A Borrajongó

Dél-francia kalandozások III. Dél-Rhone

2013. június 18. 06:00 - drbarta

Gyűjtőposzt következik. Az alábbi borokat kb. március óta fogyasztottam napjainkig, csak el voltam maradva a jegyzeteikkel. Lesz itt minden, ami Dél-Rhone: CdP, Gigondas, Rasteau, Lirac, Cotes du Rhone...

dentelles.jpg

A képen  Gigondas leglátványosabb része a Dentelles de Montmirail.  Itt találtam.

Philippe Cambie: Cotes du Rhone Les Halos de Jupiter 2010

2013-04-10 06.19.16.jpg

Az egykori rögbijátékos ma rendkívül ismert önológus-konzultáns Rhone és Languedoc borvidékeken. Rengeteg ismert borászatnak dolgozik tanácsadóként, köztük például a Clos du Caillou, a Vieux Donjon, a Dom. Villeneuve, hogy csak olyanokat említsek, akikről a blogon van már írás, de a lista rendkívül hosszú. A saját neve alatt is jelennek meg borai,  a "Les Halos de Jupiter", avagy "a Jupiter körgyűrűi" elnevezéssel a  Dél-Rhone legkülönbözőbb appellációiból származnak. Jupiter szimbolizálja a grenache-t, avagy számára a szőlőfajták királyát, míg a körgyűrűk azokat a körzeteket, ahol legszebb formáit képes megmutatni.  Jelen borunk esetében ez ugye a gyűjtő-appellációt a Cotes du Rhone-t jelenti. 85 %-ban nagyon öreg grenache adja az alapanyagot, ehhez jön 10% syrah és 5% mourvedre. A termőhely nem sokkal a Gigondas szívét jelentő Dentelles de Montmirail-tól van északabbra. A termést gondosan átválogatják, bogyózzák. Nagyon kíméletes extrakció, csak kézi csömöszölés. Cement tartályokban való erjesztés és egy éves érlelés. Szűrés és derítés nélküli palackozás. Fiatalon is ajánlott a fogyasztása, de a termelő szerint 20 évig is bátran el lehet tenni. Nem semmi egy 11.50 Euros bortól. Parker 90-92. Itt vettem.

Örömteli illat sok-sok málna, szeder, szilva, szegfűszeg. Elég nagy test. Telt íz, szinte haraphatóan vaskos gyümölcsök, itt is főleg málna és szeder. A szemrevaló attack-ot a kategóriához mérten lenyűgözően koncentrált közép követi, az ízek elég hosszan megmaradnak. Megvan az anyag ahhoz, hogy szerkezetileg is komolyabb borról beszéljünk, de mégis valahogy egyszerű összképet ad. Elég sok tannin, kellően élénk savak, érettek, de mégis kissé bárdolatlanul „parasztborosak”, nem cizelláltan vezetik a kortyot, nem is a legtökéletesebb tapintatúak. De a maga kissé baltával faragottságával is piszkosul itatja az egész magát, a koncentráció pedig tényleg komoly, nyolc pontos cdp-k után se alárendelt ezen a téren. Magabiztos 6 pont. (88)  Megvenném újra.

Dom. Cristia: Cotes du Rhone Les Garrigues Vieilles Vignes 2010

2013-04-08 06.17.09.jpg

70 éve alapított, azóta már a harmadik generáció által irányított birtok. 21 hektár összterület, ennek fele Chateauneuf du Pape, a többi Cotes du Rhone, Cotes du Rhone Villages, illetve Vin de Pays. Jelen borunk 100% grenache 50 év fölötti tőkékről. A tétel fele tartályos, fele pedig hordóban érett. Fiatalon is javasolt fogyasztani, vagy további 8 évig palackérlelni.13.50 Euro itt.

Émelyítő illat, szirupos fekete bogyós gyümölcsök, gyógynövények, édeskés likőrősség. Szájban is ezek folytatása. Elég nagy test. Telt íz, az illathoz hasonlatosan kicsit szokatlan kombináció a koncentrált, de kissé túlérett gyümölcsökkel, illetve gyógycukorkás-keserűlikőrős díszítésekkel. Szerkezete arányosan kitöltött, semmi különös mélység, közepesnél tömörebb és közepesnél valamivel hosszabb. Érett, szélesebb savak, elég sok finomszemcsés tannin. 5.5-6 pont. (85-86)

 Dom. Santa Duc: Gigondas Grand Grenache 66 2010

2013-03-26 20.31.14.jpgGigondas ugye Chateauneuf du Pape mellett a Dél-Rhone másik kiemelkedő jelentőségű körzete, külön eredetvédelmi egységet képezve a Cotes du Rhone területén belül. Már nagyon kíváncsi voltam egyre, hiszen míg Chateauneuf du Pape-ból már jónéhány bort kóstoltam, Gigondas-ból ez volt az első. Szokás szerint felülről kezdtem az ismerkedést, ugyanis a körzet egyik top termelőjének a zászlóshajó boráról van szó. Öregtőkés grenache a birtok legjobb fekvéseiből. Változatos köves talajok, kék és vörös agyag, márga. 18 hónapig finomseprőn érett nagy fatartályokban. Parker 96 pont. 42 Euro itt.

Nagyon vonzó illat. Tömény fekete cseresznye, szeder, szilva, konyakmeggy, pici földesség. Szinte színtisztán primer gyümölcsökre építkezik, de nagyon mélyről jön. Nagy test, sűrű szövés.  Intenzív ízek, harapnivalóan vastag kivételes koncentráltságú gyümölcsélmény. Szokatlan, hogy ilyen beltartalom mellett mégis van egy primőr hangulata, tiszta, lédús, kis co2-s pezsgés is van benne, nincs nyoma hordós krémességnek, uniformizálásnak, ha nem lenne ennyire sűrű még áttetszőnek is mondanám. Masszív, erőteljes, szinte rágható kortyközép, az attack intenzitása után talán nem annyira kivételesen, de azért szép hosszan időző lecsengés. Elég sok izmos tannin, érett savak, a már említett co2 is jó szolgálatot tesz az élénkség érdekében.  Az alkohol érződik a végén, de borhűtő-hidegen még nem zavaró a bor gazdagsága mellett. (felmelegedve viszont már igen, hiába a 15.5 az 15.5)  Nem mondanám se igazán elegánsnak, se igazán egyensúlyosnak,  de nagyon hedonosztikus, nagyon tartalmas, ugyanakkor igen kifejező bor. Egymás után töltögettem a kis pohárkákat, csak épp hamarabb vág fejbe. 7 pont. (90)

Clos du Mont Olivet: Chateauneuf du Pape 2010

2013-04-01 18.13.51.jpgMúltkoriban már írtam a pincéről, illetve egy nekem kifejezetten tetsző Cote du Rhone-járól. A jelen bor az alap Chateauneuf du Pape, a körzet legkülönbözőbb fekvéseiből készült házasítás. 80% grenache, 10% syrah, 10% sok egyéb fajta. Részleges bogyózás, betontartályban történő erjesztés, nagy fahordókban való érlelés. Parker 90-92 pont. 25 Euroért vettem itt.

Feketeribizli, kék virágok, némi vadhús. Szép, de visszafogott egy CdP-hez mérten. Közepesnél nagyobb test. Nem akar túl nagy lenni, az ízek sem annyira lehengerlőek, mint várnánk. Mondhatjuk, hogy elegánsan visszafogott, de én mégis kicsit csalódott vagyok hiszen letaglózóan koncentrált, lédús gyümölcsáradatot vártam. Szép, de nem kimagasló struktúra, közepes tömörség, közepesnél hosszabb lecsengés. Elég sok  finomszemcsés, jó minőségű tannin, élénk, feszes savak, szép, szilárd váz. Az alkohol viszont felnőtt adag, valahogy jobban ki is lóg ebből a szokásosnál kisebb, hűvösebb eleganciára hangolt tételből. 6 pontnál nem több. (86-87)

Dom. Grand Veneur: Lirac  Clos Sixte 2010

2013-04-30 19.20.14.jpg1826 óta létező pincészet Dél-Rhone számos appellációjában rendelkeznek területekkel. Lirac közvetlen szomszédos a nála jóval híresebb Chateauneuf du Pape-pal, csak épp a folyó túloldalán található. Hasonló talajadottságok, mészkő, agyag, tengeri üledék, még a CdP-re oly jellemző nagy, gömbölyű kavicsok, a galet-k is jelen vannak. Ígéretesnek tűnik mindenképpen jó ár-érték arányú fogások felkutatására. Jelen borunk 50% grenache, 35% syrah, 15% mourvédre. Organikus szemlélet a szőlőben. Bogyózás-zúzás, acéltartályos erjesztés, majd a tétel egy része betontartályban, másik része pedig francia tölgyben érik. 1 és 8 éves kora között javasolják fogyasztani. Parker 92 pont, 14 Euro itt.

Jellegzetes,  vonzó, érett málnás-szedres gyümölcsösség, némi földesség, sáfrány. Szájban nagy testű a korty. Telt íz, koncentrált gyümölcsösség, karakterben a friss és az enyhén főtt között félúton. Az attack-on túl is van benne még anyag, a lecsengés közepesnél hosszabb. A tanninok sokan vannak, de kifejezetten finomszemcsések, a savak érettek, picit lágyak, a 15-ös alkohol is érződik a végén. Nagyon kényes a hőmérsékletre. Pincehidegen egy remek bor, zamatos, sűrű, kicsit hömpölygős, de jól iható. 6 pont. Néhány fokkal melegebben főtt, lágy és alkoholos, ekkor értelemszerűen kevesebb.

Dom. Grand Veneur: Chateauneuf du Pape Les Origines 2010

2013-06-15 17.13.45.jpgAz imént  említett birtoknak 3 különböző kategóriájú CdP-je is van, ez a bor a középső szint. 50% grenache, 20% syrah, 30% mourvédre, 45-95 éves tőkék. CdP északi része, köves-vörös agyagos talajok. Tartályos erjesztés, majd a a grenache tartályban, a syrah és mourvédre nagy fahordókban érik. 2-20 éves kora között javasolják a fogyasztását. Parker 95 pont, 39 Euro itt.

Tömény illat, rengeteg málna, szilva, szeder, szegfűszeg, fahéj, földesség, krétaporos ásványosság. Szájban is bevált minden ígéretet. Nagy testű, de csupa élet korty. Vastag, haraphatóan koncentrált gyümölcsösség, priméren friss, semmiféle hordózott hangulatot nem áraszt. Tömör kortyközép, sűrű szövés,  szép hosszan bontakozó korty. Sok-sok tannin, érett,  de kifejezetten szilárd, közepesen finomszemcsés. Élénk, fajsúlyos, szintén érett savak. Jó arányok és egyensúly, de vannak az appellációban ettől csiszoltabb és elegánsabb képviselői is ennek a gazdagságnak. Persze pazar az egész masszív, komoly alapanyag tele hedonizmussal. Erős 7 pont. (91)

Dom. Les Grands Bois: Cotes du Rhone Villages Rasteau Cuvée "Marc" 2010

2013-05-25 18.26.06.jpgCsaládi pincészet, 1920-as években alapították, az 1990-es évektől immár a harmadik generáció kezében. 46 hektár összterület, Cotes du Rhone és Cotes du Rhone Villages appellációkban. A jelen bor 50% grenache, 25% mourvedre, 25% syrah. Nagy fahordókban erjedt és érlelődött 11 hónapig. Parker 94 pont, 18 Euro itt.

Illatában szilva, málna, szeder, szegfűszeg, pici fahéj. Nem őrületesen komplex, de tiszta, intenzív és nagyon szerethető. Nagy testű korty. Érett, de nem lekváros, ugyanakkor mindenképpen igen koncentrált gyümölcsössége beteríti a szájat. Szép a struktúra is, az attack intenzitása után a kortyközép is villant még jócskán anyagot, a lecsengés közepesnél jóval hosszabb. Sok tannin, finomszemcsés, jól integrált, de szilárd tartású, akárcsak éretten is korrekt feszességű savai. A textúra hordójelleg-mentesen is finom bársonyos. Igazából minden igényt kielégít. 7 pont. (90) Szerintem magabiztosan hozza jópár 25-30 Euros CdP szintjét egy jó lépéssel olcsóbban. Megvenném újra.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr235357199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.18. 08:26:14

@akov: Emlékszem az írásra, de arra nem, hogy Clos du Mont Olivet is volt a sorban. Igaz nem ugyanaz az évjárat, de örülök, hogy egyezünk.
Veneur-től miket kóstoltál?

Octopus 2013.06.18. 09:35:25

Köszi a beszámolót, a Santa Duc 66-ra régóta fáj a fogam. A Grand Veneur fan klubban én is benne vagyok, amiket nekem Akov mutatott, hihetetlenül letisztultak és élettelik voltak

Octopus 2013.06.18. 10:02:02

@drbarta: ezt a Clos de Sixte-t és a CdR Les Champauvins-t, ezek rémlenek, az évjáratokat nem tudom kapásból

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.18. 18:30:24

Domaine Grand Veneur Clos de Sixte Lirac 2010, azaz ua. mint te. Nálam erős 6p volt.

A másik a Les Champauvins Côtes-du-Rhône 2010, az 7p- volt, remek kis bor 12 EUR áron!!!

Még egy megjegyzés:

Philippe Cambie Michel Gassier konzultánsa is, itt írtam erről:

borrajongo.blog.hu/2013/01/11/michel_gassier_ch_teau_de_nages

No látod, mennyi mindent tud kis blogunk? :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.18. 19:54:06

@akov: Ja :) Amiről itt még nem volt szó az nincs is:)
süti beállítások módosítása