A Borrajongó

Villa Sandahl látogatás

2012. szeptember 12. 06:00 - akov

Már hosszú hónapok óta terveztem, hogy ellátogatok Badacsonyba a svéd érdekeltségű Villa Sandahlhoz. Mielőtt odaértem volna, már az egész sajtót bejárta a balkánian levágott öreg tőkés rajnai rizling ültetvény híre. Nem kell megijedni, nem erről lesz most szó. Egyrészt annyian és annyi félét írtak az ügyről – vádoltak, pro és kontra érveltek vagy ujjal mutogattak –, hogy halálosan unalmas lenne ezt tovább citálni. A rendőrség nyomoz, reméljük a tőkék többsége meg fogja úszni és pont kerül majd a példátlan rombolás végére. Most inkább vegyük nagyító alá, mit is csinálnak a svédek ezen a bazaltorgonákkal tűzdelt furcsa tanúhegyen.

badacsony_naple.jpg

A Sandahl família szinte a véletlennek köszönhetően „pottyant” le Badacsonyban. Az alapvetően saját vállalkozásokat vivő Sandahlok szerettek volna valami örömtelit, a családot összehozó-összetartó dolgot mívelni. A borkóstolásban és borgyűjtésben korábban elmerülő Christer Sandahl ötlete, miszerint készítsenek bort, mindenkinek nagyon tetszett. Egy magyar barát javaslatára először Somogyban néztek körül, de nem tűnt túl jónak a terület. Mikor azonban hazafelé tartottak, szemük megakadt a Balaton túlpartját uraló Badacsony-hegyen és el is határozták, legközelebb majd megnézik maguknak. Hamarosan vissza is tértek és – látva a remek adottságokat – szimatot fogtak.

Az első lépéseket a 3.4 hektáros Kezdet (Genesis, korábban Zsuzsanna) dűlőben tették meg, itt rajnai rizling, szürkebarát és zeusz fajtákkal indultak. A zeusz karakterét eleve nem kedvelték, a szürkebarát pedig rosszul muzsikált a száraz és forró években, így mindkét fajtát rajnai rizlingre oltották át. Ahogy teltek az évek, további területeket vettek bérletbe és hozzáfogtak az ültetvények átalakításához. Jelenleg hat dűlőben mintegy 10 hektár területet művelnek (ld. térkép). A birtoktól nyugatra fekvő Püspökkert dűlő (korábban Helbeck) 2.2 hektár, itt szintén szürkebarátra oltottak rajnai rizlinget. A kissé feljebb található Püspökudvar (Bishop Backyard) 2 hektár rajnai rizlinggel, míg a mellette lévő aprócska Ékkő (Gemstone) 800 négyzetméter furminttal járul a területekhez. Utóbbinál megint csak a szürkebarát esett áldozatul, ezentúl Szepsy-féle Úrágya furmintként folytathatja karrierjét. A kissé lentebb fekvő Gróf-domb (Earl Ridge) 2.4 hektár, itt megmaradt az öreg tőkés, apró fürtös olaszrizling. Végül, a Kezdet felett található 0.4 hektáros Magány (Solitude) pontosan azt az öreg tőkés rajnait rejti, amelyet pár hete letaroltak.

villasandahlvineyards5.jpg

A birtok első évjárata a 2004-es volt, feldolgozó és érlelő kapacitás hiányában a bort egy helyi gazdával készítették el, de az eredménnyel nem voltak elégedettek. A 2005-ös termést csak szőlőként adták el. 2006 és 2009 között a borok egy közeli, meg nem nevezett pincészetben készültek. Az elzászi recept és munkafolyamat adott volt, azonban néhány dolog mindig félrecsúszott és a svédek által áhított minőség elmaradt. 2010-ben végül megtalálták Bakó Ambrust, aki az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetéből igazolt a badacsonyi svéd csapatba. Paradox módon az országosan gyalázatosnak tartott 2010-es évjárat hozta meg a várva várt sikereket. Mondani sem kell, hogy Bakó Ambrus jóval pontosabban, jóval nagyobb gonddal hajtotta végre ezt a bizonyos receptet, sőt néhány apró változtatásának hála már az első évben látványos eredmények születtek: a 2010-es rizlingek ablakot nyitottak a világra és nemzetközi aranyesőt fakasztottak. Az álmodott cél karnyújtásnyira került, sőt talán még ennél is közelebb.

Bakó Ambrussal a Kezdet dűlő közepén lévő, takaros Sandahl-villa elegáns termében ülünk. Ambrus elsőre megnyerő modorú, céltudatos és kora ellenére már vagy hét évjárat kismilliónyi mikró-tételét tudja maga mögött. Igaz, nem borász ő, de molekuláris biológusként talán nem is lehetne jobb háttere a borkészítéshez. Ambrus szívesen megosztja velünk a Sandahl borok készítésének minden mozzanatát, hamar kiderül, hogy itt sincs titok, csak pontosan, tudatosan és tisztán kell dolgozni. Elsőként a szőlőültetvényekre térünk ki. A művelés „hagyományosnak” mondható, igaz gyomirtót nem használnak, de más vegyszert is csak ésszerűen adagolnak. A talajt nem lazítják és nem is trágyázzák, eszük ágában sincs nagyobb hozamokat elérni. A szegényes talaj és a nagyüzemtől örökölt alacsony tőkeszám miatt hektáronként alig két tonna gyümölcs az eredmény. További terméskorlátozásra – ilyen alacsony hozam mellett – nincs is szükség. Tervezik a sorközöket betelepíteni, így a jelenlegi 2.350 helyett akár 4.700 tőke is lehet majd hektáronként.

Saját pince hiányában egyelőre a borok a Bazaltbor Badacsony Kft-nél, többnyire saját eszközökkel készülnek. Ahogy már említettem, a Sandahl-féle borkészítés az elzászi receptet követi. A gyakorlatban ez egy egész fürtös préseléssel indul. Ennek oka, hogy a must polifenol tartalma a lehető legalacsonyabb legyen. A második lényeges lépés a préslé frakcionálása. Ahogy a pneumatikus prés dolgozik, először egy poros, többnyire kesernyés must jön ki a szerkezetből, amit borkészítéshez nem használnak fel. Ezt az első frakció követi, ami már egy tiszta, de még zavaros megjelenésű must. A második frakció ennél még tisztább, ahogy a törköly tömörödik, egyre jobban szűri a mustot – magyarázza Ambrus. Az első frakció adja a korábbi „silver line” borokat, ebben a mustban kevesebb a cukor, kevesebb a sav és valamivel több az íz és illat, de kesernye is megjelenhet benne. A második frakcióból a „golden line” típusú borok készülnek, itt több sav és cukor az eredmény, valamint nincs kesernye. A kétféle must leválogatása – bár egyszerűen hangzik –, de körülményes, folyamatosan vizsgálni kell a tisztaságot és ennek megfelelően irányítani a folyadékot. Sőt, a préselés közbeni lazítások után, ismét az első frakció jön, majd megint a második, szóval oda kell figyelni.

Az erjesztés acélban, irányított körülmények között történik. Enzimet nem használnak, fajélesztőt viszont igen. Egy elzászi grand cru ültetvényről kitenyészett törzset alkalmaznak, ami nagyon lassan és alacsony nitrogénszint mellett is dolgozik. Előfordul, hogy egy-egy bor akár öt hónapig erjed. A hőmérsékletet 10-12C° között tartják, de erjedési problémák esetén sem emelik 14C° fok fölé. Az alacsony terhelés és a tőkeszám miatt a termelés egyelőre minimális. 2010-ben 4.300, 2011-ben 5.800 palackot töltöttek le, de ebben az évben már 9.000 üveg körüli mennyiségre számítanak. 2010-től megszűnt a silver és golden line megkülönböztetés, de a must frakcionálásából adódóan így is egy alapbor és egy magasabb szintű rizling kerül a piacra. Ugyanettől az évtől a korábbi avíttas címkék eltűntek, helyüket merész és igen ötletes kreációk foglalták el. Minden bor nevét és címkéjét az adott évjárathoz köthető humoros vagy emlékezetes esemény ihleti. Ezekről szándékosan nem írok, akit érdekel, bátran látogassa meg a pincét, hogy egy jó rajnai mellett autentikus szájakból ismerkedjen meg a történetekkel. A kóstolt borok:

Rajnai Rizling Golden Line 2006

5-6g/l maradékcukorral készült. Illatában minimális illót érezni, virágot, szőlőt, petrolt és túlérett gyümölcsöket. Nem rizlingesen filigrán, inkább nehézkes. Kóstolásra testes, sűrű, szőlővel, almával, citrussal, enyhe töppedt hangulattal. A savak állaga nem valami szép, hiába próbál takargatni a nagy beltartalom. Nem teljes tiszta, kis illót is érezni, a lecsengést némi kesernye rontja el. 4/5 pont. 1.100Ft 12,5%.

Pinot Gris Golden Line 2007

Nagyon kései szüret benyomását kelti, igaz vannak fehér húsú gyümölcsök is, de dominánsabbak az aszaltak és az olajos magvak. Nagyon-nagyon magas az alkoholtartalma, a kissé oxidált karakter mogyorót, olajos magvakat hoz képbe. A sav kevés, a bor összességében fáradt és kissé üres is. 4 pont. 1.100Ft. 14,5%.

Rajnai Rizling Silver Line 2008

A Riesling du Monde 2010 ezüstérmese, a Decanter World Wine Awards (DWWA) 2010 bronzérmese. Édeskés illat, érett és lédús fehér húsú gyümölcsökkel, golden almával. Letagadhatatlan a rajnais karakter, elég intenzív is. Kóstolásra testes, szerethetően élénk sava van, de aromáiban nem túl intenzív. Citrus, grapefruit, golden alma, kevés túlérett jeggyel. A lecsengés közepes, egyértelműen jobb a bor, de a magas alkohol és a késői szüret árnyalja a fajtától elvárt frissességet. Erős 5 pont. 14,0%

Rajnai Rizling Golden Line 2008

DWWA bronz. Nem túl intenzív, kis alma és virág adja a tiszta illatot. Telt, kissé sós, kapjuk a fehér húsú gyümölcsöket, citrusokat és almát. A lecsengés hosszú, de a bor nem túl intenzív, az alkohol picit magas. Már napok óta nyitva a palack, lehet ezért volt a vártnál egyszerűbb. Ez is erős 5 pont. 14,5%

Recept 2010

Riesling du Monde és DWWA 2012 arany, a silver line vonal utódja. Az évjárat savai 8-9g/l maradékcukrot álmodtak a borba. Óriási a változás. Lehengerlő a penge tiszta illat, ez már nagyon rajnais, szőlős, szőlővirágos, finoman gyurmás. Telt, a közepesnél intenzívebb, a masszív, citrusos savaknak jól tart ellen a cukor. Igazi rajnais világ ez, zöld gyümölcsök és virág adják a zamatos ízképet. Hosszú lecsengés, frissesség, tisztaság. Ezúttal az alkohol is besimul. Remek bor. Erős 6 pont. 5.800Ft. 13,5%

stamp.jpgThe Stamp 2010

Riesling du Monde és DWWA 2012 arany, Pannon Bormustra csúcsbor. Golden line. Nagyon kellemes, tiszta, édeskésnek ható illat, fehér virággal, szőlővel, zöld gyümölcsökkel, de kissé zártnak érzem. Testes, kóstolásra is rettenetesen tiszta, a lédús fehér húsú gyümölcsök, grapefruit és egyéb citrusok munkálnak a marcona, de igen imponáló savak ellenében. Nagyon hosszú utóíz, jól illeszkedő alkotók, elbújó alkohol. Egészen biztos vagyok benne, hogy száraz fehérben ez egy országos csúcs 2010-ben. Igaz, a savak kemények, talán az időnek szólnak. Nagyon szép munka. Sima 7 pont (90-91). 7.500Ft. 14,0%

Capuccino Oil 2011

Drbarta pár nappal ezelőtt kóstolta, erős 6 pontra értékelte. Silver line ekvivalens. Intenzív, kellemesen édeskés illat, ez is nagyon-nagyon tiszta, lédús fehér húsúakkal, de pici füsttel és zöld gyümölccsel is kecsegtet. Kóstolásra is intenzív, nagyon kerek, nagyon behízelgő, jóval visszafogottabb és finomabb szerkezetű savakkal operál. Lédús alma, őszibarack, szőlő és társaik. Nagyon vonzó, nagyon tiszta és szép hosszú lecsengés. A többi borhoz képest elhelyezve én 6/7 pontot (89-90) adok rá. 5.800Ft. 13,0%

Magic Rain 2011

Golden line vonal. Édeskés, kellemes, vonzóan finom és tiszta illat, füsttel, gyurmával, virággal, szőlővel, golden almával és más gyümölcsökkel. Telt érzetű, szinte vastag, de nem hömpölyög, inkább elegáns hatású. Nagyon finom, jó állagú sav adja a remek szerkezetet és a friss megjelenést. Kis CO2 emeli a jóleső borzongást. A közepesnél intenzívebb, tanítani valóan hozza a rizlinges gyümölcsös-virágos aromákat. Minden végtelenül passzentos és összecsiszolódott, aligha lehet belekötni a borba. Remek lecsengés, ivásért kiált. Hazai rajnai rekorder. Bivalyerős 7 pont (92). 6.800Ft. 13,0%

Give Me Five Olaszrizling 2011

Drbarta tegnap kóstolta itt. A Gróf dombról készült, 45 éves korú tőkékről, nagyon alacsony hozammal. A technológia a rajnainál leírtakkal megegyezik, ő is golden line ekvivalens. Édeskés, füstös, erőteljesen rajnais hangulat, a virágos-zöldalmás vonalat talán inkább a fajélesztő, mint az olaszrizling kölcsönzi a bornak. Megkóstolva szintén az az érzetünk támadhat, hogy itt bizony német barátunk zakóját akasztották a mi rizlingünkre. A sav persze jóval visszafogottabb, kissé talán lágynak is hat a bor. Áttetszően tiszta ő is, a már emlegetett fehér húsú gyümölcsösséggel, csak a kis mandulás utóíz emlékeztet az olaszrizlingre. A lecsengés szép, ugyan az alkohol elég rendesen kikukkant a végén. 6 pont. 6.800Ft. 14,5%

(Köszönet a Villa Sandahlnak a kiváló látogatásért, és persze Bakó Ambrusnak a végtelenül kompetens „tárlatvezetésért”. A térkép a pincészet honlapjáról származik.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr674770559

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Villa Sandahl-látogatás 2012.09.12. 07:21:01

Paradox módon az országosan gyalázatosnak tartott 2010-es évjárat hozta meg a várva várt sikereket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása