A Borrajongó

Riesling-rovat VI.

2012. április 20. 06:00 - drbarta

Ismét egy gyűjtőcikk következik az elmúlt hónapban, főleg az ünnepek környékén sorra került rieslingekről.

A három bor közül kettőről volt itt már tavaly írás, így azok up to date-jelleggel szerepelnek újra.

Íme ismét Mosel:

 

 

 

 

J.J Prüm:  Riesling Spatlese Graacher Himmelreich 2009

Beleszagolva érződik a fiatal Prüm-borok kénes fülledtsége. Érdemes szellőztetni, úgy azért csökken idővel. Mellette zöldalmás, citrusos, mézes, kőporos aromák. Légies korty, ezt meghazudtoló mély intenzív ízek, sziporkázó gyümölcsösséggel, karakteres földes-palás minerális jegyekkel. Szépen fókuszált kortyközép ellensúlyozza a kifogástalan magasságú, cizelláltságú mégis csiszolt savakat. Közepesnél hosszabb lecsengés. Remek, mint mindig. 7 pont.(91)

 

Heymann-Löwenstein: Riesling Erste Lage Stolzenberg 2009

Csábító illat, érett, szaftos grapefruittal, őszibarackkal, palás ásványossággal. Szájban közepesnél picit nagyobb testű korty fogad. Mély ízek, vastag, lédús gyümölcsösség, elsősorban melegebb citrusok, kis trópusi színezettel, illetve némi maradékcukorral is megtámogatva rendkívül harapnivalóvá teszik a belépőt. A kortyközépen megmutatja komolyabb oldalát is, a szépen kitartó gyümölcsösség mellett mélyebb, ásványosabb sűrűségek nyújtják meg a lecsengést. Lüktető, feszes, cizellált  savak kísérik a történéseket. Remek egyensúly, egység, arányosság. Bika 7 pont. (91-92)

 

Heymann-Löwenstein: Riesling Auslese Uhlen Roth Lay 2007

Mély illat, érett, lédús gyümölcskavalkád ígéretével. Almakoncentrátum, mandarin, buja fűszeresség, diszkrét mézes díszítés. Szájban közepesnél teltebb, nagyon arányos korty.  Érzetre lehet vagy 120 g. körüli cukortartalom, de egyáltalán nem ragacsos. Sziporkáznak az ízek, érett, de nem aszalt, hanem szaftosan ropogós gyümölcsök képében, alma, szőlő, déligyümölcsök, dinnye, gazdagon fűszerezve. A kortyközépen is még egymást váltják a rétegek. A savak gerincesek, cizelláltak, lüktetőek, nagyon szépen megmozgatják a kivételes gazdagságot, hosszan kísérik a hosszú lecsengést. Nehéz zamatosabb bort elképzelni, öröm minden cseppje. Talán annyi köthető bele, hogy a sok intenzitás még szinte szikrázik, így a kiváló egyensúly mellett még fiatalos az egység. Masszív 8 pont. (93+)

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr614462255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.04.20. 07:08:27

Úgy látom, hogy Moseliekkel nem nagyon lehet melléfogni. :)
Volt neked olyan mostanában ami nem ért el legalább 6 pontot onnan?
Ezeket a hazai Riesling webshopból rendelted?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.20. 08:11:58

@rszabi: Az első kettő a riesling.hu -tól származik (a Stolzenberg már elfogyott, de mondjuk a Röttgen is hozza ezt a szintet) a harmadik az év eleji németországi rendelésbe volt benne.
Tény, hogy azért ezek a borok kiemelkedő termelők kiemelkedő borai.Nem csak úgy "becsukott szemmel lekaptuk a polcról" :)
De egyébként jó tapasztalataim vannak régebbről kevésbé elismert pincékkel is, bár azért kötve hiszem, hogy az alapborok is 6-nál indulnának .

tf1971 2012.07.09. 19:02:10

Kedves drbarta!

Nem tudod véletlenül, h mi történt a riesling.hu-val? honlap nem működik, telefonrt nem veszik fel.. csak nem becsődöltek? nagyon sajnálnám...

TF
süti beállítások módosítása