség, közepes lecsengés, magas alkohol. 5p+
Szent Margit Olaszrizling 2008
Évjárat: Hűvös, csapadékos év, összességében átlagos évjárat. Ebben az évben készültek dűlős olaszrizlingek, főként idősebb ültetvényekről (30-110 év). Francia hordókban erjedt és érett, főleg nagyobb méretűekben.
Mély szín, sárgás arany. Rendkívül szép és komplex illat, aszalt gyümölcsökkel, fehér virágokkal, mogyoró, mandula és kiemelkedően integrált fás-fűszeres hatással. Némi szellőzés után egy enyhe mentolosság is megjelenik, ami abszolút nem jellemző a somlói borokra. Kóstolva olajosan testes, somlaiasan gyümölcstelen, inkább olajos magvak, némi méz, egy kevés aszalt fehér húsú gyümölcs és polifenolos héjasság adják karakterét. A korty eleje itt is üres, a szerkezet szinte elomlik a nagy beltartalom közepette, a lecsengésre viszont szépen visszajön. Elég meglepő ez azért egy olaszrizlingtől így 7 évesen. 6p-
Aranydomb Olaszrizling 2008
Mély szín. Illatában itt is olajos magvakra, fás-fűszerekre, fehér virágokra és egy kevés zöldességre bukkanhatunk. Olajosan krémes, fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök jellemzik. Elég definiálatlan, a korty eleje szintén üres (így érik a somlói olaszrizling?), a nagy beltartalomba itt is polifenolos héjasság vegyül. 5p
Szent Ilona Taposó-Kút 2006
Kiemelkedő évjárat, 80% olaszrizling. Enyhén mézes, finoman fűszeres, vaníliás-virágos illat, szinte kortalan. A korty olajos, már természetesen érést mutat, de meglepően életteli. Emelkedett sav, a tökéletesnél egy picit több fa domborítja. Tagadhatatlanul olaszrizlinges, érett citrusokkal, kesernyés-fanyar lecsengéssel. Az elég sok sav mellé érezhető cseresség is társul, a fentiekhez hasonlóan héjas, áztatott karakterű, amely rusztikus irányba tereli. Hosszú lecsengés, meglepően életben van. 5p+
Öreg Tőkék Bora 2006
Olaszrizling, hárslevelű és furmint házasítása. A pincészet keresett brandje, 25 évnél idősebb tőkékről származik az alapanyag. Mély sárga-arany szín. Idősödő illat, erősen palackbukés, olajos magvas, idősödő citrusokkal, almával, egy kevés trópikussággal, birsalmával, kellemes virágossággal. Elég komplex. Testes, kiválóan textúrált, sava enyhén emelkedett. Aromáit érett citrusok és a szépen beépített fa adják. Abszolút a csúcsán, vagy inkább már utána valamivel. Az utóíz fárad, benne egy kevés cider és jelentős kesernye. 5p
Öreg Tőkék Bora 2013
Az olaszrizling a bor felét adja. Szép illat, vonzó virágossággal, fehér húsú gyümölcsösséggel. A már említett stílusváltás kézzel fogható. A testesség bár somlaias, de visszafogottabb, citrusok, lime és zöld gyümölcsök, nyári alma képviselik az aromákat. Hordót nem nagyon érezni, jó arányok és élénk sav jellemzik. A savanyú gyümölcsös zamatokhoz kis seprősség és fanyar-kesernyés utóíz társul. Lehetne intenzívebb. 5p+
Köszönet a kiváló mesterkurzusért, ahol a közönség meggyőződhetett róla, hogy a hordóban erjesztett és érlelt somlói olaszrizling közel egy évtizedig simán elvan. Külön jó volt mindezt látni egy igen tisztán dolgozó birtok interpretációjában. Ugyanakkor számomra továbbra sem dőlt meg az a tétel, hogy az olaszrizling nem képes igazán komoly bort adni. De lehet nem is kell tőle többet várni, csak a megbízható gondtalanságot. És ezt a Kreinbacher Birtok olaszrizlingjei maradéktalanul teljesítették.
(Az Olaszrizling Októberre a szervezők hívtak meg, amit nagyon köszönök! A mesterkurzusért fizettem. A képet a szervezőktől kaptam.)
A Kreinbacher Birtok honlapja: http://www.kreinbacher.hu/
Az Olaszrizling Október honlapja: http://olaszrizlingoktober.hu/