Címadó borunk elméletben egy szokványos olaszrizling, mégis egy rövid pillanatra lefagyasztotta a borfórum-világot. Nem rosszakarásból, de kitudódott, hogy ennek a badacsonyi olaszrizlingnek vagy 45%-át a kozmopolita chardonnay adja. Már öreg Pista bátyám is megmondta, a bizalmas beszélgetések – néha –, jobb, ha a pince félhomályában maradnak. Ezúttal nem így történt, a bortermelő pedig egy kis magyarázkodásra kényszerül. Semmiképpen nem mennék bele a részletekbe, legyen annyi elég, hogy Bakó Ambrus szerette volna az idegen fajtát feltüntetni, de nem akadt rá adminisztratív lehetősége. Egy bonyolult országban élünk ugyanis, ahol a hatóság figyelmét nem feltétlenül a valóság, hanem a szögletes bürokratizmus útvesztői kötik le. Míg a pár palackos kézműves „mikrotételen” néhány kört kontráztunk, eközben minden bizonnyal több, egyenként is sok száz hektós olasz bort hozó tartálykocsi lépte át határainkat. Ismét egy fontos téma, amely helyett valami lényegtelen dologról vitatkoztunk.
Az elmúlt időszakban több írás is napvilágot látott Bakó Ambrus borairól, de „A Bakról” 2011 mintha majd minden szerző tollát elkerülte volna. Pedig Ambrus szerint ez az egyik legjobban sikerült bora a 2011-es évjáratból. Ezért – nem gondolva most a hivatali útvesztők kikényszerítette ártalmatlan ballépésekre – felbontottam belőle egy palackkal.
„A Bakról” Badacsonyi Olaszrizling 2011
Világos szín, tükrös tisztaság. Illata közepesen intenzív, irigylésre méltóan tiszta, fehér virágos és lédús fehér húsú gyümölcsökkel telített. Finomkodóan elegáns, kifejezetten vonz a fehér virágok és a fehér húsú őszibarack kombinációja. Valami kis gyurmás elem próbálja meg komplexebbé tenni az illatot, de összességében mégsem a bonyodalmak, hanem a tisztaság és az olaszrizlinges fajtajelleg viszik a prímet. Kóstolásra vastag, olajosan krémes állagú, köszönhetően az elnyújtott hordós erjesztésnek – gondolom. Érezhetően szép beltartalma van, ismét kiemelném a tisztaságot, a tisztán definiáltságot és a zamatos fehér húsú gyümölcsösséget. A savak a korty elején bíztatóak, úgy tűnhet, elegen vannak, de a korty szétterül, ők pedig lassan elmerülnek a krémes konzisztenciában. Igaz, a lecsengés szép, valahol a közepes-hosszú tartományban mozog, de nagyon hiányzik belőle a szájat betöltő, feszesen kitartó savasság. Az alkohol elég magas, a kiadós beltartalom ellenére is jól érezhető. 6 pont. Kiváló címke, elegáns megjelenés. 3.100Ft. 14,0% (Bortársaság)
A nem túl acélos szerkezet és a kissé magas alkohol ellenére „A Bakról” nemcsak egy profin elkészített bor, de mint a többi Bakó-féle tétel, számomra Badacsony egy új, minden eddiginél ígéretesebb arcát mutatja. Azt, meg hogy ez egy igazi olaszrizling vagy csak egy csalfa chardonnay, mindenki döntse el maga!