A Borrajongó

Hollóvár borok 2010-ből

2012. július 06. 06:00 - drbarta

DSC_0619.JPGHollóvár: Sauvignon Blanc 2010

Illatában lime, grapefruit, egres, mélyebbről jövő vegetális jegyek, pici sósság. Alig közepes test. Tisztaság, áttetszőség. Közepesen intenzív ízek, hűvös, fanyar gyümölcsösség, zöldnövényi karakter. A lecsengés szintén közepesen hosszú, a korty második fele az élénk savak játékáról szól.

Hollóvár: Furmint 2010

Illatozva nyári alma, citrusok, tűzköves mineralitás jön a pohárból. Szintén szűk közepes a test, áttetsző stílus. Közepesen intenzív ízek, az előző bortól talán egy árnyalatnyit strukturáltabb a közép, viszont a savak még inkább dominánsak a végére. A lecsengés itt sem hosszabb közepesnél.

Egyértelműen a 2009-től megfigyelhető új, könnyebb, tisztább, sterilebb, de az azelőttieknél talán jóval kevésbé jellegzetes stílust követik ezek a borok is. Értelemszerűen most az évjáratnak megfelelően kisebb testek, és némiképp kilógóbb savak tapasztalhatóak, ami szerintem nem feltétlen áll jól ezen eleve könnyedebbre  szabott  stílusú tételeknek. A borok a gazda elképzeléseinek megfelelően olyannyira  nem telítenek el túlzottan, hogy már-már a másik oldalra esnek át. Először éreztem olyat Hollóvár-borok esetén, hogy nem minősül szentségtörésnek, ha ebben a melegben inkább fröccsként fogyasztom őket, annak ellenére hogy nyílván így megkarcsúsodva is túlmutatnak azon a kategórián. Nálam 5 pontnál semmiképp nem volt több egyik sem.

Délutánra időzítettem még egy somlói jegyzetet.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr374614766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2012.07.06. 08:55:58

Jól érzem, hogy az 5 pont is inkább a múltnak szól, mint a jelennek?

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.07.06. 10:05:14

Nekem a 10-es Hárssal ugyanezek a tapasztalatok. Lajossal kóstoltam, tisztában van a helyzettel, de itt most nem is annyira az ő elképzelési, inkább az évjárat írta fölül képletet. Ő is elmondta, hogy 2010-ben messze nem volt olyan szép az érettség, mint a korábbi években...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.07.08. 13:08:55

Én a 11-eseket várom nagyon, klasszissal ígéretesebbnek éreztem őket mintaként az évjáratbemutatón, mint 09-10-et anno.
süti beállítások módosítása