A Borrajongó

Villányi vörös házasítások 2007-ből

2011. október 14. 06:00 - drbarta

Két villányi vörös cuvée-hez volt szerencsém a héten. Mind a kettő inkább a prémiumabb kategóriába tartozik, úgy is mondhatnám egyik se volt olcsó. :)

Egyikük a legkézművesebbnek, leginkább természetesebbnek mondott kis villányi pincék egyikéből származik, a másikuk, pedig az egyik legprofibb, legjobban felszerelt borászatból.

A borok:

Tovább
Szólj hozzá!

Antonio Caggiano – a meztelen aglianico

2011. október 13. 06:00 - akov

Az aglianico szőlőfajtával kapcsolatos bevezető tanulmányaink után elsőként a Cantine Antonio Caggiano családi pincészetet látogatjuk meg. A helyi származású építész-fotográfus Antonio Caggianoban 1990 körül érett meg az elhatározás, hogy pincét kell alapítania szülővárosában. Visszafoghatatlan ingerenciát érzett ugyanis, hogy a Taurasi borokból immár kiveszett régi ízeket-aromákat újra felfedezze. Elhatározta, hogy olyan nagyformátumú borokat készít, amelyek visszahozhatják a régi idők hírnevét. Az első saját Taurasit 1994-ben palackozta, ma pedig minden mérce szerint a régió egyik vezető termelője. Caggiano nem csak a legtöbb és legjobb Gambero Rosso értékelést bírja egész Campaniában, de Robert Parker, a Wine Spectator és mások komoly pontszámait is magáénak mondhatja.

Tovább
2 komment

Dom. des Escaravailles: CdR Vill. Rasteau Heritage-1924 -- 2009

2011. október 12. 06:20 - drbarta

Szép hosszú neve van a bornak. :)  A teljesség igényével így néz ki: Domaine des Escaravailles: Cote du Rhone Villages Rasteau Heritage 1924   2009

Borunk tiszta grenache, 1924-ben telepített ültetvényről. A Cote du Rhone ugye a Rhone-vidék azon borait gyűjti eredetvédelmi körzetbe, melyek egyéb, saját appellációba nem tartoznak. Ha mindehhez hozzátesszük a Villages-t, akkor már a bor jelzi, hogy azon nevezetesebb faluk egyikéhez tartozik, melyek a gyűjtő-körzet megnevezésen kívül a falu saját nevét is viselhetik, esetünkben a Rasteau nevet.

Friss pirosbogyós gyümölcsös illat, likőrösség.  Szájban elég nagy testű korty. Tisztasága, famentessége és teljesen primer hangulatú gyümölcsössége végett nem tűnik egyáltalán nehézkesnek. Jó intenzitású zamatok málna, konyakmeggy, a kortyközépre fűszeresebb irányt vesznek fel.   Elég sok tannin, érett, de nem bársonyos, nem is asztringens, olyan kellemesen rágható. Savai észrevétlenül élénkek, különösebb figyelmet nem keltenek fel, de frissessége nem forog veszélyben. A lecsengésre és az utóízre viszont egyre feltűnőbb lesz a 15-ös alkohol. 6 pont.
Szólj hozzá!

Aglianico - A Dél kalapácsa

2011. október 11. 06:00 - akov

Campaniai kalandozásunk következő epizódjai Dél-Olaszország leghíresebb borvidékére, Taurasiba kalauzolnak el bennünket. A dél csillagaként, Barolójaként és ki tudja még miként számon tartott aglianico (ejtsd: „áljánikó”) itt képes igazán megmutatni magát és valami világszínvonalút produkálni. A nemzetközi érdeklődés már rég túl van a csodabogár-effektuson, amit komoly tollak írásai (ld. például Jancis Robinson „Az aglianico dicsérete” c. posztját), Robert Parker, a Wine Spectator, a Wine Enthusiast és mások gyakran feltűnő pontszámai is jeleznek. Az aglianico fajta – úgy tűnik – egyre komolyabb tekintélyt követel magának a nemzetközi borporondon.

Tovább
4 komment
süti beállítások módosítása