A Borrajongó

Szegedi borfeszt IV.

2011. május 20. 13:41 - drbarta

Kedd esti kóstolások jegyzetei következnek. A végére itt is elfáradtam, nem igazán tudtam az utolsó tételekre koncentrálni.

 
Lantos
Cserszegi 10: Illatában muskotályos szőlő, édes alma, virágok, parfümösség. Szájban nagyon könnyű, tiszta, áttetsző. Különösen élénk és frissítő korty, Kellemes, de az illathoz képest felszínesebb zamatok. (3-4p)
Rosé 10: Málna, csersznye. Könnyű, tiszta, légies. Jól definiált tiszta gyümölcsösség, a testtel, illattal arányos intenzitású kiadásban.(4-5p)
Ezerjó válogatás 09: Édes fűszer, puncs, alma. Más műfaj, mint a fentiek. Teltebb, komótosabb, krémesebb. Laza szerkezet, lágy savak, kielégítő tartás, sima felszínek. (4-5p)
Kékfrankos Siller 08: Tiszta, lédús, érett málnagyümölcs, egyenesen bokorról. Közepesen telt, laza szerkezet. Nyugodt, sima, gördülékeny savak. Krémes konzisztencia, bár hordót nem látott. Nagyon tiszta és eredeti málnaíz, bár nem túl nagy mélységben. Tetszett. (5p)
Portugieser válogatás 09: Szilvás-ánizsos illat, mélyebb és gazdagabb, mint amit a fajtától megszokhattunk. Közepesen telt, krémes, sima korty. Széles, puha, de jó tartást adó savak, gömbölyűség. Zamatai kevésbé mélyek, mint, amennyit az illat ígért, de így is komolyabb anyag, mint fajtatársai általában. (5p)
Hetes cuvée 07: Gyümölcsös-vajkaramellás illat. Közepesnél teltebb, tanninban sem szűkölködik. Puha és bársonyos. Közepesen intenzív zamatok. (5p)
Hit Zweigelt válogatás 09: Melegen fűszeres, mély, szilvás illat. Közepesen telt, közepes mennyisűgű tannin. Meleg, buja, finom ízek, az eddigiektől nagyobb mélységben töltik ki a szájüreg pontjait. Puha, kedves, kerek , bársonyos, igazán remek. A fesztivál talán legnagyobb pozitív meglepetése. (6p)
 
Günzer Tamás
Portugieser 10: Nagyon friss illat. Pirosbogyósok, pici szilva, élesztősség. Karcsú, könnyű, élénk, de még a szerény mérethez képest is alacsony intenzitásúak a zamatok. (3-4p)
Pinot noir válogatás 09: Fűszeres, érett cseresznyés, karamelles, puncsos illat. Szájban közepesen telt, kifejezetten mélyen zamatos, bár lekváros, puncsos jellegénél szívesebben látnék frissebb gyümölcsöket. Sima, selymes textúra, pedig a tannin nem csak érintésnyi. Korrekt hossz, gördülékenység. (6p)
Mátyás reserve 07 (Cab.fr. merlot): Feketebogyós gyümölcsök, szilva, puncs, vanilia, fahéj. Szájban nagy test, sok és bársonyos tannin, lágy, széles savak, gömbölyű, viszonylag sima. Mély aromák, erős gyümölcsösség, szintén erős hordó. Lehetne komplexebb és hosszabb, de szép. (6p)
Merlot barrique 08: Szilvás-fűszeres világ. Hasonlóképp teltidomú korty. Sok, érett, de összhatásában asztringens tannin. Az előző bortól némileg cizelláltabb, de mindenképp lendületesebb savak. Alkotói viszont még összesimulásra várnak, van némi éle, darabossága. (6p alá)
 
Szeleshát
Pinot noir 08: Hecsedli, gyógycukorka, égetett cukor. Édeskés, könnyű korty. Egyszerű, de gördülékeny.(4p)
Három fiú 07: Puncsos, fűszeres, édes illat. Ilyen szájban is. Közepesen telt, közepesnél több tannin. Sima, egyszerű, populáris. Az előzőtől minimálisan nagyobb mélységet ad. (4-5p)
Nyék 07: Feketebogyósok, dohány zöldpaprika. Telt korty. Sok, érett, de elég asztringens tannin, lendületes, hosszú cizellált savak. Van benne mélység, de különösebben komplexnek nem éreztem. Alkotói is további összesimulásra várnak. (6p)
 
Badacsony borbár
Borbély kéknyelű 08: Petrolos, erősen palackbukés illat. Szájban közepesen telt, szintén nagyon palackérett, tercier aromák uralta kortyot kapunk. Savai struktúrálatlanul „savanyák”.
2HA Olaszrizling barrique 09: Alma, virágok, vanilia. Közepesen telt, sima felszinű, kerek, krémes korty. Zamataiban dominál a hordó, de van benne mélység. (5p)
Váli szürkebarát 08 (fészáraz): Alma. fűszerek, méz, citrusok, szőlő. Tiszta, könnyed. A maradékcukor jelenlét nem számottevő. Játékos savak, kellemes zamatok, lehetnének intenzívebbek. (5p)
Szászi Muscat-Zenit 10 (félédes): Illatos, sok muskotályos szőlővel. Könnyű, édeskés korty, kellemes ízek. Lapos szerkezet.
Villa Tolnay Névtelen 06: Piros és feketebogyós gyümölcsök, égetett cukor. Közepesen telt, közepes tannin, kellemes, cizellált savvilág. Lehetnének intenzívebb ízei. (5p)
2HA Cabernet franc 09: Paprika, kávé, rusztikusság. Közepes teltség, közepes tannin. Porzik, de nem szárít. Tömör és cizellált korty. (6p)
 
Júlia
Tokaji aszú 5 putt. 2005: Nehéz illat, mazsolával, mézzel, tradicionálisabbnak ható oxidativ jegyekkel. Alapvetően jó felépítésű korty, jó egyensúllyal, jó arányokkal. Nem ragacsos, nem is lusta, persze nem is túl csiszolt, a vége cseres. Van mélysége a kortynak, bár a állottmazsolás-rusztikus-sherrys világa nem annyira megnyerő.
 
Disznókő
Hattyús Száraz szamorodni 2000: Botritisz, krémesség. Cseres, száraz, zamatokban üres korty.
Late harvest 09: Friss gyümölcsök, kajszi, trópusiak. Jó arányú, tiszta korty, kellemesen zamatos, de nem több. (5p)
Sárga Borház aszú 3 putt. 05: Ez a bor sem segít megérteni, hogy mi értelme a 3 puttonyos aszúnak. A viszonylag kevesebb maradékcukor mellett sem lesz könnyed. Cseres és nem könnyen fogyasztható. Nincs olyan gazdagsága, ami ezt ellensúlyozná. (4p)
Sárga Borház aszú 5 putt. 04: Jó sav-édesség egyensúly, kevésbé zavaró cseresség, zamatvilága viszont messze nem olyan mély, mint amennyi egy 5 puttonyostól elvárható. (5p)
Disznókő aszú 5 putt. 02: Ez már mindenképp komolyabb. (6+)
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr972919216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.05.21. 12:52:06

Lantosékról már többször hallottam, érdemes odafigyelni rájuk.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.21. 13:10:22

@Tóth Ferenc: Így van! Mondjuk emberünkön látszott, hogy még nincs hozzászokva a köpködős-jegyzetelős tipusú érdeklődőkhöz:) (megértem, valóban nem szép látvány:)
A borok mindenestre tetszettek, mégha nem is mindegyikre írtam világverő pontokat. Általánosságban nagy örömmel fogyaszthatóak,gyümölcsösek, sallangoktól mentesek, nincs szükség kivonni, kompenzálni,mélyére nézni az értékeik kiszűréséhez. A zweigelt-válogatás meg egészen pazar, bármilyen középkategóriás sorban megállná a helyét.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.30. 07:10:11

@Tóth Ferenc: Igen, már ott is említette a gazda. Jó volt, de számomra sokkal emlékezetesebb borai is voltak a szortimentben.
süti beállítások módosítása