A Borrajongó

Tokaji lösz arcai beszámoló

2012. szeptember 19. 06:00 - akov

Mint nemrég hírül adtuk, idén is sor került a Tokaj „löszborait” felvonultató kóstolóra. A barátságos rendezvény nem csupán e gyakori, bortermelésre kiválóan alkalmas talaj áldásos hatásait engedteti tanulmányozni, de jó alkalmat kínál a közelmúltban letöltött 2011-es fehérborok szondázására is. A tokaji termelők mellé idén pannonhalmi és szekszárdi termelők színesítették a már alapból is igen izgalmas kínálatot. Az alábbiakban megpróbálok egy jó áttekintést adni a felvonultatott borokról. Mivel sok tételt sikerült megkóstolni, csak a vázlatos benyomásaimat tudom visszaadni. A vendégpincék borait a poszt végén, egy külön szekcióba gyűjtöttem össze.

szil.jpg

A legjobbak

Balassa Mézes-Mály Furmint 2009

Fehér húsúak, kis túlérettség, birs, alma, méz. Szép tiszta, zamatos, érett körtével, jó arányokkal, hosszú. (7p)

Bodrog Borműhely Hárslevelű 2011

Nem oly rég palackozva, hordóban erjedt, vadélesztővel. Virágos, friss, kevés zöld jeggyel, nyári almával és citrussal. Szép savak. Hosszú. Nagyon kedvelem ezt a tokaji stílust. (6p+)

Bodrog Borműhely Löszbor 2011

Hárslevelű 60%, furmint 40%. Virágos, friss, kevés zölddel, citrussal, nyári almával, már palackérettebb ízvilág. Közepesnél hosszabb, ez is nagyon tetszik. (6p)

Bott Teleki Furmint 2011

Tiszta, virágos, fehér húsú gyümölcsökkel, nyári almával. Visszafogottan gyümölcsös, kissé zártnak érzem, de így is hosszú. Biztosan meg fog még nyílni ez a bor. (6p+)

Gizella Szil-Völgy Hárslevelű 2011

Édeskésen illatos, tiszta, jó savval, egyaránt zöldes és érett gyümölcsös jegyekkel. Zöldalma. Hosszú. Egy újabb borstílus, egy újabb tokaji arc. (6p)

Kikelet Farkas Furmint 2011

Visszafogott, frissen sült kenyérre emlékeztető illatok, zárt kissé. Zöldalma, karcsúbb stílus, de friss, szép egyensúllyal, kevés zöld jeggyel. (6p)

Szepsy Thurzó 2011

Fiatal, klasszikus Szepsy. Sokan ként kiáltanak, de biztosan nem ként, inkább valami – talán fenolos – zöldesség érezhető az illatban. Talán a hordó adja. Friss, lédús fehér húsúakkal, jó tartású savval. Korábbi szüretnek tűnik, mint a Szepsy csúcsborok általában. (7p-)

A jók

Basilicus Édes Semmittevés 2011

Kövérszőlő. Tiszta, nem túl intenzív, de szerethető, jó arányokkal. Valami kis fura ízkomponenst is érzek, talán a hordó adott hozzá valamit. (5p+)

Hímesudvar Furmint 2011

Kései szüretes hangulat, illatában van valami jó értelemben vett parasztboros (talán ülepítetlen must?). Zamatos, kissé tapadós és cseres, de tartalmas. (5p+)

Kikelet Kassai Hárslevelű 2011

Virágos, zöld gyümölcsös, fehér húsúakkal egyetemben. Élénkebb, több zöldes jeggyel, mint a Farkas furmint. Zöldalma, egres. (6p-)

A középmezőny

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2010

Kockás savak, alma, a 2010-es zöldes jegyek a háttérben, ennek ellenére érett aromák is vannak, vastag és krémes, de egyben nehézkes is, elmarad elődeitől. (5p+)

Dorogi Testvérek Előhegy Furmint 2011

Murcis illat, sajttal, szőlővel, almával. Nagyon sok és zöldes érzetű sav, egres, éretlen szőlő, a végén kesernye. Ételhez rendben lehet. (5p-)

Tokaj Kereskedőház Barrique Furmint Szarvas 2011

Visszafogott, nem túl zamatos, kissé híg, körtével, szőlővel és citrussal. A sav jó, a hordó kevés vaníliával muzsikál. Tetszetős, gondolom jó áron is van. (5p)

Tokaj Kereskedőház Szarvas 4p Aszú 2003

Kifutó tétel, zömmel Kanadába exportálták. Aszúhoz mérten híg, lehetne intenzívebb, hosszan megmarad, de nem sok frissesség van benne. Fáradt gyümölcsök, kenyérhéj, kis kesernyésség a végén. (5p)

A vendégek

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2011

Tiszta, finom, végre egy fajtajelleges magyar sauvignon blanc! Zöld gyümölcsök, virág, csalán, fű. Jó sav, egyensúly, tisztaság. Közepes lecsengés. (5p+, talán több is)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2011

Sok CO2 uralja, csak félig-meddig rajnais, zöld jegyekkel. Friss, tiszta, sok-sok savval, a furmintokhoz képest szinte hígnak hat. (5p) (Ez a jegyzet még a nagy vitát kiváltó, a Villa Sandahl borokat nemzetközi kontextusba helyező kóstoló előtt készült. Ebben a Prior 2011 7 pontot kapott és igen-igen jól szerepelt a német és osztrák tételek kereszttűzében.)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tramini 2011

Nagyon kis vékonyka, bátortalan. A fehér rózsás karakter megvan. Sok sav, hamar távozik. (4p)

Dúzsi Kékfrankos Rosé 2011

CO2 megnyomva. Piros bogyósok, jó sav, kis frissítő kesernye, elég tartalmas. (4/5p)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2010

Illatában erős fekete borsosság, ribizli szár, kevés bitumen. Kóstolásra érettebb, ribizlivel, piros bogyósokkal, egyaránt friss és túlérett gyümölcsösséggel, kesernye az utóízben. (4/5p)

Dúzsi Merlot 2009

Egyszerű, túlérett, kevés frissességgel, zavaró paprikássággal. (5p-)

Szeleshát Pinot Noir 2009

Meleg, túlérett, fűszeres, aszalt jellegű gyümölcsösséggel. Sok alkohol. (5p-)

Szeleshát K2 Kékfrankos 2008

Piros bogyósok, fekete bors, kis hűvös hatással, jó sav, de fáradó gyümölcsösség. (5p)

Szeleshát Oroszlán 2007

55% cabernet, 20% kékfrankos, 15% merlot és 10% Pinot Noir. Fekete bors, ánizsos, cukorkás édesség az illatban, sok tannin, lekváros gyümölcsösség. Igaz, van beltartalma. (5p+)

(A rendezvényre a Vinoport hívott meg. Köszönet érte! Képünkön a Szil-Völgy kaotikus egysége.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr334785962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2012.09.19. 07:35:32

Örülök, hogy van valaki aki nem csupa 7 p-ot ad a boroknak. Nekem a Balassa Furmint tetszett a legjobban (8p), sok volt a 6-6,5p (pl. Gizella), de a DZ Hársat is 6-ra értékeltem, bár domináns savakkal "büszkélkedhet". Szepsy Thurzó határozottan tetszene, ha nem lenne jelen formájában az én ízlésemnél hordósabb. Bennem fel sem merült a kén, inkább az édeskés hordófűszerek domináltak illatban, és kóstolva is határozott cserességre emlékszek (6p).
Pannonhalmi Sauv. Blanct alapvetően a skizofrén jellege miatt nem tudtam hova tenni (2 szüreti időpont, s így megvan benne a bodzás-vegetális vonal mellett az édeskés-fehér húsú gyümölcsös vonal is) A Traminijukkal viszont nem voltam ennyire szigorú, nekem ott jól esett (5-6p?), de mindenképpen a Tokaj Kerház Barrique Furmint felett van. A Prior ott engem sem hatott meg (talán 5 p-ra emlékszek)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.20. 09:30:07

@felvetés: Ezek szerint találkoztunk is. :D Kösz a beszámolódat!
süti beállítások módosítása