A Borrajongó

Villa Sandahl: Rajnai Rizling "Capuccino Oil" 2011

2012. szeptember 06. 06:30 - drbarta

DSC_0302 (2).JPGTiszta, hízelgő illat fehérhúsú őszibarackkal, zöldalmával, érett citrusokkal, kőporos-zsírkrétás minerális felhővel.  Közepesen telt korty. Friss, lédús gyümölcsökkel telt ízek megtámogatva jól érezhető mennyiségű maradékcukorral. Ellustulásról azért szó nincs, a savak kellő játékossággal, cizelláltsággal vetik be magukat, valamint kis co2 is növeli az élénkséget.  A kortyközépen korrekt, ásványosabb irányba forduló mag, közepesnél kicsit hosszabb a lecsengés. 6+  (88-89)

Nagyon rendben van a tétel, és számomra mindenképp öröm, hogy ízig-vérig rajnai rizling, hozva az elvárt áttetszőséget, zamatos gyümölcsösséget, adekvát sav-cukor-alkohol egyensúlyt.  Hiába, én szeretem, ha a fajtajelleg érvényesülni tud. Minden szinten oké, de más kérdés, hogy minden szempontból jócskán van még feljebb. Az ár-érték komplex kérdés. Ha szigorúan riesling-témában gondolkodunk akkor azt lehet mondani, hogy külföldön ezt a szintet  15 euro körül simán megkaphatom. Ugyanakkor rengeteg olyan egyéb témájú tapasztalatom volt már itthonról, amikor hasonló, vagy drágább árkategóriájú borok nem tudtak ennyit nyújtani.   Az érdeklődést mindenképp felkeltette, a közeljövőben meg fogom nézni a magasabb szintű boraikat is, megfelelő kontextusról is gondoskodva.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr334758144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2012.09.06. 07:49:28

Jó volt olvasni, én is gondolkodom egy boruk kóstolásáról, nagyon örülök neki, hogy van egy rajnai-fókuszált és csúcsot megcélzó honi pince. Mennyi volt az alkoholja?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.06. 10:09:46

@drbarta: Mennyibe került? Csak utalsz rá, de nem világos!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.06. 10:19:28

@akov: Bortársaságban klub-áron 5300 Ft.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.09.06. 11:24:42

@drbarta: The Stamp nálam a mustrán ütött. Az ár persze valóban fogas kérdés. Kíváncsi vagyok, milyennek látod majd őket külföldi rieslingek mellett...(:
(Bakó Ambrus azt hiszem, inkább Elzász felé kacsintgat stílusban. Úgy tudom, fajélesztőből is elzászit használ...de nem akarok hülyeséget mondani, ez lehet, hogy a saját pincéjére vonatkozik.)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.06. 11:40:15

@demisec: Nem tudom, Elzász klasszikusan erőteljese, száraz rieslingekről híres. (ez persze nem jelenti azt, hogy mindegyik csontszáraz lenne) Én mindenesetre ittam már Wachauból és Saar környékéről is hasonlóakat.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.07. 11:59:26

@drbarta: @demisec: olyan mókás, hogy nekem Elzász szürkebarátot jelent :)
Persze másnak meg traminit, így van ez.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.07. 12:17:57

@Szomjas Gödény: Így van, de most épp rieslingekről van szó

Bazaltrajongó 2012.09.07. 20:22:42

@demisec:
Villa Sandahl-nál elsősorban, de nem kizárólag, Elzász a példakép, a borokhoz használt, nem szokványos fajélesztő valóban onnan származik.
Saját pincémben már nehezebb példaképet megnevezni, ha muszáj, akkor Clos Ste Hune több évjárata (ez Elzász) vagy Németh István 1997 Badacsonyi Rajnai rizling. Inkább a saját ideámat szeretném megvalósítani, amire az említett két bor erősen emlékeztet. Otthon eddig fajélesztőt nem használtam, ezután sem áll szándékomban.

Bakó Ambrus

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.07. 21:03:04

@Bazaltrajongó: Szia, köszi a látogatást és hozzászólást. Megkérdezhetném, hogy a saját neved alatt most forgalomba került rajnairól mit kell tudni? A BT honlapján arról kevesebb az info...
Mindenesetre már abból is pihen itthon egy. :)
Az eddig kóstolt"kezed munkáihoz" gratulálok, a Clos de St. Hune -ért pedig irigykedek, nekem sajnos még nem volt meg :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.09.09. 17:57:45

@drbarta: Nekem ugy rémlik, hogy nem teljesen száraz. A 10-és borok nekem nagyon tetszettek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.09. 18:55:06

@demisec: Igen, a Bortársaság honlapja szerint is ezek a borok mind tartalmaznak némi maradékcukrot, a fenti talán 7-8 grammot.
A szárazságot Elzász rieslingjeire értettem, legalábbis úgy hírlik, klasszikusan ott elsősorban száraz bor volt a stílus, míg a németeknél inkább a maradékcukros. Később ez a tendencia kiegyenlítődni látszott, azaz Németországban is elkezdtek nagy szárazakat készíteni, Elzászban meg elfogadóbbak lenni a némiképp maradékcukros tételek iránt.
Szóval szerintem a Villa Sandahl rieslingekre jellemző maradékcukrosabb stílus nem a klasszikus elzászi vonal, inkább egy olyan univerzálisabb riesling-képnek felel meg, amiből jócskán találhatunk képviselőket Elzászon kívül Németországban, Ausztriában is. (akkor is ha esetünkben tényleg elzászi, mind a szakmai konzultáns, mind a szelektált élesztő)

Bazaltrajongó 2012.09.10. 20:55:58

@drbarta:
Köszönöm a kedves fogadtatást!
Az én '11-es rajnaim szinte ugyanonnan származik, mint a Villa Sandahl összes eddigi rajnaija, a paraméterei gyakorlatilag egyeznek a Cappuccino Oil-éval, a savtartalmat leszámítva (az enyém sajnos lágyabb). Zúzás-bogyózás után azonnali sajtolás hagyományos, vascsavaros préssel, spontán erjesztés, először acéltartályban, majd az erjedés vége egyéves, százliteres fahordókban, majd érlelés acéltartályban. Nagyon gazdag illatú és zamatú, ahogy említettem, lágy (nem almasav-bomlás miatt, egyszerűen a must savtartalma nagyon alacsony volt).

Bakó Ambrus

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.11. 13:19:23

@Bazaltrajongó: Ambrus, a 2011-es Villa és Bakó rajnai és olaszok közti ÁRkülönbség egyedül az üzletpolitika eredménye??

mert ha igen, tisztelettel megkérem

@drbarta: -t

hogy a kedvemért(:-D) legyen kedves összekóstolni a 2011-es Magic Raint az ugyanezévi Bakó Rajnaival!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.11. 13:42:47

@Bazaltrajongó: Köszi az infot!
@szenvedély S.: Kívánságod nyitott fülekre talált, pénteken egy hosszabb rajnai sorban szerepleni fog mind a kettő megnevezett tétel, néhány külföldi (osztrák, német) referenciával egyetemben

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.11. 13:54:02

@drbarta:
pedig mennyivel jobb lett volna, ha én adtam volna az ötletet! :-) ebből is látszik, mennyi problémám lenne, ha maximalista lennék!:-D

2009 Klaus is lesz?:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.11. 14:58:19

@szenvedély S.: 11-es Jamek Klaus lesz az egyik osztrák, Prager most nem lesz.
Ha viszont bármelyik magyar tétel kimagaslóan jól teljesítene, akkor biztos lehetőséget kap a jövőben a Prager Klaus mellett is.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.11. 15:32:46

@drbarta:

LOL! előselejtező!!!!!!!!!!!!
izgalmasabb, mint a US Open!:-DD

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.11. 21:27:59

@drbarta:

egy dolog jutott még eszembe: lehet, érdemes lenne az idei bormustrán díjazott 2010-es The Stamp rizlinget is betenni a sorba (ha még nincs benne). mégis csak referenciapont.

Bazaltrajongó 2012.09.11. 23:13:02

@szenvedély S.:
hm. Lehetőségek?

Maradjunk annyiban, hogy üzletpolitika is.
süti beállítások módosítása