A Borrajongó

Somlói kitérő - Káli Kövek Kalamona 2021

2023. február 15. 06:00 - furmintfan

Szabó Gyula a Káli-medence borászatának egyik fontos alakja, egyben a térség négociant-ja, aki felkutatta a környékbeli falvak legszebb területein gazdálkodó szőlősgazdákat és hosszú távú együttműködés keretében a tőlük vásárolt szőlőből faluborokat készít. A kínálatban számos település és fajta bora megjelent már, és most itt egy újdonság, amelyhez viszont távolabbról érkezett a szőlő. A Kalamona somlói területekről származó juhfark, hárslevelű és furmint házasítása, a pince első somlói bora (OFJ Balaton eredetmegjelöléssel került forgalomba). A tétel a falubor sorozat tagjaitól határozottan elütő dizájnt és nevet kapott. A bor fantázianevét a mesebeli Szélkötő Kalamona, a szeleket elrabló szörnyeteg ihlette. A Rutkai Bori által rajzolt címkén látható sárkány három feje a házasításban szereplő három fajtát - juhfark, hárslevelű, furmint - is szimbolizálja, míg a kitörő vulkán egyértelmű utalás a Somlóra.

kalikovekkalamona2021.jpg

Káli Kövek Kalamona 2021
40% hárslevelű, 35% juhfark és 25% furmint házasítása, kézzel szüretelve, spontán, különböző méretű tölgyfahordókban erjesztve, majd 7 hónapig érlelve.
Az illat hűvösen indul, körtével, almával, őszibarackkal, majd melegedve egyre hangsúlyosabbá válnak a sárga húsú gyümölcsök, halványan egy kevés virág és méz is felsejlik. Kóstolva lendületes, karcsú, mégis tartalmas, feszes savai mellett is finom szövésű bor, mindezt ráadásul alacsony alkoholtartalom mellett produkálja. Inkább a hárslevelű és a juhfark viszi a prímet az aromatikát illetően, főleg sárga gyümölcsök - sárga húsú őszibarack, sárgabarack, mangó, vérnarancs - díszítik a kortyot. Kevésbé a markánsan "ásványos" somlói vonalat képviseli, de leheletnyi sósság azért megbújik a gyümölcsök mögött. A lecsengés hosszan tart, tisztán hagyja a szájat, szépen, egyenletesen halkulnak a gyümölcsök. Kifejezetten jó inni, finom, nagyon szerethető bor, a pontérték ki sem fejezi az élvezeti faktort. 6p (4090 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5618049158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása