A Borrajongó

WineAge nehézcirkálók

2012. április 17. 06:00 - akov

cirka.jpgA fene gondolta volna, hogy nagy csinnadrattával elmegyek a VinCE-re és a legérdekesebb, legütősebb borokat nem holmi külföldi szakértő vezette mesterkurzuson, hanem az egyik kiállító standján fogom megtalálni, egyetlen picike kis asztalon. Aki hallgatott önnön mézlopója finom jelzéseire, biztosan képtelen volt remegés nélkül elhaladni a WineAge standja mellett. Részemről is nagy hiba lett volna elhalasztani azokat a borokat, amelyeket nemhogy hétfő este nem bontogatok a paprikás krumplihoz, de egy sokszemélyes, exkluzív kóstolót is bajosan volna kedve bármely borbuzinak megfizetni. Természetesen a kóstolás „fesztiváli” körülmények között történt, de talán óriásit nem tévedhettem. Persze, nagyon jó volna megnézni ezeket a borokat otthon, fehér falak között is, de ilyen tömegű szipkázásért cserébe az ember elvisel némi kellemetlenséget. Hogy mind elolvassátok, a kóstolási jegyzeteket két részletben fogom szerepeltetni.

Errazuriz Single Vineyard Sauvignon Blanc 2009

Kezdésnek jöjjön a Casablanca-völgyből származó dűlőszelektált sauvignon blanc. Friss, jól elkészített, nagyon tiszta, remekül hozza a fajta frissítő jegyeit. Zöldpaprika, citrusok, zöldalma, szép lecsengés, jó arányok. A 6 pont sima ügy, első öblítésnek nem is rossz. 5.500Ft. 13,5%

Chateau Musar 2004

A libanoni legenda, impozáns történettel. Cinsault, carignan, és cabernet sauvignon házasítása. Illatban túlérett és bántóan illós. Édeskés, a szájban is jól definiáltan illós, nagyon, de nagyon sok tanninnal, sok fával, fűszerrel és fahéjjal. Koncentrált, de nem friss, inkább lekváros. Érezhetően nem ilyennek szánták, talán nem is ilyen volt fénykorában. Az illó és a gyilkos tannin aligha megbocsájtható. 4 pont. 14,0%

O. Fournier Mendoza Syrah & Malbec 2005

Azt hiszem, ezt a birtokot sem kell nagyon bemutatni. A felső szegmensbe pozícionált bor impozáns értékelései: Robert Parker 94 pont, Wine Spectator 91 pont, Jancis Robinsonnál pedig 18 pontig jutott fel. Illatban pici oxidált karaktert és illót érezni, fekete bogyósokkal és virágokkal, fás fűszerekkel. Telt, sűrű, érett fekete bogyósokkal, áfonyával, szép maggal, a kor ellenére meggyőző frissességgel. A tannin sok, de illeszkedik mindenhez, finomporos textúrájú. Szép fakezelés, fűszerek, nem túlzó alkohol. 7 pont. 17.800Ft

Muga Prado Enea Rioja Grand Reserva 2004

80% tempranillo és 20% garnacha, mazuelo és graciano. Szép fűszeres, virágos illat, aprócska lovacskával. A közepesnél valamivel teltebb, szép magja van, a jó savak tartják a koncentrált felépítményt. A mély gyümölcsösség képes megbirkózni a jelentős mennyiségű, aprószemcsés szerkezetű tanninal. Izgalmas, koncentrált és cseppet sem újvilági. 7 pont. 16.000Ft

Errazuriz Don Maximiano Founder's Reserve 2006

A pince ikonborainak egyike, Aconcagua-völgy. 82% cabernet sauvignon, 8% franc, 5% petit verdot és némi syrah. 18 hónapot töltött el új francia hordókban. Az illatot abszolút meghatározzák a nagyon erőteljes és populáris fás jegyek. Művi vaníliát, kávét és édeskés érzetet adó karamellt érezhetünk. Mellette elég friss és mély fekete bogyósok, mentol és keleti fűszerek. Telt, erősen rárakódik a sok-sok fa, itt is tombol a valószerűtlen vanília. A kávé és az édes gyümölcsösség minden mércén túl populárissá teszi. A vastagsághoz járnak még fűszerek, szép hosszú utóíz, emelkedett alkohol és némi magos kesernye. Jól elkészített, bármely kezdő borfogyasztót földbe döngölne, nálam azonban már inkább a műboros kategória. A klasszistól messze érzem, ehhez mérten viszont nagyon drága. 6 pont. 18.000Ft. 14,5%

sena.jpgErrazuriz Seña 2008

Mondhatni talán az egyik leghíresebb Dél-amerikai bor, állandó résztvevője és élbolyosa a presztizsborokat leverő chilei különítménynek. Robert Parkert 95 ponttal vette le a lábáról. Szintén Aconcagua-völgy, 57% cabernet sauvignon, 20-20% carmenere és merlot, fennmaradó részben pedig petit verdot és franc alkotja. 22 hónapot töltött francia újhordókban. Mély fekete bogyós illat, szuperérett karakter. Friss áfonya és barátai, melléjük szegődik némi gumi, vanília, fahéj és egyéb fűszerek. Már az illaton érezni, hogy más fogyasztói célcsoportnak készült, mint a Don Maximiano. Kóstolásra hibátlan tisztaság és tisztán definiáltság, a gyümölcs a frissesség határain belül mozog, a hordó meglehetősen sok, de rendkívül jó minőségű, diszkrét pörköléssel és szép fűszerekkel operál. Az édesre érett fekete bogyósok szép harmóniában vannak a sok tanninnal, a szép savakkal és a decens alkohollal. Végül hosszú utóízzel emeli kalapját. Remek bor, jól elkészített és strukturált. Lehetne ugyan mélyebb és koncentráltabb, de az erős 7 pont (nyolcas villanásokkal) mindenképpen jár. Bőven van hova tovább. 26.000Ft. 14,5%

(Az első kép a USS Ohio ágyúit ábrázolja (1907-1908), a Naval Historical Center archívumából csippentettem el. A Seña címkéje a bornak szentelt website-ról származik).

(folyt. köv.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr754455248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.04.17. 15:30:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.04.17. 09:34:20

15-25.000 Ft-os borok 6-7 pontot nem haladják meg? Idézhetted volna saját magad a blog eddigi legviccesebb mondatával:
"De nem is kell, mert itt nem a bor, hanem a 17.000Ft feletti palackár garantálja a vibrálást."
:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.17. 09:41:12

@rszabi: A 7 pontot meghaladták azért és még nincs vége a posztnak! A Sena-t ízlés szerint lehetett volna 8 ponttal is megküldeni, én nem éreztem (egyelőre) annyira összetettnek, de a stílusban szép. Parker 95 pontja a potenciálnak (is) szól. Persze, drágák ezek a borok, más kérdés, hogy nem venném meg őket, mert annyira sok izgalom nincsen bennük. No, majd a záró részben lesz több is. :) Kösz.

Megmondom, rövid az agyam, már arra sem emlékszem, hogy mit írtam, de kösz az idézetet! :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.17. 16:40:03

@rszabi: az tényleg nagyon jól megfogalmazott mondat volt akovtól. different types of vibration... :D amúgy igen.
gondolom a nagy bummok a második adagra maradtak, nem mintha ezekkel nem lennék el... :)

117 2012.04.18. 17:43:51

Tavaly kóstoltam az Errazuriz sauvignon blanc-ját. Nekem magas volt benne az alkohol, ami ki is lógott egy picit (talán én vagyok érzékenyebb erre). Egyébként a leírással teljesen egyetértek. Nem venném meg ennyiért.

A Don Maximianot nem éreztem ennyire fásnak, mint ahogy írod, kifejezetten ízlett, de az újvilági jelleggel teljesen egyetértek, meg a vanília-édességgel is. Ezt sem venném meg, mindazonáltal.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.19. 09:09:52

@117: Lehet, hogy magas, viszont itt hűtve volt az SB, így nem jött ki belőle.

Fiskális 2013.09.20. 15:41:46

Az USS Ohio persze akkor csatahajónak számított és nem nehéz cirkálónak a 12 ezer BRT-vel és 120m vízvonallal. Mert mindannyiunk kedvence az Auróra ugyan kb. ilyen hosszú volt, de fele ilyen vízkiszorítású, azaz alig páncélozott a Maine-osztályhoz képest, s a fő lövegei is csak 6 inch-esek, ez is fele amazénak.
Alig 20 év múlva persze már 30 e tonna felett és 230 méteres hajók is lehettek nehézcirkálók, 38-as lövegekkel, amik mellett egy Maine-osztály a századfordulóról csak csónak. (Pl. hivatalosan a híres Hood is az volt.)
No, mindezt csak azért mondom, mert a borokhoz csak kicsit értek. Ja és most olvastam az lap alji ajánlóban ezt a jó kis írást és péntek van...:-)
süti beállítások módosítása