A Borrajongó

Szűrve, vagy szűretlenül?

2013. április 22. 06:00 - drbarta

Egy ideje tartogattam két palack Hollóvár 2008-as furmintot, de nem pont ugyanabból. Takács Lajos ugyanis  a tétel egy kisebbik részét szűretlenül palackozta, ez a verzió csak a pincénél volt kóstolható és vásárolható. A kereskedelmi változat szűrés után lett letöltve. Most felnyitottam mindkettőt, és egymás mellett néztem meg őket.

2013-04-17 07.13.12.jpgKomplex, szívet melengető „old school” Hollóvár illat. Aszalt kajszi, méz, sósság, pici vöröshagymahéj, kéksajt. (ez utóbbi messze nem olyan meghatározó, mint fiatal korában) Telt korty, mély, az illatnak megfelelő karakteres ízek, szemrevaló attack. Sűrű szövés, élénk, fajsúlyos, ugyanakkor teljesen lekerekedett savak. Nem mondanám kifejezetten fókuszáltnak, de a hömpölygő gazdagság rétegekben érkezése megadja a korty fejlődés-érzetét. Elég hosszú lecsengés, remek egyensúly, sima felszínek, a szépen palackérett állapot finoman omlós konzisztenciájával. Komoly.  Eléri a 7 pontot. Szerintem fejlődését tekintve már elérhette csúcsát, ún. platón lehet, nem hiszem, hogy várható ettől feljebb.

A két bor nem meglepő módon igen hasonló volt, így nem láttam értelmét két külön jegyzetnek.  A szűretlen változat talán kicsit szebb, komplexebb palackbukét mutatott, míg a kereskedelmi tétel inkább petrolosabb volt. A szűretlen egy picit teltebbnek, kerekebbnek hatott, a normál változat kicsit feszesebbnek tűnt. Szubjektíve egy árnyalatnyit jobban tetszett a szűretlen, de tényleg annyira kicsi volt a különbség, hogy  nem voltam benne biztos, ha random töltögetne valaki a kettőből, akkor mindig tudnám, hogy melyik van épp a poharamban. Szűréstől függetlenül számomra a valaha volt egyik legjobb Hollóvár-bor, őszintén hiányzik ezen korábbi stílusuk. 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr405238173

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.04.22. 10:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.22. 08:24:10

Adott esetben a szűretlen derítetlen fehér bor életveszély. Majd írok én is egy ilyenről. :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.22. 08:59:44

@akov: Adott esetben igen, ez most teljesen rendben volt

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.22. 14:43:31

@drbarta: nem vagyok túlontúl járatos Hollóvár dolgokban, de biztos, hogy egyszer megnéztük volna, ha nem írsz erről a "stílusváltásról". mi történt és miért?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.22. 18:50:10

@szenvedély S.: Én se vagyok éppen "up to date" :)
Szóval nem tudom, de 2009-től egészen más stílusúak lettek a Hollóvár-borok. Eltűntek azok íz ízek, melyek 2005-2008-ig a pince borainak sajátos arcot adtak. Helyette a borok áttetszőbbek, arányosabbak, letisztultabbak lettek. Ezeknek én általában örülni szoktam, de nekem mégis nagyobb élményeket okoztak a korábbi borok.
Mi lehet az oka? Takács Lajos többször hangoztatta, hogy ő sokkal inkább szereti a könnyebb, jobban iható borokat, nem pedig azokat fajsúlyosabbakat melyekkel tulajdonképpen elismert termelő lett, mi több mely stílus a pince "védjegye lett".
A technológiai háttérről szintén nem tudok sok mindent. Rémlik, hogy sokkal kevesebb hordót látnak a borok, mint korábban, de ezentúl? Korábbi szüretek? Nincs áztatás? Nincs préselés?

shiraz 2013.04.22. 20:18:21

@drbarta:
szia Dávid,
a borok 2010-es évjérat óta nem töltenek időt fahordóban. Préselés előtte sem volt azóta sincs. Áztatás előtte is volt azóta is van. A szüreti időpontok az évjárat kérdései.
Könnyebb biztos nem lett a bor, max könnyebben fogyaszthatóról beszélt Lajos. A beltartalmi értékeke nem mutatnak drasztikus változást.
üdv
A

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.22. 22:33:42

@shiraz:

András,
Lajos nem épp azt mondta itt:

borrajongo.blog.hu/2012/10/29/hollovar2011

..., hogy 2010-bol hianyzik a hejon.aztatas? Nincs is a borokban hejas aroma 10-tol.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.22. 22:40:23

@shiraz: Tehat, Lajos azt mondta a fenti rendezvenyen, h nem aztat, igy emlekszem, le is irtam. A 11-es borok is ezt mutatjak.

shiraz 2013.04.22. 22:50:11

@akov: hogyan mutatják ezt a 11-es borok?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.22. 23:04:53

@shiraz: Kevesebb szin, kevesebb fenolos iz, nincs cser, nincs hejas kesernye, kevesebb rusztikussag. Lehet aztat, de biztosan nem napokat, max. orakat.

shiraz 2013.04.22. 23:07:06

@akov: örülök, h beláttad, h van áztatás :)
a 10-esekhez képest érezted a változást?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.22. 23:12:57

@shiraz: Lehet aztatas, de az nem hatarozza meg a bor stilusat, mint korabban. Ez mindenkeppen oriasi valtas.

Daviddal ellentetben en a 9-esekben sem erzem a nagy stilusvaltast.

A 10-eseket Lajosnal kostoltam csikokorukban, meg tartalybol. Ott oriasi a valtas, meg is lepodtem rendesen. Gondolom 10-ben nemigen volt ertelme aztatni, ezert a dontes. Aztan inkabb ilyen maradt...

shiraz 2013.04.23. 10:36:47

@akov: ha te úgy érzed, h előtte nagyobb volt az áztatás hatása, legyen úgy :)

Szegediszomelijé 2013.04.23. 20:38:47

Ez a Furmint nem véletlen a nagy alkoholos évjárat? Egyszer elkaptam egy sorozatot, a 2008-asra emlékszem. A kiváló és a hajmeresztő között lavírozott. Nem is feltétlen a magas alkohol, hanem a még annál is magasabb töménység miatt. Lajos azt mondta, ő úgy ahogy van nem szereti azokat a borokat. Egyrészt óriási kvalitások, másrészt nagyon nehezen iható. Mindenesetre: nem bántam meg.
Az, hogy most 7 pontot visz, öröm!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.24. 06:07:46

@Szegediszomelijé: Ez a bor 14-es alkohollal bírt, semmi baj nem volt az arányaival. A 07-esek voltak az extrémek.(de még azok között is a legkevésbé a furmint)
süti beállítások módosítása