A Borrajongó

Niklas borai

2012. június 12. 06:00 - akov

niklas_tavolbanez.jpg

Április végén járt Magyarországon Niklas Jörgensen, a Wine Virtuosity és a Mad About Madeira blogok nemzetközileg olvasott szerzője. Látogatása elsősorban a magyar borok iránt egyre fokozódó érdeklődésének, másodsorban Octopus kolléga személyes invitálásának köszönhető. A program kissé sűrűre sikeredett, az Alkeszon megénekelt „Hetedhét csúcsmerlot” kóstolóval indult. Másnap villámlátogatás Egerben, a Gróf Buttler új pincéjében és a Nagy-Eged hegyen. Egyértelmű, hogy a program csak Tokajjal folytatódhatott, ahol én is csatlakoztam a kis társasághoz. Itt Demeter Zoli „one man show”-jával indítottunk, aztán Szilágyi Laci (Gizella Pince), majd Balassa István következtek. A túra Szepsy Istvánnál fejeződött be, egy komplett délutánt töltöttünk a Mád feletti dűlőkben és szótlanul hallgattuk Pista bá’ szavait. Tokaj hihetetlen, mindig újra és újra rácsodálkozok. Azt hiszem, Niklas – aki elég jól ismeri a Tokaji édeseket – maga is meglepődött a száraz borok kiemelkedő minőségén és a borászok közvetlenségén. A látogatás egy kiváló kis vacsorával fejeződött be, ahol más borvidékekről származó magyar borokra fókuszáltunk. No, de itt meg is állok, mert valójában Niklas feladata a beszámoló.

Persze, svéd kollégánk sem érkezett üres kézzel. Részemről ezekkel a borokkal emlékezek meg Niklas Jörgensen magyarországi látogatásáról.

mission_haut-brion.jpgLa Chapelle de La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan 2008

A régió legjobbjai között számon tartott Château La Mission Haut-Brion másodbora. 48% cabernet sauvignon, 45% merlot és 7% franc került a borba. Wine Advocate 92 pont. Illatában szárított paradicsom, pici fűszerpaprika utal a gyenge évjáratra, zöldfűszer, mák, kék virágok, sok-sok fűszer és piros bogyósok. Levegővel változik. Teste a közepesnél alig teltebb, némi fűszerpaprika díszíti, kis zöldesség is megjelenik. Kissé szikár, gyümölcsösségét nem túl élénk piros bogyós gyümölcsök adják. Eddig annyira nem volna izgalmas, de a szép savak, a finoman extrahált, nem túl sok tannin és a remek minőségű fa keretbe foglalják a bort. A korty magja villantja meg, hogy a gyenge évjárat ellenére nem akármilyen alapanyaggal dolgoztak. Nem túl friss, nem túl kedves, de koncentrált és nagyon jól elkészített. Szokott zavarni a paprika, ennél a bornál is problémásnak éreztem, de itt tökéletesen tudták hogyan kell hozzányúlni a nem egészen tökéletes alapanyaghoz. Eléri a 7 pontot (89-90). Manapság 70,0 EUR körül férhetnénk hozzá. 13,5%

meao.jpgQuinta do Vale Meão Douro DOC 2009

Egy nagy, de családi kézben lévő birtok. Niklas szerint az évjárat egyik legjobb bora. 57% touriga nacional, 35% touriga franca, valamint némi tinta buroca és tinta roriz házasítása. 80%-ban új, Allierből származó francia hordókban érett. Nagyon érett illat, fekete bogyósokkal, kakaóval, dohánnyal, földdel, virággal és a fából származó szép, de annál intenzívebb fűszeres-vaníliás illattal. Szinte meglibben benne a portói erősítettek rumos-diós világa. Az egész illat „fekete”, nagyon fiatalos és modern. Telt természetesen, nagyon koncentrált, sok fekete bogyóssal, valószerűtlenül szuperérett és szörpös gyümölcsökkel. A fa hozza itt is a kávés-kakaós karaktert, sok van belőle, de gondunk nincs vele. A savak szépek, a tannin sok, de minden mindennel harmóniában van, talán csak a kissé emelkedett alkoholra lehet panaszunk. Nekem talán túlontúl újvilágias, gyümölcsei az en primeurben kóstolt hidegáztatott bordeaux-iakra hajaznak. Másnap – úgy tűnik levegőt kért – megkomolyodik, ledobja szörpös gyümölcseit, megszűnik az áradás, helyette fekete föld és porrá aszalt gyümölcsök jönnek. Ugyan nincsen nagy száraz Douro tapasztalatom, de azt gondolnám érleléssel összetettebb is lehet ez a kiválóan elkészített bor. Erős 7 pont. (92)

cvne.jpgCVNE Imperial Rioja Grand Reserva 1999

Igen komoly múltú tradicionalista termelő. Rioja Alta, 20 éves kor feletti bokortőkék, alacsony hozamok, gondos válogatás. A tétel részei változó ideig érlelődtek francia és amerikai hordókban. 85% tempranillo, 10% graciano és 5% mazuelo. Robert Parker 94, Stephen Tanzer 92 pont. Rettentő komplex illat, szinte beleesünk a pohárba. Kávé, medvecukor, szegfűszeg, fahéj, kókusz, gyanta, virág, dohány, sok-sok vanília, érett meggy és más fekete bogyósok, minimális lovacska. Szenzációs és folyamatosan változik. Kóstolásra telt, sűrű anyag, teli erővel. Medvecukor, gyanta, fűszerek, sok-sok friss és némi meglett fekete bogyós gyümölcs, sok fa. Érezhető a boron a hosszas hordós érlelés, valamint az amerikai tölgyből származó kókuszos laktónok. Hírből sem alkoholos, szép életteli savai vannak, elképesztően sűrű maggal lep meg. Nagyon sok a tannin, de besimul az aromák hadába, állaga szemcsés-bársonyos. Ugyan van palackbuké, de meglepően szép állapotban van a bor. Remek szerkezet, szinte végtelen utóíz. Annyira messze van mindenféle modern vagy újvilági klisétől, hogy azt csak parsec-ben lehetne kifejezni. 8 pont (93+). A 40,0-50,0 EUR árszegmensben ma is kapható. 13,0%

(Az első képen Niklas Jörgensen és Szilágyi László látható, ahogy a Szil-völgy teraszait szemlézik.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr644577082

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.06.13. 13:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása