A Borrajongó

Ott-borok

2011. augusztus 11. 07:45 - drbarta

Nagy kedvencem Bernhard Ott, talán nem túlzás kijelenteni, hogy a legtöbb kóstolójegyzetet a borairól ezen a blogon lehet megtalálni. (ha esetleg rosszul tudom, akkor elnézést).

Nagy meglepetésként ért nemrég, hogy a wagrami mester néhány zöldveltelinije immár a Bortársaságban is hozzáférhető. Persze csodák nincsennek, a szortiment alsó két lépcsőfokáról van szó.

Beszereztem hát itthon a két tétel közül a némileg magasabb rendű Fass4-t, és mellé raktam a következő fokozatnak számító Der Ott-ot 2008-ból, amit még a pincénél vettem.

Íme:

 
Bernhard Ott: Grüner Veltliner Fass4 2010
Nagyon tipikus, fajtajelleges osztrák zöldveltelini-illat. Friss citrusok, körte, sárgadinnye, maracuya, jellegzetes édes-egzotikus fűszeresség. Nem mély, de kedves és nagyon szerethető. (nem is annyira komplex, mint leírva látszik). Szájban a karcsú és az alig közepesen telt között. Tiszta, áttetsző. Egyszerűbb, lazább szövésű szerkezet. A könnyű súlyhoz finom,  kellően intenzív sárga-gyümölcsös-fűszeres zamatok társulnak, viszonylag gyorsan átváltanak a kellemesen fanyarkás lecsengésbe. Alapvetően jó egyensúly, a végén kandikálnak csak ki a virgonc, fiatalos, csípős 2010-es típusú savak. Nem bonyolult, de finom és nagyon csúszik. Belépő-szintű bor az élmény-grünerek világába. Mint egy jó wachaui federspiel. Erős 5 pont, olykor 6-os villanások.
 
Bernhard Ott: Grüner Veltliner Der Ott 2008
Először zárkózottabb, de mindenképp mélyebbről jövő illat. Idővel nagyon szépen kinyílik, főleg fűszerességre épít. Közepesen telt korty. Szintén tiszta, de sűrűbb, finoman krémes textúra. Sokkal nagyobb mélysége van. Intenzív fűszeresség, érett egzotikus gyümölcsök, méz. A kortyközép hosszan elnyúlva bontakozik ki. Tömör, sűrű maggal bíró komolyabb struktúra, hosszabb lecsengés. A savak észrevétlenül illeszkedve adják az egyensúlyt, lágy, de stabil tartást biztosítva. Komoly feljebblépés.  Eléri a 7 pontot. 16 Euroért lehet kint a pincénél hozzájutni, azaz nem sokkal több, mint az előző tétel itthon.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr933145197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása