A Borrajongó

Bolgheri a Vinopolisban

2012. május 22. 06:00 - akov

argentiera.jpgA Tenuta Argentiera pincészet bemutatkozó borkóstolójára kaptam a minap meghívást. A meghívón szereplő Vinopolis őszintén meglepetett, hiszen a tavaly év végén nagy elánnal elinduló vállalkozás 2012 januárjában – botrányos körülmények között – kénytelen volt be is zárni. A borbártól a borszaküzleten keresztül a WSET iskoláig mindent kínáló Vinopolis úgy tűnik, újra bontogatja szárnyait és máshol, picit máshogy, de ugyanazzal a koncepcióval újra megnyit. Akit a részletek érdekelnek, a Borászportálon olvashat egy friss interjút Szente Zsolttal, a Vinopolis tulajdonosával. A cég nagykereskedelmi engedéllyel is rendelkezik, így egy sor külföldi pincészet borait tervezik importálni. A pincészetek hazai bemutatkozásának sorát a toszkán Bolgheriben található, igen jó nevű Tenuta Argentiera nyitotta meg. A birtok képviseletében Stefano Bernabei érkezett, hogy Bolgheriről és az Argentiera-ról meséljen nekünk.

A Maremma régióban, Firenzétől mintegy 100km-re dél-nyugatra találjuk az olasz presztizsborok gerincét adó apró Bolgherit. A mintegy 1000 hektáron elterülő borvidék összesen 36 termelőnek ad otthont. A klíma mediterrán jellegű, a tengerparti fekvés és a régió hátát védő hegység miatt hűvösebb és esősebb, mint az átlagos Közép-olasz időjárás. A tenger felöl érkező hűvös-párás szellők nyáron is 30-32C maximumon tartják a hőmérsékletet.  A nem túl forró klímához évente átlagosan 600mm csapadék társul, eloszlása optimális, a szőlő fejlődésének vegetatív szakaszára korlátozódik. A tenger és az ősi vízfolyások által létrehozott üledékes talajt elsősorban homok és kavics elegye alkotja. A mély és rendkívül jó vízelvezetési tulajdonsággal bíró talajba itt-ott agyagos és mészköves rétegek vegyülnek. Nyomokban vulkanikus eredetű kőzetdarabokkal is találkozunk, forrásuk a közeli Colline Metallifere hegység lehet.

Bolgherit nehéz volna történelmi borvidékként „eladni”, hiszen a sangiovese, a tartomány klasszikus szőlőfajtája híresen pocsék borokat adott errefelé. A klíma, a talaj és a fajta sehogy sem akartak a "montalcinoi" nyelven beszélni. Ez volt a szerencse, lőre híján talán senki sem érez kényszert az újításra. Mario Incisa della Rocchetta márki a Második Világháború kellős közepén gondolta úgy, hogy telepít némi cabernet-t és kipróbálja, dűlőre jut-e vele Bolgheri. Nem kispályázott, hiszen rögtön a Château Lafite-Rothschild-tól szerzett szőlővesszőket. Az 1940-es évek végétől saját fogyasztásra termelt cabernet – a kavicsos-köves talajra utalva – a „de la sassicaia” nevet kapta, és hírből sem emlékeztetett a sangiovese-ből készített vékony borokra. A Sassicaia piacra kerülésére egészen 1968-ig kellett várni, amely a „szupertoszkán” kategória létrehozásával és számtalan követőjével megteremtette az olasz bor újkorát.

Bolgheri vörösborainak eredetvédelmi kereteit az 1994-es DOC szabályozásban fektették le. Ezt megelőzően a nem ritkán $50-$100 árazású borok a „vino da tavola” vagy IGT besorolást voltak kénytelen viselni. A jelenlegi szabályozás szerint a Rosso-ban 10-80% cabernet sauvignon, illetve maximum 70% merlot és sangiovese található, de 30%-ban más helyi fajtát is megengednek. Utóbbiaknak kevés a jelentősége, hiszen termőterületre a cabernet sauvignon kb. 50%-os részesedéssel viszi a prímet, őt követi a merlot, a franc és a syrah. A sangiovese a 2%-os részesedésével pedig valahol hátul kullog. A DOC szabályozás a jövőben várhatóan a fajtaborok irányába fog elmozdulni, azaz lehetséges lesz Bolgheri DOC név alatt tisztán merlot-t, franc-t vagy éppen syrah-t palackozni.

A Tenuta Argentiera története a kilencvenes évek végéig megy vissza. Nevét természetesen nem Argentínáról, hanem az etruszkok ezüstbányáiról kapta. A birtok a Guado al Tasso, az Ornellaia és a Tenuta San Guido (Sassicaia) mellett Bolgheri legnagyobb pincéi közé tartozik. A mintegy 75 hektáros ültetvény 200 méteres tengerszint feletti magasságban található, az üledékes talajt agyagos és sziklás rétegek gazdagítják. A birtok filozófiája az elegánsan elkészített borokat célozza, kifejezetten próbálják elkerülni az újvilágias karaktert, a túlérést és nem erőltetik túl a kisfahordós érlelést. Nézzük a kóstolt borokat:

Poggio Al Ginepri Toscana IGT Bianco 2011

50% vermentino, 50% viognier és 30% sauvignon blanc. Illatában fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, trópusi gyümölcsösség és ezzel szembeállítva a sauvignon blanc finom zöldessége teszi érdekessé az illatot. Elég telt, nyári alma, lime, citrusok és a már említett zöldes aromák határozzák meg. A sav a közepesnél emelkedettebb, jó magja van a kortynak, a lecsengés közepes. Tiszta, jól elkészített bor. Erős 5 pont. 13%

Poggio Al Ginepri Bolgheri Rosato DOC 2011

70% cabernet és 30% syrah alkotta rosé. Virágos, piros bogyós, cseresznyés-epres illat, pici zölddel. Elég telt, a piros bogyósok határozzák meg, teljesen száraz, jó savassággal frissít, de azért nem súlytalan, elég zamatos. A lecsengés közepesen hosszú, a magas alkohol érezhető, amely a nehezebb rosék közé sorolja. Erős 5 pont. 13%

Poggio Al Ginepri Bolgheri DOC 2011

50% cabernet, 30% syrah és 20% merlot, a pincészet alap vörösbora. Fél évet tölt el harmadtöltésű hordókban. Kék virágok, szappan, fűszerek, mentol és fekete bogyósok az érdekes illatban. A közepesnél teltebb, érezni a syrah finom fekete borsos karakterét, de mellette ott vannak a friss fekete bogyósok és a fekete cseresznye. Jó savassága van, nem áradóan gyümölcsös, a fa enyhe fűszeressége csak másodlagos szerepet játszik. A tannin közepes mennyiségű, finomporos textúrájú, a lecsengés közepes-hosszú, benne enyhe zöldesség és magos kesernye. Valahol 5/6 pont határa. 14,0%

apohar.jpgVilla Donoratico Bolgheri DOC 2009

Egy szinttel feljebb vagyunk, 45% cabernet sauvignon, 25% franc, 20% merlot és 10% petit verdot. Egy év 225l-es fahordóban, zömmel másodtöltésűekben. Nem túl intenzív illat, fekete bogyósokkal, fahéjjal és más fűszerekkel, fekete cseresznyével, virággal, szép fás jegyekkel, dohánnyal. Elég telt, nem túlérett, aromáit a meggy és a feketebogyósok határozzák meg, mellettük kellemes fűszerekkel dolgozik a fa. Kiegyensúlyozott, frissítő savtartalommal és szép hosszú lecsengéssel rendelkezik. A kortynak jó magja van, a tannin ismét finomporos, de csak pont annyi van, amennyi egyengeti a bor szerkezetét. Mindazonáltal nem túl bonyolult tétel, de remekül van elkészítve. Erős 6 pont. 14,0%

Argentiera Bolgheri Superiore DOC 2008

A birtok csúcsbora, 55% cabernet sauvigon, 40% merlot és 5% franc. Illatra bordeaux-i stílus, kiegészülve melegebb jegyekkel. Menta, dohány, virág, karamelles és fűszeres hordó, szappan, rumos meggy, vanília és fekete bogyósok. Kóstolásra egészen telt borral van dolgunk, szép tiszta ízvilág, jól definiált aromákkal, remek fás jegyekkel. Csoki, vanília és édesfűszerek döntetlent játszanak a friss és minimálisan túlérett fekete bogyósokkal. A tannin ezúttal magas, teljesen máshová rakódik fel, mint az előző boroknál, textúrája nagyszemcsés. Nagyon gazdag, nagyon kiegyensúlyozott, fiatalon is megközelíthető bor, egyszerre elegáns és mediterránul telt. A lecsengés hosszú, a szerkezet szép, az alkohol kissé befűt a végén. 7 pont. 14,5%

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr404525951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.22. 09:30:21

Klassz összefoglaló. Kisker árakat elárulták? Honlapjukon nulla információ van erről.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.22. 09:36:21

@rszabi: Köszi. A drága boruk 40 EUR körül van, a második bor valahol 15-20 EUR körül. Asszem.

európai 2012.05.22. 13:11:10

Bevallom, én korántsem rajongok az olasz borokért annyira mint te akov, pedig az elmúlt hónapokban horogra akadt vagy 10 palack a jobbak közül, a cikket mégiscsak nagy élvezettel olvastam.
Dícséretem tehát igazából a szerzőnek szól.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.22. 13:42:55

@európai: Oh, köszönöm szépen. :)

Én sok izgalmat találok az olasz borokban, szerintem van bőven mit felfedezni bármilyen tájakon is jár az ember.

Igaz, a fenti tudósítást tárgyilagosnak szántam és közel sem "fogtam padlót" a borokról. Igaz, jól elkészítettek voltak...

shiraz 2012.05.23. 11:33:11

a vinopolis története tényleg megérne egy őszinte cikket. a borászportál sem írta le, hogy a borászatoknak mennyi pénzük ragadt benn...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.23. 11:45:40

@shiraz: Igen, ez a kérdés engem is foglalkoztat. Nyilván itt nem csak a palackok áráról van szó, hanem esetleges borsos polcpénzekről is.

Kérdés, hogy a vállalkozás újraindulásával és a lenyúlt készletek visszaszerzésével nullpontra jut-e a dolog. Vagy ezen a termelő csak bukhat?

shiraz 2012.05.23. 13:13:33

@akov: nemcsak esetlegesekről :(
a tartozások összegéről a termelők tudnak felvilágosítást adni. meg a Vinopolis.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.23. 13:36:55

@akov: Kicsit most ledöbbentem. Azt tudtam hogy a nagy szupermarketekben van ilyen, de nem gondoltam volna, hogy a hazai borkereskedésekben is létezik. Egy induló üzlet mire fel szedi be ezt a díjat? Azt gondolnám, hogy örülnek, hogy leszerződnek velük a termelők, bevállalva a kockázatokat.

shiraz 2012.05.23. 14:51:16

@rszabi: nem minden borkereskedésben, de sajnos van ilyen. sok bortermelő pedig az eladási kényszerben elfogadja.
tisztulnia kellene a borszakmának...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.23. 16:42:14

@rszabi: Mindenhol van ilyen, a Vinopolisban is volt. A termelők panaszkodtak rendesen, nem egytől hallottam. A konkrét díjról nem tudok, de általában a százezreket is eléri. Majdnem mindenki szed ilyesmit.

shiraz 2012.05.23. 17:54:26

@akov: a magyar borpiac működése, na erről lehetne cikket írni, ki szed ki nem szed listázási dijat stb
szerencsére vannak akik nem szednek :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.23. 17:55:59

@shiraz: Ha hajlandó vagy forrásként "szolgálni", szivesen interjúvégre kaplak. :)

shiraz 2012.05.24. 10:14:56

@akov: ez akkor lenne értelmes, ha egy átfogó, borászokat és kereskedelmi embereket is megkérdező cikk lenne. persze nem a nevek a lényegesek hanem a folyamatok.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.24. 11:07:06

@shiraz: Ez nagyon érdekes téma lenne. Jó lenne erről olvasni.
süti beállítások módosítása