Mondhatni, kissé szerénytelenül, hogy volt már szerencsém a 2009-es furmintok legjavához. Kettő közülük viszont még eddig biztosan kimaradt, ugyanis közismert, hogy Szepsy István és Homonna Attila később engedi piacra a versenyzőit.
A türelem rózsát terem. Sikerült végre hozzájutni egy-egy 09-es tételhez a két kiváló termelőtől.
Egyszerre bontottam fel az ominózus borokat, napokon keresztül faggattam őket fej-fej mellett.
Következzen két remek, klasszis furmint:
Szepsy: Úrágya Furmint 2009
Eleinte nagyon fülledt illat. Kis földesség, ásványosság, füst, kénesnek ható felhő. Kis szellőzés után ez utóbbi eltűnik, gyümölcsössége is elkezd kinyílni, citrusok, déligyümölcsök jelennek meg a masszív mineralitás, és a megmaradó fülledtség mellett. Szájban sokkal meggyőzőbb. Közepesnél teltebb korty, frissességgel, élénkséggel. A szájat teljesen kitöltik az ízek, citrusok, speciális köves-sós-rigid-fülledt ásványosság és egyáltalán sok-sok anyag. Vannak benne komoly mélységek. Sűrű magot képező kortyközép, elég hosszú lecsengés. Magas, cizellált és lendületes savvilág. Karakteres, nagy és tekintélyes bor, az alkotók a tétel fiatalságához képest korrekt egységben, bár szerintem idővel ezen a téren még van mit fejlődni. 7 pont most is megvan. (90)
Homonna: Tokaji furmint-hárslevelű 2009 Ebben az évben nem készült külön birtokbor, és Határi furmint. Attila elmondása szerint ez most már így is lesz, a portfolió egyszerűsítése, áttekinthetősége végett. Mindenestre kb. 80%-ban a Határi furmint adja az alapanyagát.
Visszafogottan induló, de igen vonzó és idővel nagyon szépen nyíló illat. Finom, nem tolakodó gyümölcsösség, citrusos-barackos-körtés színezettel, fehér virágok, akácméz, jellegzetes zsírkrétás-gyurmás ásványosság, pörkölt magvak. Pár órával nyitás után némi menta és fenyő-illat is színesíti. Közepesen telt korty. Finoman krémes konzisztencia, elegánsan telt ízek, kortalanul friss fehér-húsú gyümölcsökkel, virágos-mézes-sós gyurmás aromákkal. Tömör szerkezet, sűrű, hosszan kitartó kortyközép. Cizellált, a kortyba kiválóan integrált savak, szinte észrevétlenül biztosítanak tartást, játékosságot, szerkezeti komplexitást. Aromáit tekintve nem túl összetett, de kellően zamatos és kedves is ahhoz, hogy ne intézzük el erényeit egy „struktúra-bor” megnevezéssel. Arányosság, csiszolt részletek, egység, simaság, gömbölyűség. A lecsengésben pici integrálatlan cseresség. Nagyon jól áll a bornak a hárslevelű jelenléte, a Határi szokott tömörsége, tekintélye, egyedisége továbbra is megvan, de szigorát jelentősen oldja, és szívesebben fogyaszthatóvá teszi. Stabil 7 pont. (91)