A Borrajongó

Furmint Vs. Riesling III.

2014. július 21. 06:15 - drbarta

Kissé leálltam ezzel a sorozattal. Nem véletlen, nehéz találni igazán jó párosításokat, amikor tényleg olyan a borok stílusa, hogy fajta-különbözőség ellenére mégis passzolnak, meg még árban is,meg még évjáratban is. Most sem sikerült kifejezetten ilyeneket összeállítani, de már közel féléve szomorkodnak ezek a jegyzetek, így gondoltam megosztom már őket.

2014-02-18 20.56.53.jpg 

Bott: Tokaji Furmint "Határi" 2011

Citrusok, körte, körtekompót, pici sütőtök, diszkrét hordófűszer, gyurmás-sós ásványosság. Nagy test. Telt, intenzív íz. Krémes, sűrű konzisztencia, tömör szerkezet, érett savak kíséretében elég hosszan tárul fel a korty második fele is. Tiszta, mély, szerethető, ugyanakkor karakteres bor, de mégis most először egy kicsit nehézkesebbnek éreztem, most nem volt meg nálam csont nélkül a „klasszis” szint. 6/7 (89) Kb. 4 ezer Ft.

Dönnhoff: Roxheimer Höllenpfad Riesling Trocken 2011

Az adekvát citrusok mellett elég minerális jellegű illat, nedves köves-földes jegyek. Szájban közepesnél teltebb. Ízeit tekintve is eléggé ásványosság-centrikus, de ettől még senki ne képzeljen valamiféle kemény és szikár bort. Intenzív, nagyvonalú az indítás, kifejezetten zamatos annak ellenére, hogy nem egy gyümölcsbomba. Szerkezetileg annyi súlya van, mint amennyit az árkategóriájától elvárhatunk, van anyag, kitart még egy darabig a korty második felében is a kezdeti intenzitás, de újabb lendületet már nem igazán vesz. Jóféle savak, egy riesling talán lehetne ezen a téren acélosabb, de tulajdonképpen a tartalomhoz van szabva a mennyiségük, így lesz kerek és jóivású. Közepesnél valamivel hosszabb a lecsengés. Erős 6 pont. (88) Kb. 6 ezer Ft. volt a riesling.hu-nál.

 

Franzen: Bremmer Calmont Riesling Goldkapsel 2009

Még rajnai kirándulásunk alkalmával szereztem 17 Euroért. Akkor nagy hatással volt rám, később itthon is tetszett, ha nem is olyan mértékben. Van egy kis időre szükség, míg teljesen kinyílik, de ha ez bekövetkezik, akkor igen szép. Érett citrusok krémes, diszkréten karamellás közegbe ágyazottan,finom palackbuké, palás, gyógynövényes fűszeresség. Komplex. Közepesen telt, jó intenzitású ízek. Van súlya, tömörsége a szerkezetnek, de nem olyan mértékben, hogy meg kelljen hökkenni. Jó savak, arányos, egyensúlyos és egységes, szép hosszú lecsengéssel. 7 pont.

Balassa: Tokaji Furmint Mézes Mály 2009

Ez is többször emlegetett nagy kedvenc. Ettől az évjárattól kezdve emelkedett ennek a dűlőnek a száraz furmintja 10 ezer Ft.-ra. Érett sárga gyümölcsök, virágos-mézes jegyek, pörkölt magvak, fahéj, karácsonyi fűszerek, puncs. Elég komplex, bár tény, hogy rajta van a hordó is rendesen. Nagy test. Komoly ízintenzitás. Szerkezetileg is szemrevaló, van benne a méreten túl is sűrűség, e tekintetben egy fél lépéssel komolyabb alapanyag az előző bornál.  Jó savak, összhatásában elég élénk és hosszú. Egységét tekintve, mintha még mindig lenne benne némi fiatalos rendezetlenség. 7 pont ez is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr626528367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása