A Borrajongó

Termőhelyek és rizlingek

2013. február 08. 06:00 - pardi norbi

Az alábbi néhány bort egy borokkal csak nemrégiben ismerkedni kezdő lelkes kollegámmal kóstoltam. A cél a német rizlingekre és termőhelyeire vonatkozó tapasztalat gyűjtése volt, ezért különböző vidékek különböző típusú boraiból válogattam össze négyet. Sajnos Rheingau, fontossága ellenére ezúttal kimaradt, egy-egy bort kóstoltunk Pfalz-ból és Rheinhessen-ből, kettőt pedig a Mosel- vidékről. Került a poharunkba száraz kabinett, valamint édes auslese és spätlese is.

Wagner Stempel: Dry riesling 2011.: A rheinhessen-i termelő talán nem tartozik a legismertebbek közé, viszont kiváló helyen vannak a szőlői, Sieferheim falu vulkanikus dűlőiben. A kóstolt bor a pincészet alapbora. Közepes citromszínű. Obligát rizlinges citrusillat (citrom, lime), poros mineralitás. Szép. A vártnál teltebb korty (jó közepes), tiszta primer gyümölcsaromák (citrusok, zöldalma), finom ásványos aláfestés. Érett, de kissé szétterülős savak, kisebb koncentrációra és nagyobb fineszre, több feszességre számítottam. Nem egy elegáns rizling őszintén szólva, persze nem is rossz, de mindenképp kisebb csalódás. 5 pont, $23.   

Weingut Pfeffingen: Dry riesling 2011.: Pfalz jól ismert pincészete. A területek a kövesebb, magasabban fekvő részeken találhatóak, a birtok fő szőlőfajtája a riesling (Pfalz-ban és Rheinhessen-ben általánosságban nem így van). Tudtommal ez a tétel amerikai exportra készül. Világos citromszínű. Közepesen intenzív illat, kissé érettebb hangulatú gyümölcsösség, a citrusok mellett némi kajszi,- és trópusi gyümölcsös aroma is mutatkozik. Alig közepes test, viszont igen jó tartású, ropogós savakkal rendelkező bor. A korty aromavilága körülbelül az illatával egyezik. Jó arányok, csontszáraz lecsengés. Eléri a 6 pontot, $23.

mininemetriesling.jpg    

Weingut Grans-Fassian: Trittenheimer Apotheke Spätlese  2007.: Kisméretű mosel-i családi pincészet egyik csúcsbora. A dűlő extrém meredek, szürkés-kékes pala alapkőzettel. Világos citromszínű bor. Tetszetős, édeskés illat: mandarin, kajszi, nyári alma, viasz. Közepesen telt korty, abszolút gyümölcshangsúlyos aromavilág, érlelési jegyek szinte alig érződnek (petrolosság meg egyáltalán nem). Jelentős cukortartalom, amit szépen ellenpontoznak az érett savak. Rétegzettségről, vagy komolyabb fókuszáltságról itt sem beszélhetünk, de belekötni sem nagyon tudok. Egy jól elkészített, de nem kiemelkedő spätlese, amit szívesen innék gyakrabban. 6 pont, $37.    

Dr H. Thanisch: Bernkasteler Doctor Auslese  2005.:  Jól ismert mosel-vidéki termelő bora, egy ugyancsak neves dűlőből. Öreg tőkék, palás alapkőzet. Világos aranyszín. Nem meglepően, érettségre utaló aromakészlet mutatkozik illatban: narancslekvár, édes alma, papaja, mangó, méz, minimális petrol. Koncentrált korty, tetszetős aromák: aszalt gyümölcsök (kajszi, trópusiak, szőlő), méz, viasz. Jelentős maradékcukor és sok érett sav, de valahogy nincsenek tökéletes összhangban és komoly kortyközépi magot sem nagyon érezni. Félreértés ne essék, szép a bor, csak kiváló tokaji édeseket rendszeresen fogyasztó embernek ez nem elég. Kisüveges, úgyhogy lehet nem optimálisan érett a palackban. Mindenestre hasonló áron számos édes tokajit tudnék mutatni ami állvahagyná ezt a bort. Erős 6 pont, $42.    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr795068814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása