A Borrajongó

Losonci Gereg Kékfrankos 2009

2011. december 14. 06:00 - akov

gereg.jpgAz elmúlt egy hétben csak azok nem hallottak a mátrai Tőkésekről, akik befogták a fülüket. Pedig nem érdemes füldugót hordani, mert a borok egyre jobbak és úgy tűnik a referenciatételek is lassan megszületnek. Sajnos a Tőkéskóstoló napján engem a náthától, a fáradtságig és a fogorvosig minden sújtott, sőt rendesen el is késtem, így maradt összesen fél órám, hogy végigverekedjem magam a Mátra vezető borain. Lidocainnal és antibiotikummal fényezett szájam és az idő rövidsége olyan ámokfutásra késztetett, ami Antonio Galloni burgundiai túráját is megszégyenítette volna. Viszont engem nem ezért fizetnek, így inkább nem is írok róla. Annyit azonban nem tudok elhallgatni, hogy Losonci Bálint és Szecskő Tamás borai egyre jobbak, kialakulóban van a termelők stílusa, a borok tiszták, koncentráltak és jól fogyaszthatók. Pár héttel a Tőkések Budapesti expozéja előtt Losonci Bálint egy baráti közös kóstolóra egy olyan címke nélküli borral állított be, amely az erős nemzetközi sor után is mindenkit szíven ütött.

Losonci Gereg Gyöngyöspatai Kékfrankos 2009

Mély rubin szín. A közepesnél intenzívebb illat tiszta, nagyon izgalmas, kissé fülledt, kék virágos, kosárnyi érett piros- és feketebogyós gyümölccsel, füsttel, vaníliával és ánizzsal. A vanílián túl tökmagosság jelzi a hordót, a gyümölcsök között ribizli és szeder fedezhető fel, elsősorban tökéletesen érett formában, másodsorban minimális túlérett jeggyel. A nagy, de nem túl nagy test mellé kackiásan frissítő sav és az illatban is felfedezett szeder és ribizli járnak. Túlérett karakterről szó sem lehet. A fa alkalmazása és mértéke szép, a tannin a közepesnél több, a magasnál kevesebb, jól illeszkedik az alkotókhoz. Friss, jól iható és elegáns, nagyon hosszú és izgalmas lecsengéssel. A bor túlextraháltság nélkül is komoly koncentrációval rendelkezik, a kortyközépi sűrűség hosszú életet és jó érlelhetőséget fog biztosítani. A sav még túlzottan is virgonc, de egy fél év múlva talán már szépen egymásra találhatnak a többi alkotóval. Irigylésre méltó bor, biztos vagyok benne, hogy 2009 egyik etalon kékfrankosa lesz. Erős 7 pont (91-92p), de könnyen viheti többre is. Gratulálunk ehhez a borhoz, még sok-sok ilyet kérünk a Mátrából!

(a Gereg Kékfrankos 2009 a napokban került forgalomba)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr593461607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gereg Márk 2012.02.05. 09:22:51

Tisztelt Losonci Pincészet.
Én afelől szeretnék érdeklődni,hogy a Losonci Gereg Gyöngyöspatai Kékfrankos 2009 boruk miről kapta a nevét.Én nem ismerem a borokat és elnézés kérek ha ez egy ostoba kérdés,csak kíváncsivá tett ennek a bornak az eredete.
Előre is köszönöm a válaszukat.
Tisztelettel.Gereg Márk

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2012.02.05. 20:05:43

Kedves Márk,

A Gereg Gyöngyöspatán egy dűlő neve, amit már sok évszázada így hívnak, fölötte van egy Gereg nevű hegy is. Olvastam valahol azt is, hogy volt egy régi ilyen nevű település is ott.

Losonci Bálint

117 2012.02.07. 20:20:09

@pinotnoir_777:

Gratulálok a 2007-es Nyitnikékhez is!

Gereg Márk 2012.02.24. 18:55:47

@pinotnoir_777: Köszönöm szépen,nagyon kedves,hogy válaszolt a levelemre.Azt hiszem érdemes volna ellátogatni erre a környékre és felkeresni önöket.Remélem még van ebből a bórból,bár én nem fogyasztok alkoholt de ebből mindenképpen szeretnék vásárolni.Köszönettel Gereg Márk
süti beállítások módosítása