Az utóbbi hónapokban annyira jó sajtót kapott a Káli-medencei Monoszló közelében található Liszkay Pincészet és Borhotel, hogy gondoltam nekem is érdemes volna „rákóstolni” a boraikra. A 2001-ben alapított birtok rögös utat járt be, amíg a ma telepített 15 hektáros méretig eljutott. A cirkalmas életpályát bejárt tulajdonos, Liszkay Mihály idegenbe szakad hazánkfia, aki a Káli-medencében látta meg a pince- és hotelalapításhoz szükséges fantáziát. Jelenleg 10 hektárról szüretelnek, alacsony hozam mellett dolgozzák fel a bordeaux-i fajtákat, valamint az ezeket kiegészítő pinot noirt és szürkebarátot. A technológia hagyományos, nyitott acélkádban erjesztenek és minél kevésbé próbálnak a borok életébe avatkozni. A borász Barna János, saját bevallás szerint is az út legelején járnak, próbálják kitapasztalni, mit is rejt a Pangyér-dűlő régen tündöklő terroirja.
Liszkay Cabernet Franc Pangyéri Szűz Barrique Terroir 385/400 2008
Elsőként a bor cirkalmas neve és a kisregénynek is simán beillő hátcímke késztet némi derültségre. Egészen biztos vagyok benne, hogy még a gyakorlottabb kis borrajongók is belezavarodnának az értelmezésbe. Mindenesetre az „ódivat” (barrique) mellett a modern idők szele (terroir), valamint egy – a múlt ködébe vesző – terroir-értékelés is felbukkan. Minden elő- és hátcímkénél, valamint terroir-matematikánál többet mond, hogy alanyunk a Decanter World Wine Awardson egy ezüstöt zsebelt be, valamint a Dél-pannon top-csodákat elmarasztaló Pannon Bormustrán a vörös csúcsborok közt végzett.
Első találkozásunkkor finoman elegáns, kissé hűvösen arisztokratikus illattal nyit. Az érett sötét bogyósok vezette illatot minőségi hordós fűszerek és vanília egészítik ki. A kevés fűszerpaprika diszkréten utal a hűvösebb évjáratra. Kóstolásra telt, de nem túlzóan extrahált, a jó sav feszes szerkezetet kölcsönöz neki. A korty magja koncentrált, a fekete bogyós gyümölcsök elegen vannak és frissességgel is kecsegtetnek. A fahatás markáns ugyan, de szép, a tannin nem kevés, de érett. Mindezeken felül az alkohol visszafogott, ami megint csak üdvözlendő. A kellemes lecsengés nem sok kívánnivalót hagy maga után, elégedetten nyugtázhatjuk, hogy ismét egy új pince potens borát kaptuk poharunkba. Örömteli 6 pont. 3.500Ft. 13,5% (Bortársaság)
(Pár héttel később egy újabb palackot bontva egy teljesen másik világgal szembesülök. Kellemetlenül paprikás és szárított paradicsomos aromák és elnyűtt gyümölcsök. Sok örömet nem találok benne. Közben a Borigó magazin az enyémhez hasonló értékelésében a bor előrehaladott korára panaszkodik. Ez erőteljes palackvariációt sejtet, az éretlen-pirazonos vonalat azonban ezzel nehéz magyarázni, bár talán nem lehetetlen.)
Liszkay Cuvée Terroir 385/400 Pangyéri Szűz Barrique 2008
Egy fordított bordeaux-i házasítás, cabernet franc-kal, cabernet sauvignonnal és merlot-val. A Pannon Bormustrán szintén a vörös csúcsborok közé verekedte be magát. Illatában paprika, cseresznye, fekete bogyósok és fából származó vanília. Gyümölcsössége elég friss. A közepesnél valamivel teltebb, aromáit fekete bogyósok, fűszerpaprika, szeder, medvecukor és az ezúttal visszafogottabb hordós hatás képviselik. A sav a közepesnél több, kifejezetten jól esik ez a bordeaux-i házasításoknak, a korty magja koncentrált, a lecsengés elég hosszú, az alkohol üdítően moderált. A tannin ismét sok, de bársonyos textúrája jelzi az érettséggel itt nem igen volt gond. Valahol 5/6 pont határán vagyunk. Fair árazás. 2.950Ft. 13,5% (Bortársaság)
Összességében nagyon is érdemes volt a Liszkay borokkal találkozni. Azt hiszem, erre a pincére oda kell figyelni a jövőben. Kifejezetten üdítő a moderált alkohol, az emelkedettebb sav és a visszafogott extrakció, de én személy szerint a hordókezelésben is láttam fantáziát. Ismét egy újabb bizonyíték arra, hogy van más út, van hol jobbá válni a magyar vörösbornak. Hajrá!