A Borrajongó

Jégbor Tony Asplerrel

2012. április 03. 06:00 - akov

aspler.jpgAz abszolúte minimális jégbor-tapasztalatomra bőven ráfér a ráncfelvarrás, így nem gondolkodtam sokat azon beüljek-e a VinCE jégboros mesterkurzusára. Előadónk, Tony Aspler Kanada első számú borírója, egyben borblogger, és nem mellesleg a borkrimi műfajának talán első és egyetlen képviselője. Indításként kaptunk némi áttekintést a jégbor múltjáról. Az első történelem jegyezte jégbor Franconiában (Németország) készült 1794-ben. Ki tudja miért? Ki volna az a masszívan elmebajos, aki pengeélre lökné a család jövő évi borfogyasztását? Akárhogy is történt, okos emberek rájöttek, hogy a tél derekáig a tőkén hagyott szőlőszemekben a víz megfagy és fagyott állapotban préselve igen komoly cukorfokú, szép savtartalmú must lesz az eredmény.

Az első tudatos, kereskedelmi forgalomba hozott jégbor Rheingau borvidékén készült el valamikor a 1960-as évek középén. Az osztrákokra 1971-ig kellett várni, itt a burgenlandi Weingut Hafner „tette jégre” az első szüretet. Ezzel párhuzamosan Kanadában német és osztrák emigránsok neszelték meg, hogy az ország klímája rendkívül alkalmas a jégbor konzisztens, kockázatmentes előállítására. 1972-ben British Columbiában volt az első sikeres kísérlet, de a kanadai jégbor felemelkedését és ismertté válását az ontarioi Inniskillin borászat úttörő tevékenységének szokták tulajdonítani. 1984-ben készítették el első jégborukat, újításként madárhálóval védték meg a termést. Az Inniskillin Vidal Icewine 1989 a Vinexpo 1991-en Grand Prix d’Honneur címet kapott. Pont ennyi kellett ahhoz, hogy Kanada váratlanul felkerüljön a borországok térképére.

A kiválóan zord tél kiszámíthatósága Kanadát a világ legjelentősebb jégbor előállítójává tette, négy palack jégborból három (!) innen származik. A 0.5 literes palackra számított 40-50 dolláros átlagár (kb. 9.000-11.000Ft) mellett minden évben gazdaságosan állítható elő ez világszerte keresett ital. A magas ár természetes velejárói a hamisítványok, amelyek Kínában bukkannak fel előszeretettel. A kanadai bortörvény szerint a jégborhoz szüretelt szőlő mustja minimum 35 Brix% (kb. 400g/l) cukortartalmú, a szüretnek -8C° alatt kell történnie. Összehasonlításképpen a német bortörvény 110 Öchslét (kb. 290g/l), míg az osztrák 25KMW-t (kb. 320g/l) ír elő. Érdekesség, hogy a Quibec régióban engedélyezett az un. „netting” módszer, ahol is az őszi szüretet követően a szőlőfürtök már egy kifeszített hálóban várják a fagyokat. Ez természetesen felvet pár érdekes kérdést (természetes-e bor?), de a gyakori -25C° fagyok miatt a tőkéket egyszerűen már jóval a szüretet megelőzően be kell takarni (ld. alábbi kép).

netting.jpg

Végezetül még annyit, hogy a jégbor készítéséhez vastag héjú szőlőfajtára van szükség, amely ellenáll a rothadásnak és nem tárul fel egykönnyen. Előszeretettel készítenek jégbort rajnai rizlingből, cabernet francból, merlot-ból, chenin blanc-ból stb. Az igen fáradalmas préselést követően az erjesztést általában szelektált élesztőkkel végzik, időtartama 2 héttől 2 hónapig is eltarthat. No, ennyi duma után jöjjenek a borok:

Casa Peiso Blaufränkisch Eiswein Burgenland 2009

Meglepő módon kékfrankosból készült. 170g/l cukor, 10.4 g/l sav és 3.8-as pH. Szemre a világos arany keveredik rosé színnel. Egy az egyben kínai édes-savanyú mártás illata van, leveses, teás, de a piros bogyós gyümölcsök nyomait is érezhetjük. Ehhez enyhe illósság is vegyül. Elég krémes és olajos, epres és kellemes aszalt fehér húsú gyümölcseivel remek bevezető a sorhoz. Szájban is érezni a kínai édes-savanyút. A szép savak mellé jól áll a cukor. A lecsengés – jégborban mérve – csak közepes, lehetne koncentráltabb és mélyebb. Picit túlzó alkohol. Valahol 5/6 pont körül. 14,0%

Pillitteri Estates Winery Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2004

A világ legnagyobb jégbor előállítója, de családi kézben van, minőségi szemlélet. Tulajdonképpen minden fajtából készítenek jégbort: merlot, syrah, sauvignon blanc, rajnai, gewürtztraminer, semillon, chardonnay, vidal stb. Sőt, még habzó jégbor  is készül. Őrület! 170g/l cukor és 10g/l sav jutott neki osztályrészül. Narancsos-aranyos szín. Illatában eper, gyümölcstea, alma, eperlekvár, méz és itt is kínai édes-savanyú érezhető. Nagyon sűrű, nagyon-nagyon édes, de szépen egyensúlyoz a jelentős savtartalom. Eper, málna, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, eperbor, méz és ki tudja még mi. Nagyon koncentrált, egy cseppet emelkedett az alkohol. Nagyon hosszú lecsengéssel búcsúzik. Remek bor. Ha Kanada, akkor cabernet franc! Eléri a 7 pontot.

Weingut Alfred Fischer Grüner Veltliner Eiswein 2005

Közép arany szín. Illatban nagyon alattomos dugógyanú merül fel, öregnek és gyümölcstelennek hat. Másik palackból kóstolva sem a nyitottság emlékműve, de már érezni a mézet és a fehérhúsú barackot. Nem túl komplex. Sűrű, jó koncentrációval bír, méz, őszibarack, töppedt szőlő és narancslekvár jellemzik. A cukor-sav arány inkább előbbi felé billen, de a lecsengés egész hosszú, benne valami kesernye. Kis illó is visszajön a garatban. Eléri a 6 pontot. 11,5%

Myskhako Icewine 2009

Megint az oroszok. Fekete-tenger környéke. 161g/l cukor. Húsleveses, teás, almás, fűszeres illat, fehér húsú gyümikkel, virággal, narancshéjjal, szőlővel. Az egyetlen bor a sorban, ahol a fa is érezhető. Nagyon koncentrált, mézes, narancshéjas, fehér húsú gyümölcsökkel. A lecsengés hosszú, benne cserességet érzek. Az ízkép nekem kissé zavaros, pici illó jelenléte is érezhető, plusz jöhetne valamivel több sav is. Amúgy jó arányai vannak, eléggé tetszett. Erős 6 pont. 10,9%

Borbély Családi Pincészet Jégbor Badacsony 2009

190g/l cukor, 7.2g/l sav. Szemre fakó, alig-alig csillan meg valami arany szín. Sajtosan-lábszagosan büdös, amiben szőlő és zöldesség vegyül el. Ilyennek kéne ennek lennie? Rosszkor nyitottunk rá? Szájban viszont tiszta, kissé lágy érzetű, mézes, túlérett fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal. Sűrű, de nem végletesen intenzív, viszont jól definiált. Erős 6 pont. 11,5%

Esterhazy Cuvée Eiswein Burgenland 2009

Itt már egy sötétebb arany színnel találkozunk. Teás, mézes, húsleveses, mazsolás, őszibarackos és fűszeres illat. Nem túl intenzív. Kóstolásra a tisztaság és a jól definiáltság tűnik elsőként fel, utána őszibarack, méz, mazsola és fehér húsú gyümölcsök következnek. Komoly intenzitás, nagyon hosszú utóíz, jó arányok és melegség. Gyönyörű bor! Eléri a 7 pontot. 10,0%

Pillitteri Estates Winery Vidal Icewine Niagara Peninsula 2006

Csillagászati analitika: 190g/l cukor és 17g/l (!) sav. Mély szín, aranyos beütés. Nagyon intenzív, tiszta illat, benne a fél világ: narancs, narancslekvár, eper, tea, virág, kandírozott gyümik, érett és aszalt gyümik, töppedt szőlő és karácsonyi fűszerek. Kóstolásra olajos-hömpölygős, narancslekvárral, meleg karácsonyi fűszerességgel, aszalt sárga- és őszibarackkal, fehér húsú gyümölcsökkel, mézzel, töppedt szőlővel. Lehetne még sorolni. A hihetetlen édesség felveszi az óriási savat, nincsen savanyítás vagy éles érzet. Az alkohol nem érezhető, a lecsengés lehengerlően hosszú. Elképesztő jégbor. Nem rossz egy pondró hibrid fajtától! Eléri a 8 pontot. 12,0%

(Tony Aspler képét a http://windowsbyjamiekennedy.com/ oldalról kölcsönöztem, a „netting” módszert illusztráló fotó pedig a http://www.winesofcanada.com/ portálról származik)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr664353688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.04.03. 09:53:12

Alkoholtartalomban nincs megkötés jégboroknál?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.03. 09:54:50

@demisec: Nem találtam sehol erre való utalást. Szerintem nincs, sanszos, hogy ennyire magas cukor és a mondjuk 13% körülire felkúszó szesz megállítja az erjedést.

Fiskális 2013.09.12. 23:07:46

@akov: érdekes olvasmány, néhol meglepetésekkel, pl. amint villányi burgundit dicsér stb. Az aszúinkra külön fogékony láthatóan, s talán most itta élete legjobb desszert borát... (egyébként tényleg:-) )

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.13. 11:09:03

@Fiskális: Ez egy régi poszt, de jó, hogy megtaláltad és volt értelme megírni. :D

Fiskális 2013.09.13. 11:36:28

@akov: drbarta jégborozott, aztán gondoltam megnézem, hátha arról is volt már szó, s lám, s aztán az események láncolata, érted? :-)
süti beállítások módosítása