Mint nemrég hírül adtuk, idén is sor került a Tokaj „löszborait” felvonultató kóstolóra. A barátságos rendezvény nem csupán e gyakori, bortermelésre kiválóan alkalmas talaj áldásos hatásait engedteti tanulmányozni, de jó alkalmat kínál a közelmúltban letöltött 2011-es fehérborok szondázására is. A tokaji termelők mellé idén pannonhalmi és szekszárdi termelők színesítették a már alapból is igen izgalmas kínálatot. Az alábbiakban megpróbálok egy jó áttekintést adni a felvonultatott borokról. Mivel sok tételt sikerült megkóstolni, csak a vázlatos benyomásaimat tudom visszaadni. A vendégpincék borait a poszt végén, egy külön szekcióba gyűjtöttem össze.
Balassa Mézes-Mály Furmint 2009
Fehér húsúak, kis túlérettség, birs, alma, méz. Szép tiszta, zamatos, érett körtével, jó arányokkal, hosszú. (7p)
Bodrog Borműhely Hárslevelű 2011
Nem oly rég palackozva, hordóban erjedt, vadélesztővel. Virágos, friss, kevés zöld jeggyel, nyári almával és citrussal. Szép savak. Hosszú. Nagyon kedvelem ezt a tokaji stílust. (6p+)
Bodrog Borműhely Löszbor 2011
Hárslevelű 60%, furmint 40%. Virágos, friss, kevés zölddel, citrussal, nyári almával, már palackérettebb ízvilág. Közepesnél hosszabb, ez is nagyon tetszik. (6p)
Bott Teleki Furmint 2011
Tiszta, virágos, fehér húsú gyümölcsökkel, nyári almával. Visszafogottan gyümölcsös, kissé zártnak érzem, de így is hosszú. Biztosan meg fog még nyílni ez a bor. (6p+)
Gizella Szil-Völgy Hárslevelű 2011
Édeskésen illatos, tiszta, jó savval, egyaránt zöldes és érett gyümölcsös jegyekkel. Zöldalma. Hosszú. Egy újabb borstílus, egy újabb tokaji arc. (6p)
Kikelet Farkas Furmint 2011
Visszafogott, frissen sült kenyérre emlékeztető illatok, zárt kissé. Zöldalma, karcsúbb stílus, de friss, szép egyensúllyal, kevés zöld jeggyel. (6p)
Szepsy Thurzó 2011
Fiatal, klasszikus Szepsy. Sokan ként kiáltanak, de biztosan nem ként, inkább valami – talán fenolos – zöldesség érezhető az illatban. Talán a hordó adja. Friss, lédús fehér húsúakkal, jó tartású savval. Korábbi szüretnek tűnik, mint a Szepsy csúcsborok általában. (7p-)
A jók
Basilicus Édes Semmittevés 2011
Kövérszőlő. Tiszta, nem túl intenzív, de szerethető, jó arányokkal. Valami kis fura ízkomponenst is érzek, talán a hordó adott hozzá valamit. (5p+)
Hímesudvar Furmint 2011
Kései szüretes hangulat, illatában van valami jó értelemben vett parasztboros (talán ülepítetlen must?). Zamatos, kissé tapadós és cseres, de tartalmas. (5p+)
Kikelet Kassai Hárslevelű 2011
Virágos, zöld gyümölcsös, fehér húsúakkal egyetemben. Élénkebb, több zöldes jeggyel, mint a Farkas furmint. Zöldalma, egres. (6p-)
A középmezőny
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2010
Kockás savak, alma, a 2010-es zöldes jegyek a háttérben, ennek ellenére érett aromák is vannak, vastag és krémes, de egyben nehézkes is, elmarad elődeitől. (5p+)
Dorogi Testvérek Előhegy Furmint 2011
Murcis illat, sajttal, szőlővel, almával. Nagyon sok és zöldes érzetű sav, egres, éretlen szőlő, a végén kesernye. Ételhez rendben lehet. (5p-)
Tokaj Kereskedőház Barrique Furmint Szarvas 2011
Visszafogott, nem túl zamatos, kissé híg, körtével, szőlővel és citrussal. A sav jó, a hordó kevés vaníliával muzsikál. Tetszetős, gondolom jó áron is van. (5p)
Tokaj Kereskedőház Szarvas 4p Aszú 2003
Kifutó tétel, zömmel Kanadába exportálták. Aszúhoz mérten híg, lehetne intenzívebb, hosszan megmarad, de nem sok frissesség van benne. Fáradt gyümölcsök, kenyérhéj, kis kesernyésség a végén. (5p)
A vendégek
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2011
Tiszta, finom, végre egy fajtajelleges magyar sauvignon blanc! Zöld gyümölcsök, virág, csalán, fű. Jó sav, egyensúly, tisztaság. Közepes lecsengés. (5p+, talán több is)
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2011
Sok CO2 uralja, csak félig-meddig rajnais, zöld jegyekkel. Friss, tiszta, sok-sok savval, a furmintokhoz képest szinte hígnak hat. (5p) (Ez a jegyzet még a nagy vitát kiváltó, a Villa Sandahl borokat nemzetközi kontextusba helyező kóstoló előtt készült. Ebben a Prior 2011 7 pontot kapott és igen-igen jól szerepelt a német és osztrák tételek kereszttűzében.)
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tramini 2011
Nagyon kis vékonyka, bátortalan. A fehér rózsás karakter megvan. Sok sav, hamar távozik. (4p)
Dúzsi Kékfrankos Rosé 2011
CO2 megnyomva. Piros bogyósok, jó sav, kis frissítő kesernye, elég tartalmas. (4/5p)
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2010
Illatában erős fekete borsosság, ribizli szár, kevés bitumen. Kóstolásra érettebb, ribizlivel, piros bogyósokkal, egyaránt friss és túlérett gyümölcsösséggel, kesernye az utóízben. (4/5p)
Dúzsi Merlot 2009
Egyszerű, túlérett, kevés frissességgel, zavaró paprikássággal. (5p-)
Szeleshát Pinot Noir 2009
Meleg, túlérett, fűszeres, aszalt jellegű gyümölcsösséggel. Sok alkohol. (5p-)
Szeleshát K2 Kékfrankos 2008
Piros bogyósok, fekete bors, kis hűvös hatással, jó sav, de fáradó gyümölcsösség. (5p)
Szeleshát Oroszlán 2007
55% cabernet, 20% kékfrankos, 15% merlot és 10% Pinot Noir. Fekete bors, ánizsos, cukorkás édesség az illatban, sok tannin, lekváros gyümölcsösség. Igaz, van beltartalma. (5p+)
(A rendezvényre a Vinoport hívott meg. Köszönet érte! Képünkön a Szil-Völgy kaotikus egysége.)