A Borrajongó

Badacsonyi Bor7 - Laposa, Villa Sandahl, VáliBor

2014. augusztus 07. 06:00 - furmintfan

A nyár folyamán eltöltöttem néhány hétvégét a Balaton északi partjának különböző részein, és természetesen minden alkalommal szorítottam egy kis időt boros programoknak is. Birtoklátogatásra most nem került sor, de mivel sok borásznak van valamilyen formában „előretolt helyőrsége”, és nyáron egyébként is egymást érik a borfesztiválok a tóparton, nem volt nehéz elmerülni a Balaton-környéki borok széles kínálatában.

A Badacsonyi Borhetek immáron majdnem három évtizede kínál kéthetes programot a július utolsó két hetében Badacsonyba látogatók számára. Országosan ismert borászatok mellett boraikat főleg helyben árusító badacsonyi pincészetek is megjelennek a fesztiválon. Utoljára 2010 hírhedten esős nyarán sikerült este is meglátogatnom a rendezvényt egy bormámoros hétvége alkalmával, bár emlékeim szerint akkor még nem tarkította az esténként fellépő számtalan zenekar a programkínálatot. Azóta két év kimaradt, tavaly és idén pedig csak néhány órás délutáni terepszemléket sikerült összehozni. Egyszer kíváncsiságból megnézném milyen a hangulat az éj leszálltát követően, de a kóstolásnak a délutáni nyugodt órák kétségkívül jobban kedveznek. Idő szűkében végül három pincészet szortimentjét sikerült többé-kevésbé megvizsgálni.

badacsonylaposa3.jpg

 

Laposa Pincészet

Laposáéknál kezdtem a sort. A „Friss” sorozat szerintem megbízhatóan jól teljesít reduktív alapbor-szinten, a premium szárazak között találunk érdekes kísérleteket, mint több tanúhegy termésének különböző vagy éppen azonos fajtából készült házasítását.

badacsonylaposa2.jpg

Friss Olaszrizling 2013

Friss virágos, szőlős, zöldalmás ornamentika, pici citrusossággal. Könnyed, üde, jól iható bor, nyárra éppen ideális. Stabil 4p

Friss Illatos 2013

2013-ban zenit és muscat ottonel házasítása egy csipetnyi hárslevelűvel. Virágos, szőlős illat- és ízvilág ismét, az olaszrizlinghez képest azonban kicsit neutrálisabbnak és lazább szerkezetűnek hat. Az olaszrizling egy árnyalatnyival jobban tetszett. 4p

Pinot Noir Rosé 2013

Édes piros bogyós gyümölcsös jegyek jellemzik, cseresznyével, szamócával. Az átlagnál valamivel húsosabb rosé, picinyke maradékcukor is gömbölyít rajta. 4p

badacsonylaposa1.jpg

4 Hegy Olaszrizling 2013

A Csobánc, a Szent György-hegy, a Badacsony és Somló olaszrizlingje, ahogy 2012-ben is. Még mutat egy kis rendezetlenséget, a friss fehér húsú gyümölcsös, virágos és cukorkás jegyek mellett némi élesztősség is felfedezhető. Arányos szerkezetű, körtés, almás, finoman zöldfűszeres, enyhén minerális aromatikával, közepes hosszúságú fanyar lecsengéssel. Egy kis érés a palackban előnyére válhat. 5p

Rizling2 2013

Ebben az évjáratban már 100%-ban rajnai rizlingből készült, ami nem is vált hátrányára. Illatában őszibarack, sok fűszer, pici füst. A savak jó intenzitással nyitnak és elég hosszan ki is tartanak. Friss citrusos jegyei mellé a hordós érlelés biztosít egy diszkrét fűszerességet, miközben sós-ásványos jegyek is felbukkannak. Jó döntésnek bizonyult, hogy kimaradt a „rizlingnégyzetből” az olaszrizling. 6p

Bazalt Cuvée 2012

Három fajta házasítása: a rajnai rizling a Csobáncról, a juhfark a Somlóról, az olaszrizling a Szent György-hegyről érkezett. Az alma és a fűszerek mellett illatában megjelenik egy hangyányi sósság és termálvíz. Az eddigieknél teltebb, gömbölyűbb bor, mégis tudja tartani az egyensúlyt. Ízében eleinte az illatban megismert alma és fűszeresség dominál némi sóssággal karöltve, majd a korty második felében beköszön egy meglepő és kissé oda nem illő tutti-fruttis gyümölcsös vonal. 5p

Kéknyelű 2012

Virágos, nyári almás, körtés karakter, a lecsengésben finom fanyarsággal. Valahogy most nem fogott meg. Szerkezete arányos, de nem igazán emelkedik ki az átlagból, ahogy ornamentikában sem nyújtott különösebben emlékezeteset. 4p+

Príma 2012

Félédes szürkebarát. Édes barack és alma, pici grillázs jelenik meg díszítőjegyként, ízben már-már kicsit sültalmásba is fordul. A savak a korty második felében kezdenek el dolgozni inkább, de nem tartanak sokáig. Laza szövésű, kissé egysíkú aromatikára építkező, de jól iható bor. 4p

Késői Zeus 2012

A zeusz Király Ferenc által a bouvier és az ezerjó keresztezésével Badacsonyban nemesített fajta. Halvány arany színű, kissé zárt illattal, amelyben először a fa kerül előtérbe, mellette sárgabarack tűnik fel. Ízben is a botritiszes, sárgabarackos, fás aromák vetélkednek, de egy idő után halványan egy pici kenyérhéj is megjelenik, miközben a fa kissé érdessé teszi a kortyot. 4p+

Villa Sandahl

A Villa Sandahl-ról Akov minden részletre kiterjedő írást kanyarított itt. A pincészet 2013-as borai közül kettő itt, a borfesztiválon debütált, a csúcsborok még pihennek. A borászat mostanában csak a rajnai rizlingre koncentrál – a pince által preferált borkészítési eljárás mellett ez a fajta jobb eredményeket produkált -, az olaszrizling termést egyelőre eladják. Ennek megfelelően én is csak rajnai rizlingeket kóstoltam, több évjáratból, ár szerint egyre feljebb lépkedve a sorban.

badacsonysandahl1.jpg

Golden Line 2008

Petrolos, propoliszos, érett almás illat és ízjegyek jellemzik. Szép érettséget mutat, de nem hat elöregedettnek. A savak kerekre csiszolódtak, de szépen tartanak, a 14,6% alkohol meglepően jól beépül a bor testébe. 5p

Gold Standard (Silver Line) 2013

Nagyon tiszta és intenzív illat, különféle friss almás jegyek tömkelegével. Jó savak, pici maradékcukor, közepesnél hosszabb lecsengés, a kortyban is sokféle alma íze, amihez mintha némi ásványosság-érzet is társulna. 6p

All of a Kind (Silver Line) 2013

Vonzó illatában őszibarack, édes citrusok, zöldalma és finom virágosság. Az előző bornál lendületesebb, feszesebb szerkezetet mutat, több citrusos jeggyel, szép egyensúllyal. 6p

Capuccino Oil (Silver Line) 2011

Petrol, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack és körte jellemzik illatát, ízét inkább édes citrusok, lédús őszibarack és némi kőporos ásványosság. A maradékcukor jól érezhető, de a savak kellően megtámogatják. 6p

Multiplexor (Silver Line) 2012

Nyári almás, barackos, finoman vaníliás és fűszeres illat, trópusi gyümölcsös mellékzöngékkel. Az évjárathoz képest meglepően jó savakkal bír, elegáns, csiszolt bor, ízében őszibarackkal, citrusokkal, ananásszal, finom fűszerességgel. 6p

Laundry Hanger (Golden Line) 2012

Ugyanúgy nagyon tiszta, de visszafogottabb, ugyanakkor talán mélyebb illat az előző borhoz képest, különféle fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, citrusokkal, lime-mal. Szerkezetét illetően hangyányit lágyabbnak, simábbnak tűnt az előző bornál, a korty végét finoman melegítő alkohollal. A gyümölcsös, fűszeres, ásványos ízjegyeket közepesnél hosszabb, fanyar lecsengés követi. 6p+

Magic Rain (Golden Line) 2011

Egy kevés petrolosság illatban itt is tetten érhető, mellette sok fehér húsú gyümölcs, minimális trópusival gazdagítva, citrusok, fűszer, csipetnyi méz és virágok. Gazdag, elegáns bor, teltebb karakterrel, széles savakkal, gazdagon díszítve fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, finom vaníliás fűszerességgel. 6p+/7p-

badacsonysandahl2.jpg

Recept (Silver Line) 2010

Fehér húsú gyümölcsös illat, pici virágossággal, nyári almával, körtével. A savak feszesek, remek arányt tartanak a 8 g/l maradékcukorral, egyszerre biztosítva kellő élénkséget és kerekséget a bornak. A fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, édes citrus mellett köves ásványosság is visszaköszön ízben. Szépen belakta a palackot, de még friss jegyeket is mutat, a lecsengés is kellően hosszú. 6p+

The Stamp (Golden Line) 2010

Nem frissen nyitott palackból kaptam, talán részben ez okozhatta, hogy úgy tűnt, előrehaladottabb állapotban van, mint a Recept, de a Badacsony New Yorkban kóstolón is éreztem már rajta ugyanezeket a tercier aromákat (gomba, avar, petrol, szárított gyümölcsök, méz, idővel minimális kenyérhéj). Ízben több frissességet mutat, mint illatban, érett fehér húsúakkal, almával, körtével, érett citrusokkal, pici maradékcukorral, kerek savakkal, jól összeérett struktúrával. Ez a palack 6p-

VáliBor

Váli Péter szinte egész eddigi életét a vendéglátás és a gasztronómia bűvkörében élte le. Badacsonyörsi szőlőbirtokát 2000-ben alapította meg, n borokat is készít. A borokat illetően eddig jó tapasztalataim vannak. Sajnos az időm kicsit szűkre volt szabva, így most nem értem a sor végére.

badacsonyvali.jpg

Budai Zöld 2013

Friss zöldalmás, virágos jegyek uralják, ízben némi citrusossággal párosulva. Jó arányokat mutat, de még picit nyersnek tűnt. 4p

Olaszrizling 2012

Édes nyári almás, fűszeres illat pici vaníliával és kókusszal. Jó savak, szép hordóhasználat jellemzi, utóbbi sok fűszert ad a bor ízéhez, de anélkül, hogy túlságosan ráülne a gyümölcsökre. A fehér húsú gyümölcsök, grillázs, és hordófűszerek mellett fajtajelleges, de mérsékelt mandulás fanyarság is beköszön. 5p+

Szürkebarát 2012

Ahogy a pincészetnél szokás, kb. 3 nap héjon áztatással készült, ennek köszönheti rózsaszínes-narancsosba hajló árnyalatát. Illatban őszibarack, mangó, pici hordófűszer, sőt némi piros bogyós gyümölcs érezhető. Savai lehetnének valamivel élénkebbek, a fát pedig nem integrálta még teljesen, de legalább hordoz egyediséget. Ízében őszibarack, fűszerek, pici szamóca, leheletnyi fa, majd fanyar lecsengés. Valószínűleg fejlődik még, most a futó találkozás alapján 5p-

Luca Bora 2013

Muscat ottonel (80%) és budai zöld (20%) házasítása. Friss illatában szőlő, virágok, muskotályos jegyek, pici keleti fűszer. Jó savakra épül, könnyed, kevés maradékcukorral. Ízében friss citrusok, keleti fűszerek, szőlő. Kedves, behízelgő bor. 4p+

Kéknyelű 2012

Ennél a bornál kellett sietősebbre vennem a tempót, néhány szót meg egy hozzávetőleges pontot véstem fel magamnak: fűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös, picit kókuszos aromatika, jó arányok. 5p

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr896573717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2014.08.09. 13:06:09

Számomra ennél az olaszrizling jóval gyengébbnek, a budai zöld viszont jobbnak tűnt. Előbbi nekem lusta, nincs semmi lendület, és egyértelműen túlzó a fa, az utóbbi pedig szinte hibátlan, feszes, neutrális (jó értelemben - nincsenek nagy mélységek, de nagyon tiszta) fehérbor.
süti beállítások módosítása