A Borrajongó

Somlói mintavétel

2014. január 31. 06:00 - pardi norbi

Hosszú ideje nem kóstoltam bort a Somlóról. Ezt valamelyest orvoslandó három palackot hoztam magammal a Hegyről. Valamennyit egy este nyitottam fel és kóstoltam hosszasan. Mindegyik bor 2011-es volt, különböző termelők különféle fajtákból szűrt borai. Íme:

Kreinbacher: Juhfark válogatás 2011.: Világos citromszín. Kicsit zárt, melegedve valamelyest nyíló, viszonylag neutrális illat: zöldalma, lime, fehér virágok. Közepesen telt korty, az illathoz hasonló aromavilággal. A hordós érlelést inkább csak sejtem mint érzem, ami számomra dícséretes. Szépen csiszolt bor, kerek, kissé krémes, nincsenek zavaró élek. Megfelelő sav, nem túlzó alkohol. Komolyabb szerkezeti összetettség vagy aromatikai egyediség ugyan nincs benne, de ezzel együtt is nagyon tetszett. Erős 5 pont. 3500 HUFsomló2014jan.jpgTakács Lajos: Hárslevelű 2011.: Világos citromszín. Eleinte ez is zárt, később kissé bizarr (de a pincétől nem szokatlan) illat: fehér virágok, viasz, méz, gyógyszeresség. Közepes test, nagyon egyszerű ízvilág, a gyógyszeresség valamelyest felerősödik, mellette minimális gyümölcsös-fűszeres díszítés. Megfelelő sav-alkohol egyensúly. Egyszerű bor minden elemében, ugyanakkor különösebb hibát sem találok benne. 4 és 5 pont között. 4200 HUF

Somlói Apátsági Pince: Furmint 2011.: Közepes citromszín. Tiszta, közepesen intenzív illat: nyári alma, érett trópusi gyümölcsök (mangó, ananász), édesfűszerek. Közepesen testes dinamikus korty, szépen kitöltve tartalommal: sok finom gyümölcs, éppencsak megjelenő hordós fűszeresség. Kifejezetten zamatos, gömbölyű korty, jó sav-cukor egyensúly, moderált alkohol. Komoly szerkezeti mélység és tömörség ugyan nincs, viszont élvezetes, finom bor. 5 és 6 pont között. 3000 HUF

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr375785754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2014.01.31. 11:45:16

Norbi, érdekelne, az újabb stílusú Hollóvár -gondolok itt a hordó nélküliségre-jellegében, stílusban mennyire hasonlít a régebbi borokra?
Kicsi, v nagyobb lett a stíluskülönbség?
SAP-nál hasonlóan: próbáltam a 11-eseket. Számomra leginkább az maradt meg, hogy a jó értelemben vett egyediség eltűnt. Sokkal tömegborosabb érzetem volt, amit a finomabb szerkezet számomra nem ellensúlozott az élmény terén. Most ez a bor már érett, így kóstolva, Te mit tapasztaltál ezen a fronton?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.31. 12:22:06

@Szegediszomelijé: A különbség óriási. Nincs cser, nincs mézes-barack, könnyedebb a stílus és egyszerűbb is.
süti beállítások módosítása