A Borrajongó

Demeter Zoltán: Tokaji furmint „Veres” 2011

2013. április 11. 06:00 - drbarta

2013-03-10 21.14.29.jpgFriss körte, citrus, fehér virágok, zsírkrétás-sós-kerámiaporos ásványosság. Szép. Közepes testű, arányos felépítésű korty. Telt, tiszta ízek, elegáns gyümölcsösség, finom ásványosság. Semmiféle kirobbanó intenzitás, mégis vonzó. Nagyon enyhe krémesség a konzisztenciában. A közép szépen bontakozik, nincsenek  letaglózó mélységek, de mégis elegendően fókuszált. A lecsengés közepesnél hosszabb, utóízében egy kis nyers ananászos fanyarság is megjelenik. Remek egyensúly és egység, sima tapintat, kidolgozott részletek.  Tényleg szép, de nekem a csont nélküli klasszishoz hiányzik még egy kis extra koncentráció és intenzitás, még bőven összeegyeztethetőek lennének az eleganciával. 6.5 pont. (89)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr365216188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.11. 16:18:32

@szenvedély S.: Hát, kissé sokba kerül, illetve tudok Tokajból ettől meggyőzőbb borokat akár alacsonyabb áron is. Nem megkerülve a kérdést konkrétan ebből a borból nem hiszem, hogy újra venni fogok, de minden bizonnyal az aktuális évjáratokból fogok vásárolni majd a jövőben is. (Mint ahogy eddig is mindig vettem egy-egy palackkal a korábbi évekből is.)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.11. 17:30:48

ugyanez a gondolatom támadt. az elmúlt időszakban két DZ 09-es bort is kibontottam, mindkettő túlérett és visszaesett ahhoz a stációhoz képest, ahol akkor volt, amikor megvettem és kóstoltam. arra jutottam, hogy ennyi pénzért jobb borok is vannak és úgy, hogy a borok nem is igen eltarthatók, nagyon drágának tartom őket.

ugyanakkor jó lenne tudni, hogy mi az ok az eltarthatatlanság mögött? ilyen a technológia?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.11. 21:51:59

@szenvedély S.: Vinolok? Az osztrakok mar felejtik ezt a zarat. A multkori Nikolaihof kostolon tert ki erre az eloado...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.12. 07:51:40

@akov: én nem vagyok annyira "szakmai", mint te, úgyhogy nem tudom; de az egyikben nem üvegdugó volt, hanem műanyag, konkrétan a 09-es birtok furmintról beszélek...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.12. 08:42:21

@szenvedély S.: Ha szilikon van, akkor 2 even belul erdemes elfogyasztani a bort. Igaz, Zoltan egy speci dugaszt hasznal. Utana kene kerdezni...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.12. 14:59:44

@akov: igen, visszajelzést kéne adni a művésznek...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.14. 08:28:01

@akov: apropo. jut eszembe: ez a "gyors érés" - fogalmazzunk így - csak a dugó miatt lehet, vagy a borkészítés technológiája miatt is?
süti beállítások módosítása