Őszintén be kell, hogy valljam, hogy sohasem rajongtam a habzó-pezsgő dolgokért. Bár suhanckorom fénykorából sok, tankpezsgőtől átázott részeg éjszaka rémlik fel, szkepticizmusomat mégsem erre, sokkal inkább az elmúlt évek próbálkozásaira alapozom. A hazai buborékosított borok ritkán jók, valódi pezsgő kevés van; ha van is, legtöbbször izgalommentes. Nyári szomjamat sűrűbben fröccsel, ritkábban proseccóval oltom; úgy látom, hogy utóbbi egészen tisztességes rajongótábort toborozott maga köré itthon is az elmúlt években. A frissen alakult Cava House nevű vállalkozás is ezeket a hullámokat igyekszik meglovagolni katalán habzóboraival. A jelenleg hozzáférhető ötpalackos szortiment a szűkre szabott keretek között is igyekszik a teljes stílusrepertoárt bemutatni a félszáraz rozétól a nullacukros fehérig. A kínálat két szélét megszondázva igyekeztem utánajárni, hogy miről is szól ez a történet.
Can Paixano Rosat Semi Sec
Félszáraz rozé. Felszínes, minden paraméterében a közízléshez igazított bor, ami kommersznek tűnő mivolta ellenére is gond nélkül állja a sarat. Vibráló rubinvörös szín. Illatában cukrozott piros gyümölcsök, és semmi egyéb; tiszta, egyszerű, mint a faék. Kóstolva félédes érzetű, a cukor meghatározó, de még nem gejl. A korty tiszta, rövid, a buborékok jólesően puhák. Gyorsan búcsúzik. Sem komplexitást, sem struktúrát nem tud felmutatni, ellenben ilyen paraméterekkel (az alkohol mindössze 10%) veszettül itatja magát. Szégyen vagy sem, engem kilóra megvett. Tiszta élvezet, de sznobok kerüljék. Sima 4 pont. (2 000Ft)
Berenguer Ramon I El Viejo Brut Nature
Teljesen más stílus. Hozzáadott cukor nélkül készül, ezért gyakorlatilag csontszáraz. Erővel és komplexitással akar meggyőzni, de az előző bor mellett (és nálam egyébként is) képtelen érvényesülni. Illatában élesztő, alma, tavaszi virágok. Vonzó és tiszta, amilyennek lennie kell. Kóstolva teljesen száraz, a buborékok erősek, határozottak, savai élénkek, jó struktúrát adnak a kortynak. Szép kitöltöttség, jó vonalvezetés jellemzi, de sajnos a gyümölcsöket alig érezni, ami miatt kissé lineárisnak hat a struktúra. Több órán keresztül szöszöltem vele, de nem sikerült megfejtenem. 4 pont. (3 500Ft)
A borokat Márkus Tamás, a Cava House egyik tulajdonosa bocsátotta a rendelkezésemre ingyenes mintaként. Köszönet értük.