Ismét következzen egy kupacnyi riesling az elmúlt hónapok terméséből. Jelentős részük kapható itthon a riesling.hu-nál.
A képen Bernkastel városkája látható a fölé tornyosuló hírhedt Doctor-dűlővel.
Heymann-Löwenstein: Schieferterrassen 2011
Terrassenmosel. A sokszor emlegetett bio-dinamikus top termelő alapbora. Itthon is kapható, 5 ezer forint környékén.
Bájos illat, barack, barackvirág, citrusok, mandarin, pici méz, diszkrét kőporosabb ásványosság. Közepesnél nagyobb test, érintésnyi könnyű krémesség, de még így is tiszta és szinte áttetsző. Telt íz, színes gyümölcskavalkád, sok zamat. Közepesen tömör szerkezet, remek egyensúly, nagyon eltalált arányok, érett, de a bor stílusába épp elegendő tartással és vibrációval illeszkedő savakkal, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. Szép. Szerintem nagyon jó választás lehet rieslingekkel ismerkedőknek is az általános alapborokon túlmutató méreteivel, koncentrációjával és egyáltalán direkt örömbor mivoltával a még megfizethető tartományból. Erős 6 pont. (88) Megvenném újra? Igen, mint ahogy évről évre meg is veszem.
Heymann-Löwenstein: Schieferterrassen 2008
Szépen palackérett riesling-illat, méz, vajkaramella, érett és aszalt citrusok, valamint trópusias gyümölcsök, gyógynövények, petrolosság. Közepesnél nagyobb test, telt íz, ez is elég sűrű anyag egy alapborhoz képest. Szájban is érezhetően előrehaladottabb állapotban van, krémes konzisztencia, aszaltabb világú, kortalanabb gyümölcsök, mézes-karamellás-gyógycukorkás díszítésekkel. Közepesen tömör szerkezet, az előzőtől megállapodottabb hangulatú egyensúly, kerekebb, sőt kissé lágy savakkal. A lecsengés itt is hosszabb közepesnél, az utóízben pici még kellemesebb tapintatú cseresség. Kevésbé tetszik az előzőtől, de mégis izgalmas, hogy mutat valamit a palackérett rieslingek komplexitásából (és nem is kell ehhez tizenéves ritkaságokat felhajtani :)). Szűkebb 6 pont. (86-87)
Knebel: Hamm 2011
Szintén elismert termelő Terrassenmoselből. Jó ideje szerettem volna már valamit kóstolni tőlük, itthon is kapható 5600 Ft-ért.
Édeskés gyümölcsösség, érett, kicsit lágyabb grapefruit, alma, sárgadinnye, neutrálisabb sósság, némi gyógynövény. Közepes, vagy talán picit nagyobb test. Tiszta konzisztencia, mintha egy egészen érintésnyi krémesség is elegyedne a sima textúrába. Telt ízek, az illatnak megfelelő tiszta, édes gyümölcsöket és sósságot találjuk meg. A szerkezet ha nem is tartogat különösebb kanyarokat, a korty arányosan kitöltött, közepesen tartalmas kortyközéppel. Érett, élénk jól integrált savak kísérik a közepesnél valamivel hosszabb ízlecsengést. Egyensúlyos, egységes, igen jóivású, egyediséget is mutató bor. Stabil 6 pont. (88) Megvenném újra? Talán igen.
Dönnhoff: Kreuznacher Krötenpfuhl Kabinett 2011
Nahe-i sztártermelő olcsóbb kategóriás dűlős kabinett-je. Itthon 4 ezer forintért lehet hozzájutni.
Citrusok, grapefruit, nyári alma, szőlő, köves-agyagos ásványosság. Adekvát könnyű test, de mégis van benne textúra szinten valamiféle zsírosabb tömörség. Telt íz, sok primer, zamatos gyümölcs, de mégse csak róluk szól történet, itt is megtaláljuk azt a kőporos-sós-gyurmásabb világú ásványosságot, ami egy kicsit más, mint amilyet paláról megszokhattunk. A szerkezet korrekt fókuszáltságot mutat, a lecsengés közepesnél hosszabb. Remek egyensúlyban a feszes sav, a maradékcukor és a gyümölcsösség. Nagyon itatja magát az egész, de mégis tartalmaz „terroir-elemeket” is. Egy kategóriával nálam túlmutat az árát tekintve hasonló ligában játszó Oberhauser Leistenbergnél. Erős 6 pont. (88-89) Megvenném újra? Igen.
Weinhof Herrenberg Loch: Wiltinger Schlangengraben Alte Reben 2011
Megbízható termelő a Saar-vidékről. Ez az egyik top boruk, a világ egyik régebbi szőlőültetvényéről, 120 évnél is idősebb sajátgyökerű tőkékről. Itthon is kapható, bár nem olcsó, 11 ezer forint körül.
Érett barack, déligyümölcsök, földes-sós-kőporos ásványosság. Előrevetíti, hogy tömény anyaggal lesz dolgunk, de mégis összhatásában zárkózott. Közepesnél alig nagyobb test, gyümölcsökkel telt, de nem annyira színes ízvilág, tulajdonképpen az illat folytatása. A kortyközéptől válik nyilvánvalóvá, hogy mennyire nem mindennapi borral van dolgunk. Valószínűtlenül összesűrűsödik az anyag, ásványos magja szűnni nem akar, egyszerűen nem lehet kiűzni a szájból. Mégis rieslinges arányaival jól iható is marad, annak ellenére, hogy nem mondanám minden részletet lekerekedettnek. Feszes savak, kiválóan fókuszálják a temérdek anyagot, a lecsengés igen hosszú. Egységben, komplexitásban van még feljebb jócskán, erőben, mélységben már nem igazán. Nem feltétlen az én kedvenc rieslingem, de lenyűgöző. 7 és 8 pont között jelenleg, nagyon szívesen ránéznék pár év múlva is. (92)
Wwe. Dr. H. Thanisch (Erben-Müller Bürggraef): Berncasteler Doctor Spatlese 2009
Ismert moseli termelő. Még tavaly vettem ezt a bort Bernkastelben, nagyon kíváncsi voltam rá, hiszen a borvidék talán leghíresebb dűlőjéről van szó. 20 Euroba került.
Eleinte tipikusabb, hűvösebb moseli illatok, grapefruit, zöldalma, mézes-kőporos fűszeresség, gyógynövényes díszítések. Később melegebb tónusú gyümölcsöket is villant, mandarin, kajszi, narancs-szirup. Szájban kicsit nagyobb a test, mint az megszokott, mondjuk jó közepes, a tisztaság és áttetszőség alap. Telt, harapható ízek, citrusok, barack, narancshéj. Remek egyensúly, korrekt, de nem kiemelkedő fókusz, élénk, de jól integrált savak. Közepesnél hosszabb lecsengés, pici gyógyfüves fanyarság az utóízben. 6 és 7 pont határán. Vonzó és elegáns bor, egy kicsit több tömörség, erő hiányzik a klasszis szinthez.
Schafer-Fröhlich: Bockenauer Felseneck Spatlese Goldkapsel 2011
Nahe-i top termelő. A pince egyik zászlóshajó területéről egy spatlese-válogatás. 25 Euro.
Édeskés illat sok barack, mandarin, jaffa-szörp, némi élesztősség, diszkrétebb kőporos ásványosság. Szájban közepes test, nagyobb, mint általában a spatlese borok. Tiszta, áttetsző stílus. A szokottnál édesebb attack, meleg citrusok, déligyümölcsök, narancs-szirup. Koncentrált, tömör mag, elég hosszú lecsengés. A savak fajsúlyosan élénkek, könnyen ellensúlyozzák az eddigieket. Megvan a tartalma, hogy klasszis legyen, de egységben még nem állt teljesen össze. Az elején az édesség tűnik túlzónak, a végén inkább a savak, a részletek még szögletesebben követik egymást, de az idő feltehetőleg neki dolgozik, meg persze igen finom most is. Jelenleg egy erős 6 pontra tenném. (88-89)