A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Látogatás az Árvay Pincészetnél

2014. június 02. 07:00 - furmintfan

Bár mostanában viszonylag ritkábban szerepel a nyomtatott és online sajtóban, a 2003-as Év Bortermelője címmel kitüntetett Árvay János az elsők között ismerte fel a dűlőszelektált száraz borok potenciálját és fontosságát Tokaj-Hegyalján. Dolgozott a Tokaji Borkombinátnál, majd 1992-ben a Disznókő Pincészethez igazolt. Eközben a család rátkai szőlőterületei is folyamatosan gyarapodtak és 1995-től csak palackozva kerültek piacra az Árvay-borok. A következő állomás - 1999-től 2008 végéig - a Sauska Krisztiánnal közös tulajdonú, tokaji székhelyű Árvay és Társa Kft., amelynek termékei Hétfürtös néven kerültek forgalomba.

2009 januárjában Árvay János hazatért Rátkára és azóta a családi birtokot irányítja. A második generáció, Angelika és Szabolcs is kiveszi részét a munkából, „Angi” és „Édesem”, illetve „Szabi” néven saját készítésű boruk is megtalálható a szortimentben. Az Árvay-család jelenleg 17 hektáron gazdálkodik: Rátkán a Padihegy, az Istenhegy, a Középhegy és a Meggyes dűlőkben, Mádon az Úrágyában és Mezőzomboron a Királyokban vannak szőlőik, amelyeknek művelésénél törekszenek a természetközeli megoldások alkalmazására.

arvay1.jpg

Árvayékat április végén, a Nagy Tokaji Borárverés után látogattam meg Rátkán. Délután-este kóstoltunk, majd másnap Árvay Jánossal tettünk egy kört a Padihegy és Istenhegy dűlőkben. A borász szerint Mád mellett Rátka dűlőiben a legváltozatosabb az alapkőzet, a zeolit és kvarcitos kőzetek mellett különböző helyeken bentonit, riolittufa és vörösagyag is megjelenik.

Rátka alig ezres lélekszámú falu Szerencs, Mád és Tállya között. Már a 13. században megemlítik történelmi források, de több alkalommal is teljesen lakatlanná vált. A 18. században német családokat telepítettek be a faluba, amely azóta is őrzi a sváb hagyományokat.

arvay5.jpg

Sauvignon Blanc 2012

Kevésbé a klasszikus vágott füves vonalat követi, a „zöld” jegy inkább zöldfűszerek képében jelenik meg a borban. Illatában citrusok, édesfűszerek, grillázs, alma, zöldfűszerek. Arányos szerkezet, jól muzsikáló, egyenes savakkal. Ízében egres, zöldalma, zöldfűszerek, finom ásványos érzet. 5p

„Angi” Sárgamuskotály 2013

Abszolút fajtajelleges, de nem tolakodó muskotály-illat fogad: szőlő, virágok, trópusi gyümölcsök, körte, keleti fűszerek. Kóstolva az átlag muskotályhoz képest gazdagabb ornamentikával rendelkezik: trópusi gyümölcsök, körte, kis szőlő, zöldfűszerek. Szép savai vannak, érzetre szinte teljesen száraz, kellemes fanyarsággal, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 5p+

Furmint 2011

Tartályban és használt hordóban vegyesen erjesztett és finomseprőn érlelt, félszáraz tétel. Finom ásványosság, vanília, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, ananász, körte, kis méz jellemzi illatát és ízét is. A krémes kortynak a maradékcukor ad enyhe édességérzetet, így viszont az alkohol megállt 13,5%-nál. 5p+

arvay2.jpg

Istenhegy Furmint 2010

18-20 hónap használt hordó, 6 hó seprőn tartás. Illatban kókusz, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, füst, citrusok, zöldfűszerek, sóska, zöldalma. Bár mintegy 5 g/l cukor maradt benne, a hosszan tartó, penge savainak köszönhetően szinte szikárnak hat, különösen az egy évvel fiatalabb testvér mellett. A köves-sós ásványos jegyeket fűszerek (vanília és kókusz), mérsékelt égövi gyümölcsök (citrusok és zöldalma) és pici mandula keretezi. 6p+

Istenhegy Furmint 2011

Több gyümölcs, vonzóbb aromatika, teltebb struktúra jellemzi, mint az előző bort. Illatában őszibarack, kis trópusi gyümölcs, édesfűszerek, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, rumpuncs, körte, fűszerek. Arányos szerkezetet mutat, a 8 g/l maradékcukor kerekít rajta, a savakkal szép egyensúlyt alakít ki, a minimális édességérzet még jól is áll a bornak, az alkohol is moderált marad. Gazdag ízében kókusz, vanília, rumpuncs, körte, őszibarack, ananász, trópusi gyümölcsök, citrusok, ásványok, fanyar lecsengés. 6p+/7p-

Chardonnay 2010

Zempléni használt hordóban erjedt és érlelődött 16 hónapig. Illatában banán, ananász, őszibarack, fűszerek, grillázs, vanília, vaj. Szerkezetét közepesnél élénkebb savak és közepesnél nagyobb test, ízét citrusok, ananász, banán, alma, fűszervaj, vanília, ásványos érzetű lecsengés jellemzi. 6p

Chardonnay 2009

Már tercier aromákat mutat, a gyümölcsösség kezd leépülni, sült alma és némi fűszer érezhető a borban. A savak érettek, kerekek, kissé lágynak hatnak, az alkohol közepesnél magasabb, teste eléggé telt. 5p

arvay3.jpg

Édes Furmint 2011

Töppedt furmint szemek mustja tartályban erjesztve és érlelve, 56 g/l maradékcukor. Virágos, édes fehér húsú gyümölcsös, ananászos illat, édes gyümölcsös íz, vaníliával, édesfűszerekkel, mangóval, őszibarackkal, körtével, édes citrusokkal, némi mandulával. Könnyed, jól iható bor. 5p+

Édes Hárslevelű 2011

Használt hordóban erjesztve és érlelve, 73 g/l maradékcukor. Illatában virágok, édesfűszerek, édes citrusok, körte, vanília. Ízében körte, édesfűszerek, vanília, ananász, kis trópusi gyümölcs, pici cseresség a végén. Elegáns, könnyed, lazább szerkezettel. 5p+

„Édesem” Édes Sárgamuskotály 2013

Tartályban erjedt és érlelődött, 80 g/l maradékcukor. Illatában virágok, keleti fűszerek, sok trópusi gyümölcs, licsi, lédús körte. A savak élénkek, lendületesek, cukortartalma a valóságosnál kevesebbnek tűnik. Elegáns, mégis tartalmas. Kifejezetten finom, de nem túl édes: sok trópusi gyümölcs, mangó, ananász, licsi, maracuja, egy adag keleti fűszer, rózsavíz. 6p+

5 Puttonyos Aszú 2010

138 g/l maradékcukor. Hűvös karakterű illat, trópusi gyümölcsök, fűszerek, sárgabarack. Az évjáratnak megfelelően jó savkészlettel rendelkezik, bár az általam eddig kóstolt többi 2010-es aszúhoz képest kevésbé vibrál, inkább telt, gömbölyű, de a cukortartalommal így is megbirkóznak a savak. Ízben Citrusok, narancslekvár, sárgabarack, trópusi gyümölcsök. 7p+

A „standard” kóstolósor után Árvay Angelika mutatott néhány „limitált” tételt is, sőt, került a sorba egy kakukktojás is, Lenkey Géza egyik dűlős bora képében.

Lenkey Pincészet Bomboly 2007

A saját borok között volt a hűtőben, és ha már egyszer ott volt, meg is kóstoltuk. Picit szúrós fülledtséggel nyit az illat, majd szellőzést követően fehér húsú gyümölcsök jönnek szép sorjában: őszibarack, alma, körte. Érett, szépen összesimult struktúra mellett még friss jegyek is megvillantak benne. A krémes, sima korty szépen betölti a szájat, őszibarackkal, fűszerekkel és ásványos jegyekkel, a végén melegítő alkohollal köszön el. 6p

arvay4.jpg

Úrágya Furmint 2011

Illatában először a hordó jut főszerephez, vaníliával, kókusszal, némi rumpunccsal, majd fehér húsú gyümölcsök és köves minerális jegyek válnak hangsúlyosabbá, a fűszerek pedig továbbra is muzsikálnak mellettük. Remek savak egyensúlyozzák ki a végén határozottabban érezhető alkoholt. Izmos test, hosszú lecsengés, citrusok, körte, alma, kókusz, vanília, sós ásványosság. 7p

Janó 2010

Furmint és hárslevelű házasítása, 8 g/l cukorral és 10 g/l savval. Eléggé egyedi karakter, leginkább a Hétfürtös Vulcanus Cuvée-re emlékeztetett, frissebb kiadásban. Remek savai vannak, vanília, kókusz, zöld dió, őszibarack, mazsola, narancslekvár, kis fa, fűszerek, szamorodnis jegyek jellemezik az aromatikát. 6p

6 Puttonyos Aszú 2009

190 g/l cukor, 9,5 g/l sav. Mély, gazdag, hűvös karakterű illat, citrusok, ananász, fűszerek, vanília, ízében sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, ananász, vanília, édesfűszerek. Szép savak egyensúlyozzák ki cukortartalmat, jó arányokkal rendelkezik, a lecsengés nagyon hosszú. 8p

Múzsa 2011

Nagyjából 210 g/l cukorral kel birokra 10 g/l sav, a bor csak tartályban erjedt és érlelődött. Színe borostyánba hajlik, olajosan, viszonylag lomhán mozog a pohárban. Intenzív, gazdag illatában sárgabaracklekvár, lédús körte, birsalmasajt, ízében körte, érett trópusi gyümölcsök, mangó, sárgabarack, füge, és egy kis fűszer. Nagyon koncentrált és nagyon hosszú. 8p

 

Árvay Angelikának és Árvay Jánosnak köszönet a kóstolóért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr806239371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása